Jaký je současný turista?

Při učení na zkoušky jsem ve skriptech narážela na pojem toho, že turista poznává místní komunitu a je ohleduplný k životnímu prostředí, ale je tomu skutečně tak?

Turisté tvoří velkou část přechodného obyvatelstva mnoha destinací a rozhodně by měli být šetrní k životnímu prostředí, neměli by zbytečně produkovat přehnané množství odpadů a podobně, nicméně myslím, že je hodně těžké najít někoho, kdo v destinaci nevyužívá místní dopravy, ubytování v hotelech se stravovacími službami a dává přednost spíše místním komunitám a ubytování třeba v rodině mísntího šamana. Samozřejmě segmentů turistů je hodně a každý má jiné preference, ale podle mého názoru stále převažuje masa lidí, která vyhledává potěšení v podobě moře, pláže, luxusního či méně luxusního hotelu nejlépe s all inclusive, které se vyplatí, když se to propočítá. Otázkou je, jestli je to dobře.

Myslím si, že tak, jak se cestovní ruch zformoval, tak už zažité stereotypy hotelových resortů nezměníme a ani nechceme, protože si na dovolenou jedeme odpočinout a určitý komfort očekáváme. Ale měli bychom se chovat k naší planetě trochu zodpovědněji i na dovolené.

Současný turista je tedy masový turista, který by ale měl myslet na životní prostředí destinace, do které cestuje, aby jeho milovaná destinace postupně nezanikala tak, jako zaniká slává mé oblíbené Costa Brava a kde se začíná cestovní ruch relativně usměrnovat nabízením méně hotelů v nabídce CK a podobně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Špičáková | středa 18.1.2017 23:00 | karma článku: 13,49 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Andrea Špičáková

Konec First minute

3.2.2021 v 13:40 | Karma: 11,36

Andrea Špičáková

Jsme v zajetí vztahů?

25.5.2020 v 21:12 | Karma: 14,57

Andrea Špičáková

Krásné Korfu

24.6.2018 v 12:20 | Karma: 14,61