Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

sgt.navazka

2. 2. 2010 16:00
Dva citáty

1.O tom, co je spravedlivé, se debatuje už po staletí, ale dovolte mi

nabídnout mou představu sociální spravedlnosti: já si nechám, co

vydělám, a vy si necháte, co vyděláte vy. Nesouhlasíte? Tak mi řekněte,

kolik z toho, co jsem vydělal, vám patří - a proč? – Walter Williams. 

2. Pokuta je daň za to, že něco uděláte špatně.Daň je pokuta za to, že něco uděláte dobře.- anonym

0 0
možnosti
VK

Vlkov

18. 12. 2009 17:03
Jeden z Parkinsonových zákonů

zní: Ať si člověk vydělává kolikkoliv (to zní blbě,co?), vždycky si žije nad poměry! Takže subjektivním pocitem bohatství trpí málokdo. Mluvím z pozice živnostníka. S přibývajícím obratem roste spirála nákladů. Mám opravdu pocit, že vydělávám jenom na daně, pojištění, ze zbytku se ještě jakžtakž pokryjí provozní náklady. Když mám zakázek málo, jsem ve stresu, že se neuživím. Když mám zakázek hodně, jsem ve stresu, že nestíhám a stratím zákazníky. Dovolená? Co to je. Onemocnět? Z čeho zaplatím nájemné a další náklady? Můj obrat se blíží  dvou milionům ročně. Náklady daním paušálem (zhruba to odpvídá nákladům skutečným). Zaměstnance nemám. Dělám 16 hod. denně a žiju "z ruky do huby".  Kolik lidí mám ještě živit?

0 0
možnosti
Z

zohan

18. 12. 2009 16:23
pravda o politice postavene na zavisti

a proc by mel i clovek se stejnym vzdelanim,ale dvojnasobnou pracovni dobou (dobrovolnou) odvadet vice nez ten ktery si odpracuje nejnutnejsi a jde si po svem -ono totiz i bez rozdilu ve vzdelani je progresivna dan zrudnost.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

18. 12. 2009 16:55
Re: pravda o politice postavene na zavisti

Daně v Česku nejsou spravedlivé.Já třeba nechápu proč by měl člověk v Česku,který vydělává 100 tisíc korun měsíčně platit na daních 15 tisíc korun,když člověk který pracuje stejně tvrdě,ale vydělává v Německu platí ze stejného příjmu na daních téměř polovinu,tedy v přepočtu asi 50 tisíc korun!A stejně tak ten kdo pracuje v Itálii,Rakousku,Francii,Španělsku,Belgii,Nizozemí,Dánsku,Švédsku,Finsku,Velké Británii,Irsku,Portugalsku,Spojených státech amerických a jinde musí platit více na daních než ten Čech.Copak lidé v těchto zemích pracují méně tvrdě,méně hodin či mají ve své práci o tolik horší výsledky než stejně placení lidé v Česku?Skutečně jsme tak bohatý stát,že si můžeme dovolit vybírat o tolik menší daně než vlády v těchto prosperujících a vyspělých zemích?Nesnáším kecy typu,když budete tvrdě pracovat tak si taky tolik vyděláte.Je to lež!Člověk může být nejlepší učitel na světě a nikdy nedosáhne na plat 100 tisíc měsíčně.A takový učitel může pracovat tvrdě třeba 20 hodin denně!

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

18. 12. 2009 15:45
ano, ano ...

spravedlnost, nejlepe nejaka ta "socialni", demokracie, nejlepe nejaka ta "lidova", hlavne at to nekdo zaplati ... treba ti bohati, ti maji penez dost, tak se snad muzou trochu podelit, neee ...

0 0
možnosti
ML

m. l.

18. 12. 2009 20:00
Re: ano, ano ...

Ještě na ČEZ jsi zapomněl, ten by měl taky něco zaplatit.

0 0
možnosti
FP

forhend

18. 12. 2009 14:47
Tak to, co jste napsala v posledním odstavcio tom

se dá jedině diskutovat. Jinak je to o ničem. Tam jsou ty největší zlodějiny, které by při dobré vůli celé vlády a parlamentu, zacelily ten deficit v rozpočtu....O ničem jiném se nemá cenu ani bavit. JENOMŽE, je to celé sci - fi, protože to má pod palcem mafie............:-/

0 0
možnosti
VS

vladkaSpidlova

18. 12. 2009 14:50
Re: Tak to, co jste napsala v posledním odstavcio tom

vsak uz jsem psala nize...nechtela jsem rozebirat, kam nase dane jdou, kdo co rozkrada, tuneluje a predrazuje...to by byl namet na serial. Tenhle clanek je v podstate o predpokladane lidske zavisti a kratkozrakosti.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

18. 12. 2009 14:42
je to tak...

problem  je z valne casti demagogie CSSD, ktera spouste mene inteligentnich (nebo procent znalych) obcanu nasugerovala, ze rovna dan v podstate znamena, ze vsichni plati stejne v absolutni hodnote (tedy neco jako dan z hlavy). Zapomneli se zminit, ze se jedna o rovnou dan pomerove...

