Proč město platí za peníze z hazardu zábavu úzké skupiny lidí ?

Pastor holešovského Sboru jednoty bratrské Milan Svoboda bojuje proti hazardu a jeho organizace přitom čerpá na jednu ze svých činností peníze z rozpočtu města Holešova, konkrétně z Fondu kultury, sportu a vzdělávání.  Potíž je, že právě tento fond je plněn z rozhodující části penězi  z hazardu. 

Pro představitele Holešova zastávající se herních doupat je tak pokrytec. Plná ústa boje proti hazardu, ale brát penízky, to mu nevadí. Tak nějak to alespoň podle týdeníku 5plus2 (viz odkaz 5plus2) vnímá vedení města. Tedy až na místostarostu Seiferta (TOP 09),  který  se stal jakýmsi  patronem pomoci romské minoritě v Holešově.  Považte občané, z těch čertových peněz pastor vloni dostal na práci s malými cikánky „obrovských“ 36 tisíc korun. 

Chápu, že v boji o zachování hazardu ve městě se může zdát výše uvedená konstrukce jako vítaný argument starosty Pavla Svobody (ODS). Navíc, co si budeme povídat, narozdíl od Seiferta nejspíše moc dobře ví, že odmítnutí  jakékoliv pomoci romské menšině je politicky velmi atraktivní.

Já bych však starostovi navrhl jinačí úsporu.  Zatímco na pomoc sociálně slabým šlo pouhých 36 tisíc korun, do rozpočtu monstrózního festivalu vážné hudby Musica Holešov putuje jen ze zmíněného fondu ročně přes 700 000 korun.  Jedná se o vůbec nejvyšší  dotaci z této městské hromady peněz. Na tak vysokou částku nedosáhne ani zdaleka žádná  z masových organizací města, které mají mnohaleté tradice a čítají stovky členů.  Jen pro ilustraci. Holešovští fotbalisté,  jako druhá nejštědřeji  obdarovaná instituce, dostala  v roce 2013 z tohoto fondu půl milionu korun.  Proč jde nejvíce peněz právě na festival  Musica Holešov, který nemá v Holešově prakticky žádnou tradici a je svým žánrem zaměřen na velmi úzkou skupinu lidí? Na koncerty Musica Holešov přitom rozhodně nechodí žádné „socky“,  kterým by museli na jejich zábavu přispívat ostatní  spoluobčané, notabene takoví, kterým hrozí  závislost, rozpad rodiny a propad až na samotné dno společnosti.  Jako volič bych se tedy rozhodně ptal:  Čím si právě tento festival zasloužil takovou přízeň vedení města a proč na něj zastupitelé pravidelně uvolňují  tři čtvrtě milionu korun, daleko více než dostávají všechny ostatní masové organizace či kulturní a sportovní akce konané v Holešově?

František Sovadina

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Sovadina | neděle 11.5.2014 8:45 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1651x