Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příběh o internetové hře zvané Dark Elf

Tohle je čistě věc týkající se internetové hry Dark Elf a o tom, co se tam vlastně stalo mezi mnou a Pletkou. Je to pouze můj osobní názor a vysvětlení pro hráče, proč přestávám hrát já osobně tuto hru. Jiní na stejnou věc mohou mít jiný názor. Rozhodně není hra jako taková napadána, ta je prostě dobrá. Rovněž nijak nechci nikoho od této hry odrazovat. Je to jen a jen moje osobní stanovisko, co za svým odchodem já osobně vidím.

Nahled: Pletka potvrzuje, ze nadale bude pokracovat na programu za 300 Kc/1 hod. On ve svem prohlaseni tvrdi, ze nic takoveho neslibil, zadne jakekoliv dalsi pokracovani.... Pokud ho tedy opet nezmenil (uz z neho nektere veci vyhodil a neco upravil...)

Chápu, že dlužím jistá vysvětlení o tom, co se přihodilo v Dark Elfovi. Dostal jsem mnoho žádostí do pošty DE, abych vše objasnil. To nemohu udělat přímo na stránkách Dark Elfa, protože by to tam dlouho nevydrželo, bylo by to majitelem hry smazáno. Proto využívám tohoto místa, které LP nemůže ohrozit. Byl bych rád, kdyby se tady v diskuzi vyjádřil každý z Dark Elfa, pokud bude chtít. A to případně včetně Zdeňka Pletky. Budu se snažit víceméně průběžně reagovat a odpovídat na vše, co tu bude napsáno. Nemám potřebu cokoliv tajit nebo kamuflovat.

Hrát Dark Elfa jsem začal v roce 2001. Dlouhodobě jsem hráč s největším počtem odehraných dnů v historii Dark Elfa. K dnešku je jich 2363 a to jsem ještě téměř 2 měsíce před dvěma roky pauzíroval z nevynucených důvodů. Stačí podělit 365 a víte, o kolik jde roků.

Považoval jsem si za čest, že jsem byl ustanoven historicky prvním Stařešinou DE a že jsem mohl začít spoluformovat Dark Elfa a hráčskou komunitu. Byla zavedena určitá první pravidla, která dostala Název Kodex hráčů Dark Elfa a také základní listina mnou vytvořené a založené Rady starších - tzv. Artikule. V upravených podobách oba dokumenty a Rada starších existuje a pracují dodnes, samozřejmě že časem doznaly logických změn do dnešní podoby.

Časem jsem se dostal do kontaktu se Zdeňkem Pletkou, autorem této hry. Slovo dalo slovo a postupně jsme o sobě vzájemně věděli více a více. V té době se Dark Elf provozoval na Atlasu, možná někteří pamatují. Atlas pomalu zvyšoval své ceny za provozování DE na jejich serveru. A v těchto časech jsme se se Zdeňkem Pletkou dostali do bližšího kontaktu. Přišel jsem za ním s jasným řešením, proč není možné dále zůstat u Atlasu, kdy by časem prodělal kalkoty, ale bez ohledu na další prodloužení smlouvy mezi DE a Atlasem začít pracovat na svém osamostatnění, čili pořídit vlastní server/y a přejít komplet na ně. Logickým protiargumentem LP bylo - ale na to já nemám. To stojí tolik a tolik. Dark Elf v té době se mi ještě líbil i po hráčské stránce a viděl jsem celý projekt jako perspektivní. Připravil jsem k tomu nějaké finanční analýzy, které potvrzovaly, že odtržením od Atlasu a za splnění určitých kroků bude DE minimálně soběstačný a časem se stane i výdělečným. Navrhl jsem i pár vysloveně marketingových kroků, jak DE zlepšit z hlediska prestiže a hlavně návštěvnosti. Proto jsem Pletkovi navrhl, že ho v této snaze o osamostatnění budu podporovat. Nikoliv přímo finančně, ale nepřímou formou - hromadnými nákupy DEKů. Tím LP dostane velmi dobré prostředky a já navíc jsem za takto koupené DEKy začal pořádat nejrůznější soutěže a bohatě dotované turnaje. Ono taky co vlastně s tolika DEKy dělat, jiné využití ani možné nebylo, reálně se nedaly utratit za oficiální služby ani za 20 let hraní.

