Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou opravdu Češi národem invalidů ?

Kdejaké soukromé nákupní centrum na vesnici má více parkovacích míst pro tělesně postižené, než je celkový počet telěsně postižených široko daleko. Vyhláška č. 398/2009 Sb. stanoví, že veřejně přístupné parkoviště od velikosti 2 parkovacích míst musí mít na každých 20 parkovacích míst jedno vyhrazené parkovací místo pro tělesně postižené a tato parkovací místa musí být umístěna co nejblíže vchodu a musí velikostně odpovídat minimálním předepsaným rozměrům ve vyhlášce.

Jsem si vědom toho, že tělesně postižení mají těžký život a nikomu bych to nepřál. Musí ale kvůli tomu stát nařizovat soukromým majitelům parkovišť, kolik parkovacích míst musí pro postižené vyhradit? Dle mého názoru nemusí. Je-li v ČR opravdu 5% tělesně postižených s omezenými pohybovými možnostmi, věřím tomu, že je to pro mnoho podnikatelů zajímavá cílová skupina a rádi dobrovolně parkoviště, výtahy, nákupní vozítky a cokoliv dalšího pro tělesně postižené přizpůsobí. O to více, když některé jiné nákupní centrum žádná parkovací místa pro tělesné postižené nevyhradí. Podobně se například obchodní centra zaměřují na seniory či děti, kterým se přizpůsobují (např. sortimentem). Proč? Protože je to v jejich vlastním zájmu, aby nalákali co nejvíce zákazníků do svých obchodů.

Vyhláškou stanovený minimální počet parkovacích míst pro tělesně postižené navíc v poslední době začínají zneužívat různá uskupení (např. Auto*mat) jako precedens a chtějí, aby soukromí vlastníci nemovitostí na svém vlastním pozemku vytvořili parkoviště třeba pro kola. Pokud by tak neučinili, tak prý nemají dostat stavební povolení ke stavbě objektu. Krom zneužívání tělesně postižených se tato vesměs levicová uskupení odvolávají na známý argument, že v západní evropě to tak mají.

Jako další zásadní problém v této věci shledávám způsob vydávání „modrých kartiček“ pro parkování na vyhrazených místech určených pro tělesně postižené. Dnes se vydávají mnoha lidem, kteří mají sice ZTP, zaparkují na parkovacím místě u vchodu, ale pak nemají problém dvě hodiny courat po velkém nákupním centru. Jsem přesvědčen o tom, že velký počet těchto VIP parkovacích kartiček je vydáván úřady bez jakéhokoliv opodstatnění nebo např. na postiženou nevlastní tetu, kterou dotyčný nevídá, natož aby ji vozil na nákupy a k doktorovi. Celkový počet vydaných parkovacích karet pro tělesně postižené se mi na Internetu najít nepodařilo.

Investoři, kteří si chtějí na svém vlastním pozemku něco postavit jsou už tak zahlceni přemírou byrokracie, která celou stavbu prodražuje a prodlužuje. Stát by jim mohl ulehčit alespoň v tom, že zruší některá nesmyslná nařízení jako je právě např. vyhrazená parkoviště pro tělesně postižené.

Autor: Petr Dvořák | neděle 18.3.2012 18:50 | karma článku: 23,80 | přečteno: 2489x
  • Další články autora

Petr Dvořák

Skryté „hrozby“ na silnici

Přečtení článku na autorevue.cz o telefonování v autě mě donutilo k zamyšlení. Proč stát pokutuje řidiče za dopravní přestupky, u kterých se reálně neprokázala nebezpečnost nebo přímá souvislost s dopravními nehodami? Nebo lépe. Proč stát považuje tyto činnosti za dopravní přestupky?

30.8.2013 v 1:23 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Sledování pohybu lidí pod záminkou náhrad dálničních známek

Je to tady. Pod záminkou zrušit dálniční známky se stát chystá sledovat pohyb občanů. Pomoct jim k tomu mají již nainstalované mýtné brány.

19.8.2013 v 2:21 | Karma: 30,77 | Přečteno: 2003x | Diskuse| Politika

Petr Dvořák

Více svobody pro řidiče v Praze

Zklidňování dopravy je velké téma. Cyklistickým radikálům v Praze se daří prosazovat neustále nová omezování individuální automobilové dopravy ve snaze „zklidňovat město“. Po omezení rychlosti na 30km/h v Karlíně se chystá podobné a argumenty a fakty nepodložené omezování obyvatel i na Žižkově a cykloaktivista primátor Hudeček chce zúžit jízdní Pruhy na magistrále a vybudovat cyklostezku i zde.

15.8.2013 v 2:40 | Karma: 28,80 | Přečteno: 2883x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Dvořák

Policie v zahraničí v praxi

Je doba dovolených a statistíce obyvatel ČR se stěhuje za mořem do Chorvatska. Je sice prima, že až do Chovatska se jede bez pasu (ostatně i s tím pasem to nebyla zas taková komplikace), nicméně každý stát má na silnici řadu svých nařízení a regulací podobně jako v ČR. Některé z nich (popř. většinu z nich) lze chápat jako nesmyslné, ale tím se v tomto článku zabývat nechci. V rámci časté návštěvy okolních států jsem měl možnost se setkat se silničními kontrolami a mohu tak porovnat přístup českých a zahraničních dopravních policistů.

21.7.2013 v 19:20 | Karma: 35,82 | Přečteno: 4155x | Diskuse| Ostatní

Petr Dvořák

Vítej, Chorvatsko, v EU. Těšíme se na společné vystoupení

Chorvarsko s velkou parádou vstupuje do Evropské unie. Místní lidé se těší na lepší způsob života, na peníze a na větší „svobody“. Jsem rád, že do EU vstoupil stát, kterému není jeho národ lhostejný, je pyšný na svoji zemi a dává to patřičně najevo. Každý svátek se neobejde bez mnoha vlajek, každý dospělý Chorvat je připraven bránit svoji vlast se zbraní v ruce. Aniž bych přál někomu něco špatného, jsem rád, že je v EU konečně stát, jehož hlasitou kritiku evropských regulací asi brzo uslyšíme a věřím, že přispějí k uvědomění občanů ostatních států, že je členství v EU špatné.

30.6.2013 v 18:22 | Karma: 34,14 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

I v dubnu padaly rekordy. V Klementinu byl osmý nejteplejší za 250 let

2. května 2024  16:15

Letošní duben s průměrnou teplotou 13,4 stupně Celsia byl v pražském Klementinu osmý nejteplejší ze...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2939x
Jsem krajským místopředsedou Strany svobodných občanů v Praze.

Seznam rubrik