Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

4. 5. 2011 5:13
Pokud se snažíte

vysvětlit nám, že pravicové smýšlení je morálnější než levicové jste vedle. Pravičáci ani náznakem nepřípustí,  že zásadní problém je v nespravedlivém ohodnocení práce.  Hodnota odvedené práce je sice různá. Jenže ti kteří jsou na vyšší příčce žebříčku, si prostě ponechávají větší část získaných prostředků, než odpovídá jejich podílu na odvedené práci. Slušný podnikatel, když má vyší zisk, podělí se o něj se zaměstnanci, kteří pro něj ten zisk vytvořili. Ovšem v praxi to chodí jinak. Podnikatel zisk shrábne do vlastní kapsy a na zaměstnance udělá dlouhý nos. A ještě je přesvědčený že je jeho jednání morálnější  než požadavky zaměstnanců na spravedlivou odměnu za práci  .Rv

Abych předešel zbytečným spekulacím, nejsem voličem ČSSD natož  KSČM. Ale propagandistické kecy pravičáckých svazáků mi zvedají hladinu adrenalínu.

Spekulanti, vexsláci a vydřiduši pro mě standart morálky nepředstavují.

0 0
možnosti

nnevimm

4. 5. 2011 18:10
Re: Pokud se snažíte

Aha, a ten podíl na odvedené práci se počítá jak? Je na to nějaký fyzikální vzorec nebo se rovná vašemu osobnímu žebříčku hodnot (= objektivní podíl neexistuje)?

Také by mě zajímalo, jestli by se podle vás v případě firemní ztráty na její sanaci měli podílet i zaměstnanci? A jestli v případě nutnosti investic budou zaměstnanci pracovat zadarmo až do doby, kdy budou investice generovat zisk? Tyhle věci mě opravdu zajímají.

0 0
možnosti

petrph

3. 5. 2011 13:33
rozlišme prosím

Pravicové, resp. levicové myšlení a pravicovou,resp. levicovou politiku.

Protože,z hlediska myšlení  jsou vlastně všichni pravicoví.Přičemž někteří svým myšlení dojdou k tomu že je pro ně výhodnější se vzdělávat,zdokonalovat,podnikat,jít do rizika a tím mít šanci zbohatnout.A ti druzí dojdou svým myšlením k tomu, že je pro ně(i ekonomicky,tedy pravicově z hlediska čerpání svých zdrojů a  schopností)  výhodnější se nevzdělávat,nezdokonalovat,nepodnikat,nechat se třeba zaměstnat za nízký peníz,atd.Stejně,hlediska skutečných potřeb,my všichni máme jen jeden žaludek a spíme na jedné posteli.Cokoliv nad to je určitý luxus,jehož hodnota je pro každého jiná.

Z hlediska politiky je to o něčem jiném.Protože politika přerozdělování je vždy levicová už jde to přerozdělování směrem k těm chudším,a nebo naopak,formou různých dotací,daňových úlev,max.limitů a pod.od chudších k těm bohatším lidem či ekonomickým subjektům.Tu skutečně pravicovou,tedy liberální politiku provádí málokterý stát

0 0
možnosti

ministrbezportfeje

3. 5. 2011 9:15
Mladý autor

by se měl zamyslet nad tímto konstatováním:

Kapitalismus je závislý na tom, že lidé v naději, a to často klamné naději, na

zbohatnutí velice usilovně pracují a přispívají tak ke zbohatnutí jiných lidí."

(str. 42 Charles Hardy, největší britský filosof podnikatelství)

Existují také skupiny obyvatel, jako tělesně postižení, nemohoucí, senioři v domovech důchodců, kterým tahle hyenistická vláda jen pro bohaté místo aby pomáhala, tak je ještě více ožebračuje, protože z nich nemají žádný užitek a ví, že se nemohou bránit. A to není ani o pravici ani o levici, ale o morálce a charakteru těch, kteří mají raprezentovat celý národ a ne jen malé procento populace. Na jedné straně se vyhazují peníze do černých děr právě pro ty bohaté sponzory, kamarády a rodinné příslušníky a na druhé straně se oškubávají právě ti nejpotřebnější.

0 0
možnosti

nnevimm

3. 5. 2011 13:34
Re: Mladý autor

No vidíte, jenže mě nepřijde nic morálního na tom přerozdělovat peníze postiženým a nemohoucím, protože ať už je ten cíl sebeušlechtilejší, pořád je tam ten aspekt prvotního okradení někoho jiného.

Nesdílím s vámi názor, že je někdo oškubáván. Pokud je někdo uškubáván, pak ten, kdo platí daně. Nikoliv ten, kdo dostane z nakradeného lupu méně. Nářek zloděje z toho, že dnes s lidi bránili více než jindy, a tedy i on si nakradl méně, by vám snad přišel taky absurdní.