To se dělo velmi intenzivně po dobu asi roku a půl až dva. Občas jsem se dozvěděl, co ještě chybí a já si mohl tuto podporu dovolit i nadále. Na občasné otázky, jak mi to Pletka vrátí jsem vždycky odpovídal, neboj, jednou mi to budeš moct vrátit, nevím kdy a v jaké podobě, uvidíme co přinese čas. Naprosto jsem věřil, že LP je poctivec, který prostě moji dlouhodobou podporu bude střádat až do konečného cíle a ne peníze jakkoliv jinak, či dokonce ve vlastní prospěch utrácet. A nezklamal jsem se, bylo to tak. Když částka dosáhla potřebné výše (cca 150.000 Kč), došlo k osamostatnění a Dark Elf odešel od Atlasu. Slavili jsme oba, cíle jsme společně dosáhli. Byla to zcela historická chvíle, protože jinak by prostě Dark Elf pod tíhou zvyšujících se poplatků od Atlasu zcela zákonitě přestal být rentabilní a časem by zkrachoval celý projekt. To jsme věděli velmi dobře oba dva. Celou tu dobu jsem přispíval na Dark Elfa zcela dobrovolně, ve vlastní víře, že to bude sloužit k dobru věci, to tu chci zdůraznit. nešlo o žádný nátlak nebo urgence ze strany LP, to rozhodně ne. Byl jsem přesvědčen o naprosté férovosti Pletky i ve věcech finančních, o stránce odborné jsem nepochyboval a nepochybuji dodnes.

Občas jsme se sešli, probrali různé novinky, navrhl jsem pár věcí, zejména finančního a organizačního charakteru, z nichž některé se zrealizovaly. Pochopitelně, základní cíl tak byl naplněn, Dark Elf běžel na vlastním serveru a tak mé nákupy DEKů poklesly, teď už jsem investoval do DEKů pouze v případě, kdy jsem pořádal různé turnaje a soutěže. A pokud jsem vyplácel za nějaký turnaj třeba 350 DEKů, znamená to, že jsem za ně zaplatil Pletkovi 3.500 Kč. Od doby působení překupníka www.zdovozu.cz to bylo o něco méně, tak kolem 9 Kč, někdy i 8,50 Kč za 1 DEK. Vedle těchto občasných finančních injekcí jsem měl v plánu Dark Elfa podpořit i marketingově, prestižně... To byl důvod, proč jsem celkem nákladně pořídil ručně vyrobenou knihu A3 ve vazbě z Pravé kůže a s ručním papírem (nějakých cca 5.000 Kč) a originální historický pravý meč, na který jsem nechal kovorytcem vyrýt nápisy (cca 2.000 Kč). Mělo to určitý cíl, určité směrování, opakovaně jsem naléhal na LP, aby provedl to, co s tím provedeno být mělo. To bylo zcela bezúspěšné a jak meč, tak Kniha tak naprosto zapadly bez jakéhokoliv efektu v obývacím pokoji Pletrona. Škoda, obě tyhle věci měly sloužit k tak trochu jiným účelům, než k výzdobě pokoje...

Přišel listopad 2007. Já jsem v jedné své firmě získal zajímavý projekt, jehož hodnota nebyla okamžitá, ale v horizontu roku až dvou. K tomu jsem potřeboval vytvořit internetové stránky. Napadlo mne, že bych to mohl svěřit LP. Nebylo to nic moc složitého, ale věděl jsem, že by LP tomu věnoval svoji pečlivost a preciznost. Přišel jsem, vysvětlil jsem a domluvili jsme se. LP to pro mne udělá, webové stránky v popsaném rozsahu připraví. Nejsem progarmátor, sám osobně nemám moc tušení, co je jak náročné. Navíc LP se rozhodl to udělat v DOT.NET (dneska tak trochu tuším, o čem je řeč, tenkrát ale jsem to tušení absolutně neměl). No budiž, to jsem nechal na něm. Celé to bylo koncipováno jako protislužba za to, co jsem já udělal pro Dark Elfa. Přestože to byla pro mne celkem podstatná ztráta v pomyslné vzájemné bilanci, bral jsem to. Další práce pak měly být již normálně placené. Dohoda jasná, oboustranný souhlas, jde se programovat. Práce trvaly asi 6 až 8 týdnů. Pochoipitelně průběžně se leccos měnilo, doplňovalo a podobně, jak to tak při tvorbě jakýchkoliv stránek bývá. Nic proti tomu. Použitelná (ne bezchybná) verze byla dokončena s jen malým zpožděním, bral jsem to jako OK. Základ systému fungoval dobře, takže vcelku spokojenost a detaily už se doladí za chodu programu na tom webu. Podstata toho webu je v tom, že se tam registrovali různí lidé, asi 100, časem i více a měli možnost aktivně se kamsi přihlásit. Jinými slovy, nebyl to pasivní informační web, ale aktivně používaný veřejností. Program vykazoval různé drobné nedostatky, které jsem průběžně LP hlásil tak, jak jsem na ně narážel. Nic světaborného, většinou drobnosti.

