Cestovky: zaplať, zaplať, připlať. Zbytek si pak uhradíš sám.

Čas dovolených je tady. Konečně. Tak kam letos? Obvykle vyrážíme na dva, občas dokonce i tři týdny někam do tepla, kde není přelidněno a nějaký čas trávíme ve vlastech českých. V naprosté většině si kompletně dovolenou zařizuji sám. Pobyt, dopravu, jídlo, výlety, prostě všechno. Nemám moc rád, když mne někdo organizuje. Jdi sem, zítra tam, sraz je v 18 hodin, pozítří katedrála, v sobotu 4 zámky.

Zařizování dovolené vlastními silami je docela zážitek. Vybírat různá místa pobytu, plánovat cestu, vždycky na pár dnů a ne moc velké štreky, ale i tu cestu si užít a vychutnat, co v místě, kam se podívat, co nezapomenout navštívit a tak. Má to řadu obrovských výhod. Jsem jen tam, kde být chci. Jsem tam tak dlouho, jak se líbí mně a ne cestovce. Kdykoliv a kdekoliv se můžu zastavit, vplout do hospůdky a dát si kafe nebo místní jídlo, nemám žádné časové limity. Nemusím poslouchat rádoby odborníky a jejich výklady, obzvláštní nedůvěru mám k profesionálním průvodkyním, či reprezentantkám cestovky v místě pobytu. Nejčastěji se mladá opálená dívka zjeví, mám-li štěstí, v den mého příjezdu, něco povykládá a pak už ji nikdy neuvidím. Žije jakýmsi vlastním reprezentativním životem, do kterého moc nepatří vítání klientů, poskytování informací a pomoc v případě potřeby. Tohle ale byly výjimky, snad dvakrát, či třikrát za posledních X let jsme použili cestovní kancelář. Jak říkám, většinou si to všechno připravujeme, organizujeme a zařizujeme doma sami.

Letos jsme doma uvažovali, že po dlouhé době nějakou cestovku využijeme, ona nás někam dopraví, my si tam půjčíme auto a budeme jezdit po svém, kde se nám zlíbí. Navštívíli jsme celkem 3 cestovní kanceláře. Dvě velmi známé a renomované, jednu jsme neznali vůbec. Vznesli jsme tam své představy a čekali, co nám nabídnou. Musím říct, průběh byl všude velice podobný. Nabídli několik možností a vyčíslili to, garantovali to, či ono, zahrnuli ty a ty věci. Částka za dvě osoby nebyla nijak dramatická. Sice jsme moc nejásali nad různými povinnostmi, které nás v místě pobytu čekaly, ale přetrpět se pár věcí snad dá. No, tak nakonec s cestovkou jsme nebyli už dost dlouho, zkusíme to. Tak jo, paní, tohle se nám celkem líbí, termín vyhovuje, tak nám tu Vaši cenu napište, ať můžeme dát zálohu a podepsat smlouvu.

Tak. A začaly problémy. Cena se začala pomalu zvyšovat. Musím říct, že ke každé položce jsme dostali vysvětlení, že právě tohle je naprosto nutné a bez toho to prostě nejde. Příplatky začaly nenápadně. Příplatek za rezervaci, ten je nevratný. Je to jen pár stovek, že, oni přece musí mít jistotu, že si to nerozmyslíme. Jestli nechceme příplatek za rezervaci, tak si máme počkat na Last Minute. Tam to pak bude bez příplatku. Následuje příplatek za letištní taxy. Tady už to nejsou stovky, ale tisíce. Oponujeme denním tiskem, že ty poplatky jsou reálně v jiných dimenzích, než nám tady účtují. 

"Ale tady píšou, že letištní poplatky jsou takovéhle, ne jako ty Vaše...". Odpověď je celkem jednoduchá: "No počkejte a vy věříte novinám? To nemyslíte vážně, vždyť to tam píšou úplní neználkové a jsou to populistické nesmysly!" Hmmmmm... co na to říct...

Následoval palivový příplatek. Že prý nikdo neví, kolik bude stát nafta. "Na co naftu?" ptám se celkem nevinně. "No přece pro letadla, letadla lítají na naftu a ta jde furt nahoru a nikdo neví, kde se to zastaví!" Oponuji "No ale letadla přece nelétají na naftu, tak proč chcete příplatek na naftu?" "Co?? Letadla vždycky lítají na naftu, to přece ví každý!" "Nezlobte se, ale letadla lítají na kerosin, ne na naftu. Kerosin je vlastně taková odrůda leteckého benzínu, nafta to určitě není" odpovídám. "No ale to je úplně jedno, příplatek na to se platit musí". A je to.

"A je to už všechno, či se platí ještě něco? " Nebudu zdržovat. Následovaly příplatky za rezervaci zájezdu v místě pobytu s tím, že když ho nevyužijeme, tak příplatek propadá. Příplatek za dopravu v místě pobytu z letiště a na letiště. Příplatek za vodu, když ji budeme chtít k jídlu. Příplatek za slunečník, když budeme chtít jít na hotelovou pláž. Příplatek za uvítací a závěrečný večer. Příplatek za... "A víte co, nechte si své příplatky, svůj zájezd a své vydírání, ano? Děkuji a nashledanou."

Takže jsme opustili cestovky a dali se do počítání. Cesta podle cestovky plus všechny ty příplatky na jedné straně. Individuálně zajištěné ubytování, hotýlky po cestě tam i zpátky, co jsou oproti cestovce vlastně navíc, náklady na benzín na cestu plus 300 km na jízdy po okolí a různé malé výlety, náklady na poplatky na dálnicích, náklady na stravu a ještě navíc nějaké ty útraty na straně druhé. Vše jsme podtrhli a sečetli. Bože, je to možné? Náklady s cestovkou s polopenzí a bez výletů jsou prakticky dvojnásobné, než individuální dovolená včetně celodenní stravy a několika cest v místě pobytu. Je to vůbec možné? A to jedeme jen dva....

A tak můžu vřele doporučit: kdo chce ušetřit a mít navíc hezkou dovolenou s náštěvami jen toho, co se komu líbí a také po cestě si kdekoliv zastavit, odpočinout, vykoupat, najíst v hospůdce a tak, neváhejte. Všechno si vyjednejte sami, není to zase až takový problém. A budete překvapeni, že třeba pobyt někde stojí třeba polovičku proti tomu, co si za stejný pobyt ve srovnatelných podmínkách účtují cestovky. Pravda, je to použitelné jen v oblastech dostupných autem, dejme tomu asi jen v Evropě, ale budete mít dovolenou podle vlastního gusta, nebudete se muset neustále něčemu a někomu podřizovat a ještě na tom ušetříte celkem dost peněz. Samozřejmě, ten, kdo má rád naprosté pohodlí a aby se po dobu jeho dovolené někdo o něja staral, toho se to netýká. Ale kdo se chce mít líp, není pro něj nemožné si vše sám vyjednat a zorganizovat, pro toho je cestovka vlastně předražený nesmysl.

Neplaťte cestovním kancelářím jejich nesmyslné a často zcela vymyšlené příplatky a poplatky, dovolená Vás bude stát zhruba dvakrát tolik a uvidíte toho zhruba dvakrát méně.

Takže pro mne osobně cestovní kanceláře zase na pár let zmizely a ať tomu kdo věří, či nevěří, jsem tomu velice rád. Zkusili jsme to a rozhodně toho nelitujeme. Je to s cestovkami horší a horší.

 

Autor: Milan Soušek | středa 11.6.2008 5:59 | karma článku: 38,13 | přečteno: 8242x