Tady se někdo už úplně zbláznil

     My starší si ještě vzpomínáme na dobu vlastně nedávnou, kdy nám ta jediná správná  vládnoucí strana určovala nejen kdy si národ bude kupovat banány a pomeranče, ale i co budeme poslouchat, na co se budeme dívat a co můžeme říkat.

     Hudební redaktoři tehdejšího Československého rozhlasu by mohli dlouze a barvitě vyprávět, kterak cenzoři řádili v textech písní a určovali, kteráže ta píseň se smí vysílat a kterouže to zařadí na takzvaný index. A stačilo málo...třeba pouhé větné spojení, pod kterým by si normální člověk nepředstavil naprosto nic, leč cenzor v něm viděl urážku, ba přímo útok, na jednotu strany, vlády a lidu. Zákaz činnosti hrozil každému muzikantovi, který si dovolil takovou písničku zařadit do vysílání.

     Po sametové revoluci cenzoři vymizeli. Každý si hrál, skládal, vysílal a říkal co chtěl, ručil si za to sám svým jménem a profesní ctí a myslel si, že tak bude na věky věkův, neboť máme přece tu demokracii a svobodu slova a tvorby a je dovoleno to, co není výslovně zákonem zakázáno. Léta plynula a hleďme, všechno se zdá být jinak, aneb - cenzoři znovu v akci.

     Článek na novinkách.cz o tom, že skoro čtvrt století stará písnička z večerníčků o včelích medvídcích o tom, jak medvídci chtěli nabílit všechno na bílo, jde k soudu, jsem si musela přečíst dvakrát a stejně jsem nevěřila vlastním očím. Po třetím přečtení jsem usoudila, že se někdo musel nutně zbláznit, a po čtvrtém přečtení mi došlo, že ta ztráta zdravého rozumu je, možná prozatím, neúplná. Ovšem, vzhledem k tomu, že bláznům se nemá odporovat, měla bych pro dotyčného zbláznivšího se několik dalších podnětů.

1/ Doporučovala bych dát soudu k posouzení multikulti čistoty i slovo "bílení". Docela jasně preferuje jednu barvu a tím diskriminuje barvy jiné. Proto by se měl český slovník obohatit o slova podobná, ale vystihující lépe podstatu věci - to jest černění, červenění, hnědění, zelenění, modření /neplést s mořením/ atd...Pravda, některá už existují, ale využívají se velice zřídka, takže by se mělo jejich rozšířené používání uzákonit, nejlépe zákonem ústavním.

2/ Dále bych ráda obrátila pozornost multikulti cenzorů i k jiným písním, namátkou mě napadá třeba Modrá je dobrá, tuším to zpívá Ondřej Hejma a Žlutý pes....Tato píseň nejenže propaguje jen jednu politickou stranu, ale diskriminuje také další barvy, stejně dobrá jako modrá může být i hnědá, zelená, žlutá či oranžová. A vůbec, už sám název skupiny je diskriminační, jak k tomu přijdou psi hnědí, bílí, černí nebo strakatí..

     Nebo co třeba lidová Holka modrooká - to je diskriminace jak hrom. U potoků přece nesedávají jenom modrooká děvčata, ale i děvčata černooká, zelenooká, hnědooká i šedooká...nehledě k tomu, že modré oči samy o sobě přímo nabízejí vlasy barvy zralého obilí, takže zde opět máme diskriminaci.

     Další lidová Cikánko ty krásná, je diskriminační už samotným názvem. Jednak není multikulti korektní ...měla by se jmenovat třeba Ach, Romko ty krásná...a jednak úplně pomíjí krásné Indiánky, Eskymačky, Asiatky či Afričanky.

     Přejděme od lidové písně k tvorbě vážnější. Polská krev, Oskar Nedbal a jeho světoznámé Blondýnky sladké. Další diskriminace. Kupříkladu já jsem tmavovlasá a dokážu být možná sladší než kterákoliv blondýna, když chci. Tak jak k tomu přijdu, a nejen já, ale i děvčata zrzavá, černovlasá nebo s melírem.    

      Tolik namátkou mých pár dalších návrhů pro novodobé multikulti cenzory. Samozřejmě, takových písní je daleko, daleko víc, stačí jen pozorně hledat a poslouchat. Po vyčištění písňové scény by mohli cenzoři přejít k tvorbě slovesné a zaměřit se na knihy...též vybírám namátkou...Bílý tesák, Na obzoru plachta bílá, Černý obelisk, Červený bedrník...určitě jich bude spousta. A to vůbec nemluvím o tvorbě filmové...Vinnetou, rudý bratr, Bílá paní, Červený drak....

       Odstranit všechny multikulti nekorektní názvy, barvy a slova zabere pravděpodobně několik let. Bude muset být zřízen nový korektní úřad, nabráni noví korektní úředníci a vytvořen nový korektní soud. Bude nás obdivovat a tleskat nám celý multikulturní svět. A na těch pár lidí, kteří si o nás budou myslet, že jsme se zbláznili, se můžeme vykašlat. Stejně to jsou rasisti.

Autor: Vladka Spidlova | pondělí 20.7.2009 21:26 | karma článku: 29,16 | přečteno: 1611x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72