Výdaje na sociální dávky jsou v ČR asi tajné.

Od nástupu současné vlády do úřadu se stále opakují diskuze o tom, že zde máme příliš štědrý sociální systém. Prý si to nemůžeme dovolit a tak se vláda připravuje k jeho redukci. Některé kroky již stihla udělat v souvislosti se schvalováním státního rozpočtu na letošek. Dokonce tak pospíchala, že v rozporu se zákonem byla tato opatření přijata v režimu legislativní nouze.

Údajně významná část občanů tyto dávky zneužívala a tak je dle vlády jediná cesta k vyřešení skoro všech problémů státu spojena s redukcí těchto výdajů.

Řeči se vedou, ale vlastně mnoho lidí nemá dostatečné informace o této oblasti, které by jim umožnily udělat si na věc svůj názor. Jsou v pozici papoušků, protože mohou pouze opakovat něčí fráze bez znalosti věci. O tom kolik se čerpá peněz na sociální dávky celkem se lze dozvědět ve statistikách ČSÚ. Nejsou však k dispozici dostupné informace o tom, kolik připadá peněz na jednoho potřebného občana a jejich počet. Také se nedozvíte, v kterých krajích nebo městech jsou příjemci těchto dávek a jejich počet. Jak si může občan udělat názor na efektivnost systému sociální péče nebo případně na rozhazování státních peněz, když nemá k dispozici vyčerpávající informace?

Obecně má přece občan právo na informace o výdajích na uvedené účely, ale ve skutečnosti mu jsou odpírány.

Autor: Jiří Soudek | úterý 19.4.2011 20:35 | karma článku: 22,16 | přečteno: 1715x