Gott, Kryl, Nohavica...

Brouzdám po youtube, hledám a poslouchám. Písničky. Písničky, které nazpíval Karel Gott, Karel Kryl, Jaromír Nohavica..... a spousta dalších. Plynule přecházím od folku po heavy metal, přes Powerwolf po Otavu Yo nebo Arkonu.

Poslouchám to, co se mi líbí. Co mě oslovuje, co je prostě moje "krevní skupina". A víte co...kašlu na to, jestli autor nebo interpret té či oné písničky podepsal Chartu, Antichartu, Dva tisíce slov, Několik vět a já nevím co ještě a rebeloval proti stávajícímu režimu nebo nerebeloval a chtěl v klidu žít a zpívat. Kašlu na to, jestli je ta či ona skupina, zpěvák nebo autor písně Rus, Američan nebo Rumun. Kašlu na to, jestli ten nebo ten podepsal spolupráci s STB nebo nepodepsal. Je mi to srdečně jedno, protože ty jejich písničky mi něco dávají. Radost. smutek, energii, nostalgii, vyjadřují moje pocity a názory. 

 

Umřel Karel Gott. Dožil se požehnaného věku osmdesáti let a za svůj život nazpíval spoustu písní. Některé nemusím, některé se mi líbí. Ale řeším ty písničky, ne jeho soukromý život, názory a postoje. Ty se mě, jako nezúčastněného posluchače, naprosto netýkají. Můžu řešit jeho věhlas...v podstatě "od Uralu k Alpám",,,a koho z jeho obdivovatelů kupříkladu v Německu zajímá nějaký jeho proslov k Antichartě?

 

Myslím, že takových lidí, jako jsem já, je víc, O tom, co se jim líbí, rozhodují srdcem, duší, vnímají melodii a slova písně, nepřemýšlejí nad tím, jestli je interpret dostatečně politicky korektní, nezašpiněný minulým režimem, či nedej bože - "rasismem" či "xenofobií". 

 

V  podstatě nechápu ty, kteří mají zapotřebí se zviditelňovat, dokonce přiživovat na úmrtí kohokoliv slavného, známého širokému publiku. A už vůbec nechápu ty, kdo po takové osobnosti plivou.  Honí si vlastní zneuznané ambice? Připadají si lepší?  Lepší než kdo? Lepší než melodie? Než báseň? Než poselství? Než lidský cit?

 

Nechme toho. Skloňme se před majestátem smrti a před majestátem skutečného umění. Skloňme se před písničkami. Písničkami, které souzní s našimi dušemi, s naším srdcem.  A neřešme, jestli ten, kdo nám ty písně přináší, je "elitami" politicky přijatelný či nikoliv. 

 

Ty, kdo jsou těmi písněmi osloveni, kádrový profil interpreta nezajímá.

https://www.youtube.com/watch?v=BaP1wDvkA6E

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladka Spidlova | úterý 8.10.2019 14:51 | karma článku: 35,52 | přečteno: 1415x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72