Holešovsko by mělo být po volbách zrušeno, chybět bude málokomu

Po kritice primitivní cenzury na stránkách nového Holešovska, kterou jsem uveřejnil i na blogu iDnes, se mě několik lidí zeptalo, jak si tedy vlastně představuji nezávislé radniční noviny. Jářku, povídám já – nijak. Slovní spojení nezávislé a radniční noviny je samozřejmě protimluv.  

Noviny, které platí městský rozpočet, budou vždycky závislé. Aktuálně pak nejvíce na momentální vládnoucí garnituře. Jde jen o to, do jaké míry je ona garnitura osvícená a kolik kritiky snese. Z kanceláří současného vedení holešovské radnice stříká nezdravé ego všemi otvory a je vcelku pochopitelné, že se pod jeho vedením stal ze současného Holešovska stupidní plátek, který rezignoval na aktuálnost i profesionalitu a svými parametry uspokojí maximálně tiskárnu a místostarostu Chmelaře (množství jeho podobizen v tomto plátku je neskutečné).

Ale neoddávejme se iluzi. I moudřejší vedení radnice se bude starat o to, co se o něm v Holešovsku píše. A i když nějaký rozumnější starosta připustí vlastní kritiku, je zřejmé, že poslední slovo si nikdy nenechá vzít.

Jsem proto hluboce přesvědčený o tom, že po volbách by mělo být tištěné Holešovsko zrušeno a forma veřejného informování by se měla jednoznačně zaměřit na webové stránky. 

Možnosti webu jsou prakticky neomezené a záleží pouze na zastupitelích, co ještě umožní a co už ne. Na webových stránkách města může fungovat řízená diskuze podobně jako u internetových novin. Každá politická strana, případně i každý zastupitel tady budou mít svůj chlíveček, kde mohou prezentovat, co je napadne. (Snad jen kvůli sebeprezentační  mánii místostarosty Chmelaře bych doporučil omezit kapacitu těchto chlívečků, aby nedošlo ke zhroucení  webu.)  Záleželo by pak pouze na každém čtenáři, kam si klikne a kam ne. Z veřejného počítadla počtu návštěvníků by každý autor zjistil, jak moc veřejnost svým příspěvkem zaujal. To by se pak možná pan Chmelař divil, jaký zájem je o jeho podobizny všeho druhu.

Ale co starší generace, která se s internetem minula? Ano chápu tuto námitku. Jenže starší generaci vzala jejich tištěné Holešovsko už současná vládnoucí garnitura v roce 2013. Při všech jeho objektivních i subjektivních nedokonalostech mělo původní Holešovsko dlouholetou tradici a i proto si jej každých čtrnáct dnů přečetly tři až čtyři tisíce občanů. Možná to našinec neví, ale Holešovsko bylo jedním z pouhých dvou městských časopisů ve Zlínském kraji, které byly zpoplatněny, a přesto si jej lidé pravidelně kupovali. Neznám objektivnější ohodnocení jakéhokoliv produktu než je jeho opakované zakoupení.

Každopádně současné Holešovsko, které se myslím vcelku příhodně velmi často válí po zašlapaných vestibulech paneláků, bude chybět málokomu.

František Sovadina

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Sovadina | neděle 7.9.2014 16:20 | karma článku: 12,75 | přečteno: 1260x