Nemůžeme za krizi

     V celé té volebně dopravní stávkové taškařici mě zaujala jedna věc. Totiž ústy levicových stran a odborových bossů neustále připomínaná floskule - za krizi nesmějí platit ti, kdo ji nezavinili.

      Doufám, že se moc nepletu, když velice zjednodušeně nastíním svůj pohled na to, jak vznikla celosvětová finanční krize. V období vlády prezidenta Billa Clintona se v Americe staly bankovní úvěry, potažmo hypotéky, dostupné komukoliv, bez ohledu na zajištění návratnosti takové půjčky. Postupem doby banky vynaložily víc peněz, než se jim vrátilo...a na malér bylo zaděláno. A vzhledem k tomu, že svět je dneska strašně malinkatý a všechno souvisí se vším, rychlostí blesku se finanční krize rozšířila takřka do celého světa. Takže levicové strany a odbory mají vlastně pravdu - můžeme říct, že finanční krizi zavinil Bill Clinton, jeho administrativa a bankovní domy.

      Jenže...Bill Clinton se na místo nejmocnějšího muže planety nejmenoval sám...byl tam zvolen většinou amerických voličů. Byl tam zvolen na základě nějakého programu, se kterým tedy většina Američanů souhlasila. A ty snadno dostupné hypotéky si také nenabral sám...nabrali si je američtí občané, kteří se krátkozrace nechali přesvědčit, že dluhy se opravdu platit nemusejí...Je tedy vina Billa Clintona tak jednoznačná?

      Z Ameriky do bankrotujícího Řecka. Aby Řekové mohli platit eurem, řecká vláda podváděla. Podváděla ve spolupráci s německou bankou. Podvod praskl, prasklo i to, že řecká vláda občany své země doslova a do písmene uplácela nejrůznějšími finančními úlevami, výhodami, příplatky a doplatky....a najednou je uplácení konec. Není z čeho. Protože se na snadné živobytí snadno zvyká, Řekové houfně stávkují a obviňují svou vládu. Jenže...ta vláda se nenarodila z mořské pěny, ani nevyskočila z Diovy hlavy... tu vládu někdo zvolil. A někdo nabízených výhod bez jakýchkoliv otázek a pochybností využíval. Může tedy za hrozící bankrot Řecka jen a jedině řecká vláda?

     A u nás? Nám ještě bankrot přímo nehrozí. Zatím. Zatím si můžeme říkat - nebudeme přece platit za něco, co jsme nezavinili. Ovšem všichni víme, že nebudeme-li státní kasu šetřit, dočkáme se naplnění starého přísloví o tom, že kde nic není, ani smrt nebere. Opravdu nemůžeme za to, že kraje proplácejí z krajských peněz třicetikorunové poplatky a nemají na opravy silnic, ani za to, že peníze ze státního rozpočtu mizí v kilometrech dálnic, v pražském projektu Opencard, v prebendách a odměnách poslanců, v benefitech zaměstnanců polostátních podniků, v nepotřebných a předražených Pandurech...že budou možná další peníze mizet ve třináctých důchodech, porodném, pastelkovném, zvýšené dávce v nezaměstnanosti, ve zdravotnictví zadarmo atd atd...?

      Opravdu za to můžou jenom ti nahoře, ať už pravicoví nebo levicoví? Oni se nevylíhli z vejce ani nevylezli z pod kamene...Zvolili jsme si je, dali jsme jim moc, umožnili jsme jim, aby své moci zneužili, aby na své moci vydělali, a spokojeně jsme sbírali drobky, které spadly s panského stolu. Takže...opravdu jsme nic nezavinili?     

      A jak to tak vypadá, dáme jim tu moc znova. Je přece tak krásné poslouchat, že nebudeme platit za něco, co jsme nezavinili.....

Autor: Vladka Spidlova | čtvrtek 4.3.2010 4:16 | karma článku: 43,48 | přečteno: 4885x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72