Technika pro život I.

Nové technologie lidem přináší nové druhy zábavy, ale nejen to, také mohou zlepšovat život mnoha pacientům.

 

Velmi dobrá pomůcka pro ty, kteří onemocněli celiakií.

 

Jedná se o malý gadget Nima od firmy 6SensorLabs na testování lepku.

 

Nima během dvou minut otestuje jakékoliv jídlo na přítomnost lepku. Vzhledem k velikosti si nemocný může gadget nosit všude s sebou a má téměř okamžitou jistotu, zdali může objednané či nabízené jídlo konzumovat.

Test je velmi jednoduchý. Z jídla odeberete vzorek do kapsle, která je součástí přístroje. Otočíte jejím víčkem, tím se vzorek rozemele, aby mohlo proběhnout samotné chemické testování. Kapsli vložíte zpět  do Nimy. Tím dojde k uvolnění chemické látky, která reaguje na lepek. Na zkušebním proužku se vytvoří během dvou minut značky. Optický snímač uvnitř přístroje zkontroluje ony značky a podle toho jestli signalizují přítomnost lepku nebo ne, převede informaci do jednoduchého binárního kódu a výsledkem je smějící se nebo zamračený smajlík, který se rozsvítí na testovacím přístroji.

Někdo říká, že takové používání přístroje při jídle nebo před ním, je neslušné a urážlivé pro hostitele. To si vůbec nemyslím, podle mě naopak, každý restauratér nebo hostitel bude rád, že jeho host může být v klidu a nesní, co nemá. Proto doufám, že gadget se dostane do prodeje, aby usnadňoval a hlídal pacientům dodržování bezlepkové diety.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jita Splítková | neděle 20.3.2016 10:00 | karma článku: 10,48 | přečteno: 194x