Byli jsme dohodnuti, že ve druhé fázi budou v rámci tohoto webu vytvořeny další možnosti a služby, tentokrát již jako plně placené pro programátora s výhledem trvalé placené práce. Okolo konce roku jsem Pletku pozval na oběd, abychom se osobně dohodli, jak dál a za jakých podmínek. Zde mi Pletka suše oznámil, že si svoji práce cení na 200.000 Kč a abych mu je vyplatil. Zůstal v naprostém úžasu, protože jsme se jasně dohodli, že tato první část je protislužba za ty finance a roky mé podpory Dark Elfa a tím i osobně Pletky. V silných rozpacích jsem se snažil zjistit o co vlastně jde, ale věc Pletka postavil naprosto bez jakýchkoliv možností takto: ihned mu vyplatím 50.000 Kč a do té doby na projekt ani nesáhne. Opět jsem se pokusil argumentovat dřívější dohodou, co by proti službou a dále tím, že tak, jak to bylo domluveno, že s tím počítá celý tým lidí, kteří na projektu souběžně pracují. Projekt sám o sobě ještě před tím, než reálně začal, rozhodně nemohl ani teoreticky vlastnit žádné prostředky, které bychom mohli Pletkovi vyplatit ihned. Pokusil jsem se navrhnout dohodu do budoucna, nicméně Pletka již přišel rozhodnut a celou schůzku tím také ukončil. Dokud nezplatím jemu 200.000 Kč, nebude dál v práci pokračovat. Aby o případné další práci vůbec začal uvažovat, chtěl hotově ihned 50.000 Kč. Tečka.

Co to vlastně znamenalo. Celkem 4 lidé pracovali na zcela novém projektu, který začne být rentabilní snad v polovině roku. Vydělat nějaké peníze by mohl tak za rok, spolehlivě za rok a půl. Všichni 4 lidé uvěřili tomu, že Pletka udělá to, co bylo dohodnuto a co jsme si slíbili a odsouhlasili. Byl to jakýsi základ celého projektu. Další práce měly být placeny částkou 300 Kč za hodinu ve prospěch Pletky. Ten mi však několik dní před spuštěním celého prokjektu oznámil, že si svoji práci cení na 200.000 Kč. To by znamenalo, že si za své práce účtuje 666 hodin práce. Za 6, možná 8 týdnů.... Dokud nedostane zálohu 50.000 Kč, nehne na projektu prstem (doslova).  Následně pak prohlásil, že i když ihned zaplatíme 50.000 Kč, tak stejně už na tom pracovat nebude (přesná slova: můj čas na tvůj projekt definitivně vypršel). Kromě tohoto holého vydírání, kdy jasně věděl, jak se věci mají, mne velmi překvapil svoji mluvou. Naprosto se nestyděl oslovovat mne velmi hulvátsky, sprostě. Byl jsem zcela šokován jeho nadávkami a urážkami. Nepamatuji se, kdy se kdokoliv jiný snažil se mnou takto vulgárně hovořit. Přece jenom je mi něco přes 50 let a když už neměl důvod ke slušnosti z jiných důvodů, pak bych možná očekával, že bude i ten věkový rozdíl jaksi respektován, či alespoň zohledňován ve způsobu jeho mluvy. Zjistil jsem tak velmi rychle, během jedné jediné hodiny, že Pletka se nechová jen jako vyděrač zneužívající situace a neplnící předchozí dohody, ale že je to prostě hulvát v pravém slova smyslu. Na tohle už skutečně musí být povaha. Z argumentace jsem vycítil hlavní důvod, moje příspěvky do DE se snížily a on už mne tedy v DE nepotřebuje. Nabízené perspektivy jak z hlediska financí, tak prakticky jisté a zaručené práce nedokázal vůbec asi pochopit nebo spíše nechtěl, než ze mne něco vyrazí. 

