Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Byly doby, Františku,kdy jsme se na ZŠ jako spolužáci vídali denně. Naopak v posledních letech se vidímezřídka, možnost popovídat si o věcech, jako je třeba MUSICA HOLEŠOV, tak není. Byljsem jedním z těch, kdo festival zakládali a funguji jako jeho hudebnídramaturg. Proto bych rád reagoval na Tvůj článek a pokusil se zodpovědětotázky, které máš.

                Začnu tradicí.Koncerty MUSICY HOLEŠOV navazují na historii a tradici zámeckých koncertůzaloženou v roce 1731 hrabětem Františkem Antonínem z Rottalu. Je tomu tedypřes 280 let, co tento aristokrat nechal přebudovat a nákladně přestavět hlavnísál zámku do podoby blízké té dnešní - za jediným účelem, pro pravidelnéprovádění divadelních představení a především oper. Ty sochy atlasů na stěnáchsálu nejsou jen architektonickou ozdobou, ale sloužily jako doplněk k tehdypopulárním operním produkcím s antickou tématikou. Hudebníci ze stáléhoorchestru na zámku neměli statut služebných, jako tomu bylo na jiných panskýchsídlech, ale třeba dirigent, slavný Ignaz Holzbauer měl titul dvorníhohraběcího skladatele. Což v té době bylo vyhrazeno většinou jen dirigentovi ucísařského dvora. Tím dlouhým popisem chci jen říct, že politická prestiž atomu odpovídající úroveň hudebního a kulturního života na holešovském zámku tédoby byla mimořádná. Hudba na holešovský zámek prostě patří, je s jeho dějinami nerozlučně spjatá. To, že ta tradicebyla někdy z různých důvodů přerušena, je samozřejmě fakt. Ale možná vzdáleně,mi to připomíná paralelu se sokolským hnutím. Sokoly po roce 1990 určitě nikdoneobviňoval, že spadli z nebe. Spíše byla snaha jim pomoci v navázání tam, kdebyla jejich činnost přerušena.

                Otázka financí.Bohužel, nikde na světě při podobných aktivitách ( a nejedná se jen o koncertyklasické hudby) nepokryje prodej vstupenek celkové náklady. Většinou se topohybuje mezi 10 až 20%. Snad mohu říct, že i díky tomu, že se s mnohýmiúčinkujícími osobně dobře znám, daří se domluvit podmínky vystoupení proHolešov velmi výhodně. Jen pár příklad

0 0
možnosti