O morálce se můžeme bavit tehdy, až si lidé utrhnou od huby dobrovolně a těmto lidem ze své vlastní vůle přispějí přispějí. A ne teď, kdy lidé jako vy nařizují utržení od huby někomu jinému ve víru naplnění svých vlastních pokryteckých cílů.

0 0
možnosti

Host8

3. 5. 2011 8:58
Zcela mimo

Zřejmě Vám chybí zkušenost 90. let a divoké privatizace. Pak by jste pochopil, že bohatství může vzniknout na základě rozkrádání a těžko věřit v morálku určitých vrstev. V zemi bez korupce, nehospodárnosti, účelových zákonů  atd. a placení daní by se možná dal tento aspekt diskutovat. Ale tam bychom pak sotva hovořili o chudých.

0 0
možnosti

nnevimm

3. 5. 2011 13:45
Re: Zcela mimo

Nikde netvrdím, že bohatství většiny lidí snad vzniklo v 90. letech čestně. Vysvětloval jsem uměru mezi uspokojováním potřeb ma maslovově pyramidě a schopností dodržovat morální standardy.

V zemi kde se dělili lidé na ty s holou prdelí a na ty s holou prdelí a informacemi, a 4 dekády se naprosto degradoval smysl pro elementární morálku, můžete těžko čekat něco jiného, než že ti s holou prdelí a informacemi jednoduše okradou ty ostatní.

0 0
možnosti

L/Z

3. 5. 2011 8:49
Dělení na bohaté a chudé je při životě udržováno

sdělovacími prostředky a hlavně stranami, které toto dělení potřebují proto, aby se mohly před námi vymezovat pravolevě.

Pokud by se podařilo dosáhnout něčeho podobného jako v článku:

       http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/   

zjistili bychom, že bohatství je mezi námi rozvrstveno rovnoměrně.

A protože si podvědomě vybíráme přátele ze stejné příjmové vrstvy, nevíme nic o způsobu života jiných příjmových vrstev. A nikdy bychom se o nich nedozvěděli, nebýt médií s jejich VIP zprávami.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

3. 5. 2011 4:06
To tvrzení

by mohlo být pravdivé, kdyby někteří lidé byli stejně bohatí a jiní zase stejně chudí. Ale skutečnost je pestřejší, nestejně bohatí a nestejně chudí jednotlvci mezi sebou soutěží o zdroje, aby ještě více zbohatli, a nebo alespoň ještě více neschudli. Vždy se koukám o to poschodí výše, na mrakodrap nedohlédnu, lomcuje se mnou závist.  

0 0
možnosti

JiPot

3. 5. 2011 5:06
Re: To tvrzení

nebude nikdy pravdive, obavam se. Na hranici preziti, a tim myslim na takove hranici, kdy clovek opravdu musi krast, aby prezil, neni v soucasne dobe v CR de facto nikdo. Vetsina levicove smyslejicich obcanu, spadajicich do kategorie "chudy" je chudych pouze relativne. Zkratka se zmenila doba od komunismu, kdy se meli relativne stejne blbe vsichni, a soucasnosti, kdy se 60% lidi pohybuje pod urovni prumerne mzdy (neze by toto cislo bylo dvakrat prukazne). Faktem je, ze mnoho lidi zbohatlo a to proste ty ostatni strasne irituje a neda jim to spat. A je uz tak v ceske povaze, ze nez aby si lidi lamali hlavu s tim, jak taky mit takovou peknou vypasenou kravu jako soused, tak radsi at jemu chcipne...

Ale to jsem trosku odbehl - faktem je, ze mnoho levicaku jsou slusni lide a v zivote by nekradli. Stejne tak mnoho pravicaku je prolhanych az na kost a pro euro by si nechali koleno vrtat. Pausalizovat je snadne, ale zavani to demagogii.

0 0
možnosti

kaktusak

3. 5. 2011 2:06
Nejde o bohaté lidi, ale o vykořisťování

Jak řekl i Teng Siao-pching, "je správné být bohatý" a "chudoba, to není žádný socialismus". Ovšem musí jít o bohatství získané poctivě, vlastní prací. V kapitalismu je bohatsví prostě získáváno, tečka. Mnohdy je tedy získáno krádeží, podvodem, odíráním ostatních. Právě tohle je potřeba změnit a napravit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1631x
Jsem libertarián. Co to znamená? Zastávání principu, který je pro nacisty, fašisty, komunisty, socialisty, environmentalisty, šovinisty, totalitaristy, demokraty či jiné etatisty naprosto nepřípustný. "Přirozená práva jednotlivce nelze porušit z vůle nikoho, a to ani většiny, byť by se ta skládala ze zbytku společnosti."

V diskusi vystupuji pod nickem nnevimm.

Seznam rubrik