Pletka tak ohrozil zcela úmyslně celý projekt, na kterém pracovali další 4 lidi (kromě Pletky). Důvod je v tom, že ze mne nevyrazil 200 tisíc Kč a dokonce ani 50.000 Kč, ačkoliv odvedené práce byly jasně protislužbou za mnou dříve poskytnutých asi 150.000 + Kč. Pochopitelně, já na to žádnou smlouvu s ním nemám, natolik jsem mu věřil, že jsem nepochyboval, že jak jsem já plnil své slovo dříve, tak že on splní své slovo nyní. Velmi hluboce jsem se mýlil. Bohužel.

Pro mne osobně to znamená, že mne Pletka svým podvodem připravil o 150.000 Kč, které bych bez jeho slibů do Dark Elfa pouštěl jen těžko, to je asi celkem pochopitelné. Dále zcela úmyslně ohrozil celý nový projekt. Jím vytvořená verze programu na internetových stránkách je tím pádem nepoužitelná, protože jakákoliv maličkost, co je třeba ji opravit, je prakticky nemožná. Programovací systém dot. net je velmi specifický, ovládá jej poměrně málo programátorů a nenašli jsme žádného, který umí dot. net a byl by ochoten navázat na dílo Pletky. Každý programátor má svoji architekturu, používá své specifické metody a logiky a kdokoliv jiný se v tom dokáže orientovat jen stěží, pokud to vůbec možné je.

Takže dneska Pletkovo dílo je sice ponecháno i přes řadu nedodělků na webu, souběžně se však pracuje na jiné verzi, které jeho dílo časem nahradí. Mimochodem celý rozsah u jiného programátora ve stejném provedení bude stát 18.000 Kč. Rozdíl oproti Pletkovým nárokům je tedy 182.000 Kč.... Obsahově půjde o zcela stejné dílo, jako vytvořil Pletka, budou to tedy naprosto stejné stránky, ale fakticky jiné.

Párkrát jsem na Pletku vznesl naprosto banální dotaz ohledně jeho díla (změna velikosti písma - kde nastavit.... a podobně). Nikdy mi však na nic neodpověděl.

V DE teď běží mnou dotovaný turnaj 11 vs. 11. Měl jsem na Pletku opakované dotazy ohledně dalšího, postupu v jedné z lig. Tedy přímo v jeho věci, ve věci která ho živí, ve věci, kterou já dotuji v částce pár tisíc Kč, jež právě on dostane..... tedy v Dark Elfovi. Neodpověděl ani jednou. Naopak v ICQ a Skype si mně hodil na ignore list. Na ligových fórech se pak jakoby naoko diví, že mne přehlédl, že neviděl, že nezaznamenal... mohu naprosto odpovědně říci, že kdykoliv předtím se mu to v komunikaci se mnou nestalo ani jednou za celých 7 let.

Co dál. Probíhá turnaj 11 vs. 11, ten jsem slíbil hráčům dokončit. Také ho dokončím, pokud mne Pletka nezablokuje IP adresu nebo tak něco. Dokončím ho přestože vím, že tak Pletkovi posílám dalších pár tisíc. No, celé je to pro mne poučení, byl jsem příliš důvěřivý a dokud jsem Pletkovi platil a příspíval, byl se mnou v pohodě. Jakmile to ustalo, resp. se to snížilo, je takřka nepříčetný. Lituju ho, musím konstatovat, co je to za ........ a s DE rozhodně končím. Tomuto chlapíkovi dlouho nebudu moci přijít na jméno, jeho jednání bylo podrazácké, ubohé, nicméně přiznávám, že na mně výrazně vydělal.

S Dark Elfem za daných okolností pokračovat po skončení turnaje prostě nemůžu, na to nemám, s LP jsem skončil.

Právní kroky zvažuju.

 

Po dohodě s oběma účastníky sporu jsme do článku umístili odkaz na reakci pana Pletky.