Zaklad je dane predevsim zjednodusit-zavest jednotnou dan a zadne odpisy, odpocty atd..To je to, co cely system pokrivuje a zneprehlednuje (treba strop na socialni a zdravotni, jakkoliv je logicky, v podstate dela dane degresivni). A protoze samozrejme i CSSD ma bohate sponzory a kamarady, tak pouziva progresivni dan jen jako retoriku, ale pak se zavede hromada "optimalizaci", takze v dusledku opet zaplati nejvic mene prijmove skupiny.

Rovna dan - ano, podle me nejlepsi kompromis mezi maximalni solidaritou, ale minimalni spravedlnosti (progresivni dan) a maximalni spravedlnosti, ale minimalni solidaritou (dan z hlavy)... jen zjednodusit danove priznani na 1 stranku a vypocet na 1 vzorecek a 1 pravidlo :-)

0 0
možnosti
VS

vladkaSpidlova

18. 12. 2009 14:48
Re: je to tak...

myslim, ze neco takoveho...to jest rovnou dan s co nejmensim poctem vyjimek atp. mela minula vlada v umyslu...a take tusim, ze se za vlady koalice vybralo na dani fakticky vic nez za vlady ČSSD. Ovsem komu neni rady, tomu neni pomoci...ČSSD ty volby vyhraje, o tom neni pochyb, zavede zase progresivni dan se spoustou vyjimek a ve finale nula od nuly pojde.

0 0
možnosti
P

Pavel_D

18. 12. 2009 14:36
Problém je jinde.

A to, že výši odváděných daní neodpovídají služby, poskytované státem. Viz např. soudnictví. Jakékoliv navyšování daní nebude mít efekt, když je pohltí nenažraný chřtán nevýkonného státního aparátu. Stavba silnic a dálnic je u nás nejdražší v Evropě, a přitom jsou v nejhorším stavu. Totéž platí o většině inženýrských sítí.

Itálie bývala poměrně nerozvinutým zemědělským státem. Provedli daňovou reformu tak, že daň se platila pouze z tabáku, alkoholu, benzínu(?) a některých luxusních komodit (daň z příjmu ne). Výsledkem bylo, že se Itálie za několik let dostala mezi přední evropské průmyslové země.

Zjednodušeně: čím menší daně platím, tím víc si mohu koupit, a tím víc tak podporuji růst průmyslu atd. Za luxus platili jen ti, kdo si jej mohl dopřát - zdanění tedy bylo jistým způsobem progresivní, ale ne povinně. A minimalizovalo to daňové úniky.

0 0
možnosti
W

Wild..Dog

18. 12. 2009 14:41
Re: Problém je jinde.

navíc pokud se bavíme o PFO tak ten v celkovém příjmu státu činí jen malé procento.  I kdyby byla nastavena progrese u PFO tak celkové příjmy státního rozpočtu nijak závratně nevzrostou.

0 0
možnosti
R

rokofalmer

18. 12. 2009 14:26
:-*)

Je škoda, že ani Otík Laffer ČSOBotka nedokáže těm "obyčejným lidem" s ročním příjmem 165 000,- sdělit, že vlastně žádnou daň neplatí, respektive, že jejich daňová povinnost je 0......:-)

0 0
možnosti
VJ

velký jarda

18. 12. 2009 14:15
Česko má obrovské daně

Jestli-že sečteme všechny odvody a dále různé spotřební daně, DPH, dálniční známky atd. zbyde nám z toho co vyděláme strašně málo. Nechápu, proč se o daních mluví odděleně když daň tvoří šechny povinné odvody.

0 0
možnosti
LM

Levicový myslitel

18. 12. 2009 14:18
Re: Česko má obrovské daně

to se pleteš podle dne danove svobody se ve mnoha dalších vyspělých zemích platí více daní, viz Francie

0 0
možnosti
LM

Levicový myslitel

18. 12. 2009 14:04
NIKDE VE VYSPĚLÝCH ZEMÍCH

není rovná dan, to jen u nás modří soudruzi provedli své nepovedené experimenty!!Rv V zájmu udržení sociálního státu je nutno zvýšit zdanění a zavést progresivní zdanění!!

0 0
možnosti