Vztahy ČR s Ruskou federací se komplikují odhalením BIS o..

aktivitách její rozvědky na území naší republiky. Možná to souvisí i s předchozí kampaní kolem amerického radaru v Brdech v minulém roce. BIS nás tedy i nyní zasvěceně chrání před pádem do područí východního impéria. Něco nebude v pořádku, protože informace z USA i Ruska znějí v úplně jiném duchu.

Barak Obama navrhuje Rusku nové formy spolupráce v globálních protiraketových systémech.
Obama řekl ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu Interfax: "Myslím, že společný protiraketový systém s Ruskem by měl ohromný potenciál, protože výměna technologií a informací, které v současnosti shromažďujeme o raketách odpálených třetími zeměmi, může zajistit větší bezpečnost jak pro Rusko, tak pro USA," vysvětlil americký prezident.
Dne 17. září 2009 prezident Obama oznámil, že USA přehodnocují svůj radarový záměr. Podle některých našich pravicově orientovaných politiků USA zklamaly a zradily své spojence. Bylo úsměvné číst, jak například poslanec Jan Vidím křičel v minulém roce rozhořčeně z lavice českého parlamentu, že prezident Obama je zbabělec – protože se rozhodl neprovokovat zbraňovým systémem, který je dle názoru odborníků k ničemu, a místo toho se snaží o jednání, mezinárodní dobrou vůli, spolupráci, nebo kompromis s Ruskem. V té době začal usilovat o jednání, na jehož konci by mohlo být daleko víc, než čeho by se dosáhlo tím zastaralým radarem v Brdech.
Nakonec bude vše úplně jinak než si mysleli politici ODS.
Prezident Barack Obama ve čtvrtek prohlásil, že spolu s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem dosáhli zklidnění vztahů mezi někdejšími protivníky z dob Studené války, které se v nedávných letech vyvíjely nebezpečným směrem. Přetrvávají rozdíly v otázkách, jako je například situace v Gruzii, ale na druhé straně dochází k rozšíření spolupráce v oblasti protiteroristického boje a zpravodajství. USA konečně souhlasí se vstupem Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).
Prezidenti se vyjadřovali k Afghánistánu, přičemž Obama komentoval právě provedené změny ve velení, ale Medveděv pouze označil válku za "velmi obtížný úkol" a vyhnul se podrobnějšímu vyjádření.

Setkání obou prezidentů se uskutečnilo po Medveděvově návštěvě Kalifornie, během níž se ruský prezident snažil zprostředkovat účast amerických firem při modernizaci ruské ekonomiky, a v předvečer zahájení kanadského summitu skupiny G-20.

Autor: Jiří Soudek | neděle 27.6.2010 10:12 | karma článku: 9,58 | přečteno: 797x