(06.02.2008: s ohledem na ukončenou diskuzi a stále se měnící dokument, na který zde bylo odkazováno byl odkaz odstraněn. MS)

 (Upozorňuji, že na tom odkazu si může Pletka měnit obsah bez jakékoliv archivace změn. Takže není vidět, co tam bylo třeba před hodinou anebo v poledne....  MS)

 

DODATEK 01.02.2008, 13:35 hod

Pletka zveřejnil své stanovisko. Za to děkuji. Moje názory k tomu:

1. Jedna celkem logická otázka: Kdo by kupoval tisíce DEKů, kdyby je potřeboval jen ke své hře? Všichni víme, kolik DEKů se dá ve hře asi tak utratit. Možná 200 nebo 300 ročně maximálně? Je tedy nějaký jiný důvod, proč bych měl kupovat takové množsví DEKů? Není, důvod byl ten, že LP chtěl pomoct s přechodem na vlastní server.  Pravda je na mé straně.

2. Zadaná práce na webových stránkách byla Pletkou přijata. Moje představy byly určité, Pletka navrhoval další změny, aby to bylo lepší, hezčí. Většinu jsem přijal. Včetně těch fotek, o kterých Pletka píše. Tuto věc jsem nevyžadoval, ale na jeho návrh na ni přistoupil. Navíc je to věc prakticky nevyužívaná... to je ale vedlejší. Pletka potvrzuje, že ta práce byla protihodnotou k tomu, co jsem udělal pro něj za těch X let já. Jinak souhlasím, že jsme o vzhledu a podobně diskutovali, to je myslím při tvorbě webu obvyklé. Měl jsem různé nápady, něco se mi nelíbilo a tak jsme si psali. Že bych mu denně telefonoval a denně vznášel další a další nové požadavky je nesmysl. Znamenalo by to, že by měl mít Pletka ve své emailové poště asi 60 mých emailů s dalšími a dalšími požadavky. Nechť je ukáže. Emaily byly, ale týkaly se diskuze o praktických věcech co a jak udělat na webu. nepočátal jsem to, ale jestli jich bylo 10 nebo 15, nejsem daleko od pravdy.

3. Pletka práci přijal za daných podmínek. Kdybych přišel s tím, aby mi udělal stránky zadarmo, asi by se mi vysmál. První fáze tvorby stránek byla protihodnota proti mým investicím do Dark Elfa. Od dokončení základní verze pak již mělo být vše plně placeno, smluvená částka byla 300 Kč za hodinu. Myslím, solidní ohodnocení. Pochybuju, že by kdokoliv dělal programování zadarmo jen tak pro nic za nic. Aspoň nikoho takového neznám. Tento protiargument je zcela vymyšlený. Naprosto odpvědně můžu říct, že pokud bychom se nedohodli nejen na vytvoření, ale i na průběžném spravování webu, rozhodně bych to šel objednat jinam. O tom, že taková dohoda byla svědčí i to, že na tom webu se Pletka napsal jako webmaster, kam se mají zasílat připomínky k programu, názory, konzultovat a tak. Teď už tam není, je to smazáno a napsáno: neurčen. Objednat web bez jeho spravování v budoucnu je zhola zabitý projekt předem.

4. Že jsem nabízel za dva roky "barák jako hrom" a že bude mít královský plat: no, tohle je hodně úsměvné. Projekt, který začal si na jakýkoliv domek může vydělat tak třeba za 10 nebo 20 let? Tohle jen svědčí o nehoráznosti Pletky ve své argumentaci. Nic takového pochopitelně nebylo. Jak jsem napsal nahoře, nabídll jsem mu práci za 300 kč na hodinu s výhledem trvalého zaměstnání tak za půl roku až rok s tím, že by pracoval doma a na Dark Elfa by tak měl i nadále čas. Tento protiargument Pletky je zcela směšný a naprosto mimo jakékoliv reálie.

5. Zastrašování: tady jsem čekal něco jiného. V tomto podání ano, přiznávám, Pletku jsem zastrašoval. Šlo o to, že Pletka ze dne na den práce ukončil, v programu byly chyby, které se musely odstranit, aby to fungovalo korektně. To Pletka striktně odmítal, že už na to ani nesáhne, dokud nedostane požadovaných 200 tisíc Kč, či aspoň zálohu 50 tisíc Kč. Ano, napsal jsem mu email, že pokud ty stránky zůstanou takto nedokončené, může se stát, že vzniknou finanční škody a že pokud by se to stalo, nesl by za to odpovědnost Pletka z důvodu neplné funkčnosti jeho díla. Pokud je tohle zastrašování, pak asi ano.

