Stát jsme my

     Kolikrát už jsem slyšela nebo četla - stát se musí postarat, stát musí zaplatit, stát musí dát....Každý, kdo to říká, si asi neuvědomuje, že stát jsme my.

     "Stát je organizací disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu). Stát je vymezen státní mocí, státním lidem (státním občanstvím) a státním územím. Svrchovaný stát není podřízen žádné jiné (státní) moci a to jak vnější, tak vnitřní. Stát zahrnuje ozbrojené síly, státní aparát, soudy a bezpečnostní sbory neboli policii." Tolik wikipedia.

      My, občané toho státu, si ty státní organizace platíme, platíme je si je formou daní. A protože nemůžeme rozhodovat úplně všichni, volíme si své zákonné zástupce, kteří rozhodují za nás. A také si je vlastně platíme, protože naši zástupci neprodukují žádné hmotné statky, které by je živily. Živíme je my.

      My, občané tohoto státu, platíme také všechna rozhodnutí našich volených zástupců. Uzákoní naši zástupci v parlamentu vyšší podporu v nezaměstnanosti, vyšší důchody, vyšší příspěvek na mateřskou dovolenou, vyšší sociální dávky? Zaplatíme je my, my všichni, tedy ti, kdo platí daně. Zruší naši zákonodárci, námi volení, regulační poplatky u lékaře? Dobrá, ale zdravotní péči všech nemocných, tedy těch s chřipkou i s rakovinou, zase zaplatíme my, my, kteří platíme daně a jsme /zatím/ zdraví. Schválili naši zákonodárci, tedy lidé, které jsme jako naše zástupce zvolili, nevýhodný nákup tu Grippenů, tu Pandurů, a namastili si na tom vlastní kapsu? Jde to na naše náklady, na náklady nás, občanů, co platíme daně.

      A mohla bych pokračovat...do...jak se říká...alelujá. Poslanecké platy, výhody, náhrady, náklady na dálnice, "porcování medvěda", kůrovcová kalamita, "zelená" drahá energie z nesmyslných větrných a solárních elektráren atd, atd....

      A když stát nemá, když naše peníze nestačí, stát si půjčí. Jistinou půjčky jsme my. My všichni občané tohoto státu, kteří platíme daně. Skoro každá rodina ví, že je dvojí druh půjčky. Půjčka taková, která produkuje budoucí výdělek, a půjčka, která neprodukuje nic, kterou...lidově řečeno...prožereme. V rodině třeba taková půjčka na dovolenou na Kanárech. Na té nic nevyděláme, tu proflákáme u moře a pod palmami...a pak se rok omezujeme, abychom jí splatili. Ale pravda, z Kanárů přijedeme opálení a můžeme se vytahovat před sousedy....Ovšem pak se nesmíme divit, když si soused pořídí třeba nové auto...a my máme sotva na opravu toho našeho starého.

      Za pár týdnů nás čekají další volby. Zase budeme volit lidi, kteří budou rozhodovat o nás, a také o našich penězích. O tom, co za naše peníze pořídí stát k našemu prospěchu, nebo co nás stát nechá "prožrat". A co dovolíme "prožrat" našim zákonným zástupcům. Základní otázka našim voleným zástupcům by měla znít: "jak naložíte s našimi penězi? Pořídíte za ně dovolenou na Kanárech nebo je investujete tak, aby se vrátily nejen náklady, ale aby naše peníze posloužily i k produkování zisku?"     

  

Autor: Vladka Spidlova | středa 21.4.2010 0:03 | karma článku: 21,72 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72