Poděkujte Pavlu Bémovi

Konečně udělal něco, co ODS prospěje.

Pavel Bém se sice brání, že on vládu neshodil a že za vyslovení nedůvěry si může Mirek Topolánek sám. Ať už je pravda kdekoliv – rozuměj, ať už aktivně pletichařil, nebo jen pasivně neudělal nic pro podporu vlády, je třeba mu uznat zásluhu na tom, že preference ODS porostou.

Myslím, že Bém byl svým „úspěchem“ překvapen stejně, jako Jiří Paroubek. Ani jednomu z nich se tato situace v podstatě nehodí. Co kdyby je náhodou prezident pověřil sestavením vlády? Ani pro jednoho z nich to není lehký úkol a už vůbec to nezvýší jejich oblíbenost u občanů. V současné situaci by totiž jakýkoliv pokus sestavit vládu končil patem, či většinou postavenou na komunistech. Předpokládám, že především proto se oba hlavní aktéři ke svému triumfu nehlásí, nebo jen velmi opatrně.

Mirek Topolánek může zatím v klidu řídit Evropu a v podstatě je zbaven odpovědnosti za vývoj krize v ČR. Naopak strůjci této situace mají máslo na hlavě, neboť zhoršování stavu ekonomiky jim bude přičteno k „dobru“.

Toto Pyrhovo vítězství opozice, a to jak vnější, tak vnitřní v ODS, nakonec vyústí v posílení pozice Mirka Topolánka a porážku ČSSD v předčasných volbách. Na to vsadím boty.

Autor: František Soumar | pátek 27.3.2009 8:00 | karma článku: 28,74 | přečteno: 1429x