6. Turnaj v DE: vždycky jsem tvrdil, že turnaj, který já organizuji a investuji do něho své peníze, rozhodně dotáhnu do konce, dělám to pro hráče. Tohle je uvedeno snad 3x nebo kolikrát na stránkách přímo v DE. Potvrdil jsem i dříve, potvrzuji to i tady. A Pletka píše, že jsem turnaj nedokončil. Nevím co k tomu říct, naprostá hloupost, stačí se podívat na ten turnaj a fóra v něm. Tento bod je tedy také naprostý výmysl Pletky.

7. Ukřivděný se cítím to, potvrzuji. Ona je to moje chyba, že jsem to postavil na osobní důvěře. Moje hloupost, ale asi už jsem takový. Celkem jasné je, že si na něm nic nevezmu. Ale když vás člověk, co se tváří jako kamarád, jen když platíte, nakonec podrazí a vzniknou vám škody v takovýchto částkách, tak se ukřivděný prostě cítím. Pravda je na straně Pletky. Cítím se ukřivděný.

8. Pauza v práci Pletky: ano, byla domluvena. Druhá fáze programování měla začít někdy v dubnu nebo tak nějak přibližně. Ona začne, ale to už bude jiný, doufám, že normální, programátor. Když ale Pletka vznesl požadavek na zaplacení 200 tisíc Kč a později alespoň zálohy 50 tisíc Kč, což jsem odmítl, oznámil mi, že už na mém projektu nehne prstem, dokud aspoň těch 50 tisíc Kč nedostane. Taková je realita a to byl jediný důvod. Když jsem odmítl zaplatit jím požadované peníze, Pletka mi oznámil, že tedy celý web prostě smaže. To by znamenalo v podstatě stopnutí celého projektu. Po pár ndech mi Pletka napsal, že mi celý projekt odprodá za formální 1 Kč, z důvodu práv. S tím jsem souhlasil proto, abych vyšel vstříc. Pro mne je to tak jako tak ztráta, protože ten web se stejně dělá znovu, aby ho bylo možné dál rozvíjet. Tato dohoda vznikla vlastně před nedávnem, rozhodně nebyla vyjednána, jak Pletka uvádí, už kdysi na podzim. To je holý nesmysl a vyplývá to i z logiky vývoje a věci.

9. DE kredity, které jsem koupil, abych podporoval Dark Elfa nemá Pletka spočítané. Připomenu jen,  že šlo o cca o 10 tisíc DEKů, když nepočítám dnes již neexistjící nicky, ze kterých jsem DEKy také nakupoval. To snadno dohledatelné z mých bankovnách výpisů, odkud to odcházelo. Pletka mne vždy žádal, abych koupené DEKy rozhodil mezi více nicků, aby to u hráčeů nebudilo pozornost. Nevěděl jsem sice proč by je to problém, ale dělal jsem to a po nákupus jsem DEKy rozložil na několik nicků.

10. Mazání zpráv: nejméně 3 moje zprávy za poslední asi týden byly smazány. Nevím kdo to smazal, ale smazány byly.

11. Naprostá lež je tvrzení o blogu v jeho komentáři...... to asi až když to tu Pletka viděl, tak ho to chudáka zrovna napadlo. Tohle je naprostý blábol, do dneška nevěděl, že nějaký blog mám....

 

Je mi to líto, ale argumenty vznesené panem Pletkou jsou v naprosté většině nepravdivé.

Na důkaz mé naprosté otevřenosti po dohodě se správcem tohoto blogu vyjadřuji svůj SOUHLAS, aby přímo zde byl odkaz na stránku názorů pana Pletky - viz nahoře.

Zdravím

MS - KCP

 

 

DODATEK VLOŽENÝ 02.02.2008 VE 14:30 HOD

Trochu jsem doufal, že někdo něco navrhne, jak to vyřešit. Nic takového konkrétního se tu neobjevilo a tak navrhuji já jednoduchý způsob, jak z toho ven.

