Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, židé tu druhou tvář nastavili již několikrát. Ani ježíš neříkal, že se má člověk nechat umlátit. Druhou tvář ano, ale když Vás praští i do ní, tak bohužel, máme tváře jen dvě, na každé straně obličeje jednu, a ne sto... Ježíš si taky dovedl poradit s kupci v chrámu a pěkně je vypráskal.....

4 0
možnosti

Paní Špátová, není správné pochopení Ježíšova poselství, že je sluníčkář - ten kdo přijímá druhé i když to přináší sebevraždu. Ježíš hlásal Boží království, jeho království není z tohoto světa, i když snad vyjadřuje nejkrásnější základ lidství v nás. Hlásání jeho království se děje, jak chápete. On ale nezrušil vojsko ani moc, ta má sloužit k zajištění správného pořádku. Anarchizmus není správným poselstvím Ježíše.

Vámi uváděnou situaci v Gaze neznám důkladně, máte k dispozici, můžete zaslat odkaz na nějakou objektivní zprávu?

0 0
možnosti

Tady se někdo dokáže rozčertit a být současně vtipný! :-)R^ My rozumní lidé chceme Evropu minimálně sekulární, kéž by úplně ateistickou, rozhodně však beze stop následovníků gangstera z počátku (a původce) středověku. ;-)

1 1
možnosti

Proč sem pletete Evropu a dělíte ji na sekulární a nesekulární? Tohle dělají právě lidé, kteří mají své pokřivené vidění světa, že má být po jejich a neumí respektovat, že existují národy, kde lid jinak smýšlí než oni...

0 2
možnosti

Jistě, protože jeho království přeci není z tohoto světa. Ostatně, co je císařovo, dejte císaři a co je boží, bohu. Což jsou základy sekularismu, oddělení moci světské od náboženství. Nic z toho islám nerespektuje.

Nastavovat druhou tvář může být jakýmsi ideálem, ale v praxi potřebujeme jak idealisty, tak nás, tedy "nácky, fóby" atd. Protože křesťanství se nerozšířilo a nepřežilo jenom díky nastavování druhé tváře, ale i díky Konstantinovi, Karlu Martelovi či Evženu Savojskému. Díky reconquistě, křížovým výpravám a kolonialismu. Opravdu věříte, že kdyby islámská expanze nebyla zastavena, tak by ještě existovalo něco jako západní civilizace?

Pokud ano, zkuste se podívat na severní Afriku či Anatolii. To jsou oblasti, které kdysi patřili ke stejnému civilizačnímu okruhu, z něhož vzešla západní civilizace. Zkuste se podívat na Egypt - Egypťané jako národ či etnikum už neexistují. Nebo na Persii - kdysi mocná, svébytná civilizace... dnes islámská teokracie.

PS.: Pravděpodobně se sluší dodat, že v náboženských otázkách se považuji spíše za agnostika.

11 0
možnosti
Foto

Ja by som povedal, že vtedajšia spoločnosť bola tak bigotná, patriarchálna, hierarchická... že skrátka nejaké to "slniečkárstvo" či "ľavičiarstvo" jej prišlo veľmi vhod. Dokonca si myslím, že aj dnes potrebujeme istú mieru tohoto "humanitného" prístupu, len dnes sa to s tým už preháňa a dovádza ad absurdum.. Pekný blog!

0 0
možnosti

Ježíš se svými postoji dopracoval k ukřižování, není to ideální evoluční strategie. Izrael dnes ještě existuje díky tomu, že se neřídí křesťanskými hesly jako je "nastav druhou tvář". K tomu se člověk musí dopracovat zkušeností, podobně i národ ...

2 0
možnosti

Pletete si jablka s hruškami...

Ježíš nebyl ukřižován díky tomu, že učil nastavovat svoji tvář svému nepříteli, ale protože přišel, aby vzal na Sebe moje i Vaše hříchy, abychom duchovně nezahynuli a nešli do pekla, až zemřeme fyzicky...

A národ Izrael je trochu jiná kapitola...

0 0
možnosti

Ježíš Kristus (podle víry křesťanů božské podstaty) toho řekl víc, nejen o nastavení druhé tváře, mluvil hodně o pomoci, odpouštění a o snaze porozumět svému bližnímu (bratru) a měřítkem pro něj byl projev lidskosti nikoli kmenový, resp.národní princip, dnes bychom řekli humanity. To, co se teď děje v Izraeli, je odvěký teritoriální boj, který "homo" praktikuje miliony let a vždycky tak konal, i když žil v tlupách. Arabové jsou dnešnímu Západu hodně vzdáleni, ale nikoli už tak mentalitě jižních evropských národů nebo Rusů. Myslím, že Balkánci nebo Ŕekové mentalitu Arabů docela dobře chápou - je to prostě válka o vlast/otčinu - "svatá válka", jak říkají Rusové. A podle toho to vypadá...tečou potok krve. To tak u svatých válek bývá.

4 0
možnosti

Ježíš nebyl sluníčkář, ale ani netasil meč, ale Boží slovo, které vycházelo z jeho úst v pravý čas...

Nicméně, každému národu Bůh dal hranice. Tak jako zaslíbil praotci víry Abrahámovi dáti zemi zaslíbenou oplývající mlékem strdí, tak je jako izraelský národ dovedl tam, kde měli žít, a kde žijí nyní, tak i ostatní národy mají své hranice a své místo k přebývání.

Co anděl řekl matce Izmaele, ze kterého vzešly všechny arabské národy a kde by bylo jejich místo přebývání na zemi?? I to je Bůh a Jeho slovo dané synům lidským v určitý čas.

Tak i Noémovo prokletí nad svým synem Chámem, který odkryl jeho nahotu, když se Noe opil vínem a řekl o něm, že z něho vzejdou další pokolení, které se pak usadila v Africe, řekl, že bude služebníkem svých bratří Seta i Jáfeta, ze kterého jsme vzešly jako národ my a ostatní evropské národy...

1 0
možnosti
Foto

Bůh žádné hranice nerozdával, protože neexistuje. Vždy byly jen nejprve kočovné kmeny, posléze říše, nyní státy, vznikající a zanikající na základě migrace různých etnik, hnaných neúrodou, válečnými konflikty a dalšími faktory z místa na místo. Křesťané se zprvu příliš nebránili, ale pokud by jejich nauka nebyla prosazována násilným způsobem, či módními trendy tato doktrína by brzo zanikla.

1 1
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2336x
Hodná feministka, která věří v sílu přírody a humoru :o)

Seznam rubrik