Konec First minute

Rok 2020 zasadil cestování téměř smrtící ránu. Hodně se také změnilo ve způsobu, jakým lidé začali uvažovat a vybírat si své dovolené.

V minulosti nebylo výjimkou, že již v červenci přicházely cestovní kanceláře s první nabídkou nejen zimní dovolené, ale dokonce i té letní na příští sezonu. Tomuto trendu se velmi dařilo a lidé si své dovolené vybírali s předstihem i v domnění, že ušetří, jelikož marketing byl velký.

Psal se březen 2020 a cestovní kanceláře měly obsazené first minute zájezdy, když přišla smrtící rána v podobě uzavření hranic. Nikdo najednou nemohl vyjet na lyže nebo za exotikou k moři či na safari. A jelikož nikdo nevěděl, jak s touto situací naložit a jak bude dlouhá, začaly CK pro své přežití vydávat poukazy, tzv.lex vouchery. Klienti nadávali, stěžovali si, že chtějí své peníze zpět a CK začaly postupně chudnout, upadat a zbývalo jen věřit, že v létě se vše k lepšímu obrátí. A také obrátilo a lidé si tak začali rezervovat své zájezdy na poslední chvíli.

Letní sezona

Letní sezona nakonec proběhla, sice omezeně, ale všichni byli částečně spokojení. Klienti mohli vycestovat a cestovky trochu ožily. Jenže přišel podzim a ještě větší zpřísnění opatření a nikdo už nechce jet nikam. Lidé se bojí, že opět cestovat nepůjde, a proto pár odvážných uplatní své poukazy, zatímco ostatní čekají.

A i cestovní kanceláře čekají, protože samy nevědí, kdo a kam letos zase odjede a kdo ne. Oproti tomu, jak tento segment trhu fungoval, je to obrat o stoosmedesát stupnů. Tento trend, kdy budou lidé vyčkávat do poslední chvíle se předpokládá i do příští sezony a je z pohledu myšlení klienta logický. Nechce investovat do něčeho, co je naprosto nejisté a restrikce se mění každým dnem.

Zajímavé ovšem bude i to, jak zareagují zahraniční partneři, a jestli bude nabídka tzv.lastů tak pestrá jako v minulých letech. Do popředí také bude vstupovat trend cestování na vlastní pěst.

Přežije cestování tak, jak jsme ho znali?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Špičáková | středa 3.2.2021 13:40 | karma článku: 11,36 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Andrea Špičáková

Jsme v zajetí vztahů?

25.5.2020 v 21:12 | Karma: 14,57

Andrea Špičáková

Krásné Korfu

24.6.2018 v 12:20 | Karma: 14,61

Andrea Špičáková

Regiojet versus Flixbus

26.8.2017 v 20:38 | Karma: 26,05