Bajka o hrochovi a slonu aneb jak mokřina k vysušení přišla

      V mokřině uprostřed savany, kde vládl lev, žili hroši. V  těch končinách bylo už dávno zvykem, že lev nemůže vládnout sám,a tak pokaždé, když přišel čas, volila zvířátka někoho, kdo by na sebe vzal spolu se lvem břímě vládnutí. Tentokrát padla volba na toho největšího a nejstaršího hrocha, protože hroši v mokřině žili už dlouhou řadu let, ke zvířátkům se chovali laskavě a dovolovali jim z mokřiny pít, co hrdlo ráčilo.

      Největšímu a nejstaršímu hrochovi se rychle zalíbilo, že mu zvířátka pochlebují, a ještě víc se mu líbilo, když o něm místní noviny Právo Savany psaly pochvalné články, a úplně nejvíc, když za ním chodili reportéři místní televize Savana 1 a ptali se ho na to i ono a on mohl plně rozvinout své dokonalé teorie. Jenže po čase si stále víc a víc zvířátek začalo všímat, že z mokřiny pijí daleko častěji ta zvířátka, která největšímu a nejstaršímu hrochovi pochlebovala a nosila mu nejrůznější dárky, a že i když je právě období dešťů, mokřina stále víc a víc vysychá. Nejhlasitěji na to upozorňoval slon se svými slony. Co víc, slon začal upozorňovat i na podivné praktiky v pořadníku pití z mokřiny a náhlá zbohatnutí některých hrochů. A tak se stalo, že když zase přišel čas a zvířátka zase volila, většina z nich zvolila slona.

      Hroch to nesl nesmírně těžce. Už si zvykl na články v novinách, na rozhovory v televizi, na to, jak ho některá zvířátka poslouchají a pochlebují mu. Nejdřív nechtěl slona do mokřiny vůbec pustit, a když už tak konečně učinil, kazil všechno, co slon plánoval pro znovuobnovení mokřiny,jejíž stav začínal být katastrofální. Jenže slon se prosazoval čím dál tím víc, a za ním teď chodili novináři ze Savany dnes i z Lidové savany a o hrocha se pomalu, ale jistě přestávali zajímat.

      Hroch zuřil. Bombardoval všechny savanské noviny i televize svými prohlášeními, ale ty už nikoho příliš nezaujala. A pak slon opustil svou slonici a našel si novou. Noviny byly plné rozhovorů s novým párem slonů, aférka dokonce zatlačila do pozadí i informace o stavu mokřiny a hroch byl vzteky bez sebe. Plamenným projevem odsoudil slonovu věrolomnost, ale na nikoho to moc nezabralo. I zavolal si hroch šimpanze a ptal se ho, co má dělat.

"Najdi si novou hrošici," odpověděl šimpanz a hroch to udělal. I on opustil svou hrošici, se kterou žil spoustu let a přivedl si novou, mladší a hezčí, než byla slonova slonice. A zase byly plné stránky novin hrocha, zase mohl poskytovat interwiev a chlubit se svým úspěchem. Jenže pak se novináři dozvěděli, že slon má s novou slonicí slůně...a hned utíkali od hrocha ke slonovi. A hroch teď přemýšlí, čím by slona trumfnul.

     A mokřina vysychá a vysychá.......

Autor: Vladka Spidlova | neděle 12.8.2007 2:08 | karma článku: 14,32 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72