Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebuďte závistivý, pane Šídlo

Na facebooku mě dnes zaujal komentář s fotografií od pana Jindřicha Šídla (komentátor Hospodářských novin). Pana Šídla velice rozčílila fotografie „bezohledného“ řidiče, který zaparkoval své auto na chodníku. Vzhledem k tomu, že na chodníku parkuje spousta řidičů, předpokládám, že pana Šídla zaujala SPZ se všemi čísly stejnými a drahé auto. Řidič s největší pravděpodobností spáchal přestupek a dle platné legislativy by měl být potrestán, pokud ho shledá vinným správní orgán či policista nebo strážník v blokovém řízení. Nehodlám tu rozebírat nějaký dopravní přestupek. Zaujaly mě ale reakce tohoto známého komentátora, který částo vystupuje ve veřejnoprávní České televizi. Pan Šídlo uvedl na své facebookové stránce: „Mne vadej tyhle arogantni snobsky hovada“ a diskutující na facebooku u fotografie auta okamžitě odsuzovali řidiče, jak je bezohledný a blokuje kde koho.

 

 

Pokud se podíváme na fotografii pořádně, všimneme si, že řidič své vozidlo zaparkoval tak, aby nepřekážel ani řidičům, ani chodcům. Sice tak parkovat neměl, ale když už tak činil, zaparkoval tak, aby nikoho žádným způsobem neomezil. Chodci měli stále dostatek prostoru k použití chodníku a autům také nebyl znemožněn průjezd. Sice se jedná o přestupek, ale čistě z lidského hlediska, pokud bych procházel nebo projížděl kolem tohoto zaparkovaného auta, pravděpodobně ani nezaregistruju, že spáchal nějaký přestupek, natož abych si ho fotil a dával na facebook. Auto sice vypadá draze, SPZ vypadá „kmotrovsky“, no a co? Je mi líto pana Šídla i všech, kteří nenavidí tohoto řidiče z důvodu, že má drahé auto. Pravděpodobně mu jeho auto nebo SPZ závidí. Předpokládám, že kdyby tam zaparkovala např. Škoda Fabia s méně nápadnou SPZ, pana Šídla by ani nenapadlo si auto vyfotit nebo na řidiče nadávat. Tak v čem je rozdíl?

Osobně nestraním žádnému dopravnímu prostředku. Ať si každý jezdí čím chce. Já osobně jezdím autem, využívám městskou MHD a rekreačně jezdím na kole nebo chodím pěšky, pokud nikam nespěchám a chci se projít. Objektivně ale mohu konstatovat, že individuální automobilová doprava je v Praze čím dál více omezována a s tím zásadně nesouhlasím. Automobilům jsou ubírány jízdní pruhy, omezuje se rychlost v místech, kde to nemá žádný pozitivní vliv, semafory se (i v noci v nulovém provozu!) nastavují na tzv. „červenou vlnu“ atd. Řidiče, který zaparkoval auto na chodníku, tímto článkem nijak neobhajuji, přeci jen pravděpodobně spáchal dle platné legislativy dopravní přestupek, ale snažím se upozornit na to, že omezování jednoho druhu dopravy k ničemu dobrému nevede a naopak rozhněvává zastánce různých dopravních prostředků mezi sebou. Navíc se mi velice hnusí selektivní určování míry závažnosti přestupku podle ceny auta nebo číslech na SPZ, které převedl pan Šídlo. Mě osobně je úplně jedno, jaké má kdo auto nebo SPZ.

Proč to nemůže fungovat například jako ve Švýcarsku, kde řidiči zcela automaticky pouští chodce na přechodu, ti se zase chovají ukázněně a neskáčou řidičům pod auta, na mnoha křižovatkách nejsou ani semafory a přesto se tam lidi nepozabíjejí a „libovka“ pro pana Šídla – proč mají v některých městech snížené obruvníky chodníku, aby když si řidič potřebuje na chvíli někde něco vyložit, mohl najet na dostatečně široký chodník a nebránil tak chodům ani řidičům. Proč se ve Švýcarsku lidé více respektují? Nebo např. v Německu. Nikde jsem tam nezaregistroval nic jako noční „červenou vlnu“, která je poslední dobou v Praze hromadně instalována (v nulovém provozu skáče řidičům na křižovatkách červená). V noci, kde to situace dovoluje, semafory prostě vypínají.

Nejsem autorem výše uvedené fotografie. Fotografie byla uveřejněna na Facebooku na stránce pana Jindřicha Šídla

Autor: Petr Dvořák | úterý 24.4.2012 0:13 | karma článku: 20,67 | přečteno: 1592x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Praha by neměla mít veřejnou půjčovnu kol

Dopravní výbor zastupitelstva hlavního města Prahy včera projednával petici za veřejné půjčovny kol na území hlavního města Prahy. Myšlenka je založena na tom, že město začne dotovat vedle MHD další dopravní prostředek (tedy kolo) a vytvoří síť automatických stojanů na kola, která si mohou obyvatelé půjčovat a v libovolné části města je zase vracet. Autor petice nazývá tuto záležitost „bike sharing“ a prý je to „cool“ záležitost, protože ji provozují v některých městech „západní Evropy“.

17.10.2013 v 1:40 | Karma: 23,07 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Prodáváte u metra hrušky? Jednáte v rozporu s tržím řádem Prahy!

Začetl jsem se dnes do novelizovaného pražského tržního řádu, který byl přijat usnesením Rady hl. m. Prahy č. 1187. Jako odůvodnění magistrát uvádí: „Důvodem je zájem hlavního města Prahy umožnit v co nejkratší době rozšířit i formou stánkového prodeje nabídku zboží typického pro letní sezónu.“ Opravdu jsme v Praze tak hloupí, že potřebujeme, aby nám byrokrat z magistrátu řekl, kde si co "chceme" koupit?

24.9.2013 v 3:23 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Jak magistrát v Praze vráží klín mezi cyklisty a motoristy

V minulém článku jsem se zabýval uzavírkou Smetanova nábřeží, o které si myslím, že omezuje část uživatelů veřejných komunikací na úkor jiných. Obdržel jsem řadu reakcí. Většina z nich byla pozitivních, někteří však se mnou nesouhlasili (vč. primátora Tomáše Hudečka, regionálních zástupců Strany zelených apod.). Jak tedy vnimám vztah mezi cyklisty a motoristy? Jsem zaujatý motorista?

21.9.2013 v 0:07 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Uzavřené Smetanovo nábřeží z pohledu chodce

Rada hlavního města Prahy zavřela tuto sobotu Smetanovo nábřeží v Praze pro auta. Omezení se ale reálně týkalo bohužel všech. Média nás informovala, že to byla vydařená akce a všichni z ní byli nadšení. Jak to bylo ve skutečnosti? Na závěr článku přikládám i několik necenzurovaných fotografií.

16.9.2013 v 5:43 | Karma: 43,47 | Přečteno: 15212x | Diskuse| Společnost

Petr Dvořák

Obsazování domů bez souhlasu majitele nelze obhájit ničím

Jednou ze základních úloh státu je beze sporu ochrana majetku jeho obyvatel. Nelze ničím obhájit obsazování nemovitostí cizími lidmi bez souhlasu majitele objektu. Jsem rád, že policie konala a okupanty z domu vyhnala a podle zájmu médií usuzuji, že celkem nekompromisně.

5.9.2013 v 0:56 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik