Město Galle, Sri Lanka ostrov Perlou v Indickém oceánu

Na Srí Lance jsou krásné výrazné klimatické rozdíly od tropického až po hory, kde si musíte přitápět v krbu, máte zde hory s nadmořskou výškou 2524 m. n. m. s rozlehlými čajovými plantážemi jako z kreslené pohádky (pokud by měl někdo zájem, momentálně máme v nabídce krásné čajovou plantáž včetně budov a čajové fabriky s 490 acry což je asi 198 hektarů na prodej), kde se pěstují zejména čaje, různé druhy květin, koření, léčivých bylin, vše zejména na export. 

Maják v městě Galle na jihu Srí LankyOndrej

Jsou zde deštné pralesy, s větším množstvím srážek, je tady celkem hodně zvířectva, včetně hadů, krokodýlů, gepardů, slonů, apod. Je to skutečný unikát s výraznými klimatickými rozdíly. Jsou zde monsunové lesy s cenými dřevinami jako ebenové, atlasové dřevo. Dneska jsem zrovna v místních novinách četl jak se zde pašuje ze Srí Lanky Santalový olej. Čistý olej ze santalového dřeva je skutečný elixír a používá se zejména v Indii, Pakistánu, na Srí Lance, Arabové jej znali již před tisíci lety. Používá se v medicíně, v péči o pleť, v Ayurvédě, v parfémech. Faktem, je že pašováním santalového oleje se pašeráci vyhýbají vysokém exportnímu zdanění. 

 Dneska bych s Vámi sdílel fotky z jižní části Srí Lanky, město Galle. Leží ve stejnojmenném okrese v Jižní provincii, která byla v roce 2004 zasažena vlnou tsunami v důsledku zemětřesení v Indickém oceánu. Základy města položili Portugalci v 16. století. Od roku 1988 se město spolu se svým opevněním nachází na Seznamu světového dědictví UNESCO. 

Navštívili jsme zde krásné pláže a ubytováni jsme byly v krásném hotýlku, zrekonstruovaná koloniální vila ve Deco on 44. Byly jsme jejich první ubytovaní a psal jsem jim první skvělou referency na TripAdvisory. 

Galle je klid a pohoda ... Z uliček a architektury jde cítit portugalský vliv ... Foto březen 2012

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondrej Spodniak | středa 23.10.2013 17:45 | karma článku: 12,47 | přečteno: 432x