Obvyklé řešení obchodních sporů je vrácení se do bodu NULA. Tedy u nás do začátků a vyjít odtud.

Tedy jak:

1. Já do DE vložil asi 10.000 DEKů (těch jednoduše prokazatelných, ty další z jiných nicků bych musel vyhledávat ve starých bankovních výpisech). Z toho dejme tomu 30% jsem vložil do turnajů, soutěží, ap., což jsou dejme tomu 3.000 DEKů. Pletka mi tedy vrátí 7.000 DEKů.

2. Soušek vrátí Pletkovi jeho program, který vytvořil.

3. Pletka si cení své dílo na 50.000 Kč (těch 200.000 Kč je naprosto mimo mísu). Soušek odkoupí od Pletky jeho program za tuto cenu, tedy za 5.000 DEKů.

To je vše. Celková bilance:

Soušek dostane 2.000 DEKů, které se souhlasem Pletky předá www.zdovozu.cz k odprodeji komukoliv, třeba i za sníženou cenu..

Pletka nebude už mít pocit zavázanosti, protože si takto server koupil vlastně ze svého. Pletka nebude mít pocit křivdy, že pracoval na programu zadarmo - dostává za něj 50.000 Kč (čili 5.000 DEKů), což může být i ve smlouvě o odprodeji software. Soušek se nebude cítit ublíženě, protože Pletka si server takto vlastně koupil ze svého. Pletka a Soušek nebudou mít vůči sobě žádné závazky ani pohledávky, ani finanční, ani morální.

Pro vylepšení to celé může být dokresleno korekcemi vlastních slov. Například hrubé jednání lze překvalifikovat na nezvykle ostré, atd. atd.

To je vše, záleží jen na Pletkovi, jak se k tomu postaví. Uvidíme.

Nicméně pokud by někdo chtěl nějaké ty baráky, stačí říct, určitě bych ještě nějaké někde našel.... :-)

 

VLOŽENO 03.02.2008:

vzhledem k tomu, že už žádné další nové otázky a komentáře nejsou, uzavírám k tomu diskuzi. Zájemcům mohu zaslat.... 

Děkuji všem, kdo napsali svůj jakýkoliv názor, velmi si jich všech vážím, bez rozdílu!

Taky děkuji za slova podpory tady i jinde, i pro mne to je dodnes nepochopitelné, Pletka se asi domníval, že se jeho jednání zaleknu, že mu vše projde jen tak. Ale co je moc, to už je skutečně příliš.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Soušek | pátek 1.2.2008 0:22 | karma článku: 27,37 | přečteno: 3795x
  • Další články autora

Milan Soušek

ANO pohnulo politickou scénou. Ať tak nebo tak.

Mimořádné volby 2013 jsou za námi. Příznačná věc z těchto voleb - přes čtvrtinu národa vítá jakoukoli změnu. A to je něco, co stojí určitě za pozornost.

27.10.2013 v 2:51 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Barrandovské delirium tremens?

TV Barrandov v pondělí 02.09.2013 - 20:15 Žena za pultem, 21:15 Okres na severu. A to je pro dnešek opravdu všechno?

2.9.2013 v 19:55 | Karma: 13,29 | Přečteno: 601x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

120 až 150 M Kč, to je tak 5%? Možná ani ne...

Při domovních prohlídkách bylo zabaveno 120 až 150 milionů Kč na hotovosti a několik desítek kilogramů zlata.

14.6.2013 v 12:40 | Karma: 16,08 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Milan Soušek

Hledám sprayery! Ne pouhé stříkače barev....

Ano, je to opravdu tak. Pokud nějaký sprayer v pravém slova smylu má zájem, dohodneme se...

27.5.2013 v 23:30 | Karma: 8,54 | Přečteno: 442x | Diskuse| Kultura

Milan Soušek

S koulemi v ruce se člověk dobře pobaví

Všechno má svoje. Aby člověk byl dobrý, měl by se něco přiučit. A s těmi koulemi je tomu také tak. Stačí chtít a věnovat se tomu. Zlepšit se pak může každý. Úplně každý. Od těch, co ji už udrží, až po ty, co ji ještě udrží v ruce.

18.1.2013 v 14:00 | Karma: 6,84 | Přečteno: 604x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3785x
Apolitik s vytříbeným vkusem pro nevhodno.