USA a EU jsou podle Kerryho jednotné v podpoře Ukrajiny

Kerry zároveň zdůraznil v Mnichově, že prodlužování konfliktu na východní ukrajině bude znamenat růst hospodářských nákladů pro Rusko a jeho spojence. Tak mají obvykle ve zvyku hovořit představitelé nadřazených velmocí, které ostatní považují za méněcenné. Známe to i my z evropské historie z let 1941-1945. 

Bude však nutné i odhadnout náklady USA a EU pokud budou držet Američané cenu ropy na nynější úrovni delší dobu. Hovoří se mezi ekonomickými experty, že při trvání současných nízkých cen do konce roku zkrachuje řada amerických firem z oboru těžby ropy a plynu. Bude se to týkat i těžby u Velké Británie a Norska.

Ztráty zkrachovalých firem se promítnou do úvěrujících bank. První hrubý odhad hovoří o nedobytné částce jeden bilion dolarů US jen v USA.

Pokud je informace Kerryho pravdivá, tak Merkelová a Hollande pojedou do Minsku již předem s rozhodnutím, že dne 11.2.2015 k žádné realistické dohodě nemůže dojít. Budou požadovat nesplnitelné. Američané přece nechtějí žádnou skutečnou mírovou dohodu, ale spíše pokračování občanské války.  

Zasvěcení pozorovatelé tvrdí, že na východní Ukrajině bojují hlavně vojenské oddíly ukrajinských oligarchů Achmetova a Kolomojského, protože od začátku občanské války jim jde o ovládnutí místních fabrik a dolů. Boj ruského a ukrajinského etnika je jen zástupný problém. Tyto oligarchy nějaká dohoda velmocí až tak moc nezajímá, když jde o ovládnutí majetku za miliardy dolarů.

Viz zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/usa-a-eu-jsou-podle-kerryho-jednotne-v-podpore-ukrajiny/1178790

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Soudek | pondělí 9.2.2015 7:25 | karma článku: 27,48 | přečteno: 802x