"Třebíčské hospodářství" se může stát synonymem pro nehospodárnost.

(Turecké hospodářství bylo v našich končinách překonáno) Již v roce 2007 upozornila ČT v pořadu Reportéři ČT na podezřelé praktiky na Městském úřadě v Třebíči, kdy město přicházelo o desítky milionů Kč nevýhodnými prodeji nemovitostí a pronájmy objektů hluboko pod tržní cenou. Ty mohou úzce souviset v tomto městě s uplatňováním politického systému velmi podobnému Národní frontě za minulého režimu.

Také případ výměny parcely s komunikací v soukromém areálu bývalého podniku „BOPO“ za lukrativní stavební parcely ve vlastnictví města ukazuje, že tehdejší i současná koalice lokálních politiků, kteří tvoří faktickou Třebíčskou národní frontu, svá rozhodnutí nepřijímá pro obyvatele, ale spíše pro spřátelené podnikatele. Kdo by si chtěl osvěžit paměť, tak má možnost si přehrát tehdejší televizní reportáž ČT z 3.12.2007 zde. Doporučuji. Velmi poučné. V ní se jasně ukázalo, že koalice politiků ODS, ČSSD a lidovců neuměla hospodařit (nebo možná nechtěla umět) s majetkem města. Místo toho, aby zastupitelé ve výběrovém řízení dali přednost nejvyšší nabídce, tak upřednostnili až třetí v pořadí ve výši 7 milionů Kč (To v konečném důsledku znamenalo ztrátu 20 milionů Kč).

Rovněž pronájem skladovací haly ve vlastnictví města v prostoru za pekárnou Penam sjednaný s firmou TTS za 300 tis. Kč ročně na dobu 10 let je zjevným příkladem nehospodárnosti a nekorektního zvýhodňování jmenované společnosti oproti jiným. U běžných nájemních smluv bez protekce se v Třebíči do jejich znění vkládá klauzule, že bez souhlasu vlastníka (města) nemůže nájemce dále tyto prostory pronajímat jiným subjektům. U této skladovací haly však taková podmínka kupodivu chyběla. Výsledkem této transakce je ztráta ve výši 7 milionů Kč pro vlastníka (Město Třebíč), protože obratem nájemce TTS tuto nemovitost pronajala za 1 milion Kč/rok.

Ve stylu (musíme si pomáhat) je také třetí případ zmiňovaný v reportáži ČT. Výměna komunikace v soukromém areálu zaniklého podniku BoPo mezi městem a TTS za stavební parcely v lukrativní oblasti Třebíče, kterou si nechala Třebíčská národní fronta schválit při jednání zastupitelstva města, není vůbec obvyklá v civilizovaných krajích. Záměr realitní kanceláře vlastnící část objektů v areálu BoPo adaptovat jej na bytový komplex nemůže být přece důvodem angažovanosti města při výměně parcel, které ani primárně neslouží jako přístupové cesty k uvažovaným objektům.

Místo toho, aby Město Třebíč prostřednictvím svých zastupitelů usilovalo o blaho všech občanů, tak jsme svědky upřednostňování pouze vybraných jedinců. A to jsme se dozvěděli pouze o zcela zjevných případech, které mohou být pověstnou špičkou ledovce vynořeného nad mořskou hladinu.
Důsledkem mohou být chybějící finanční prostředky na běžné provozní náklady. Stačilo, aby letos napadlo mnohem více sněhu než v jiných letech a Město Třebíč nemá dost peněz na jeho úklid, protože má v rozpočtu výrazně méně peněz než například Havlíčkův Brod, který je o poznání menším městem. V loňském roce po změně zákona o pozemních komunikacích si Rada města Třebíče odsouhlasila závazný pokyn pro úklid sněhu (Nařízení města č.4/2009), který upřesňuje povinnosti města při jeho úklidu. Do 48 hodin se mají uklízet vybrané chodníky, které nepřiléhají k nemovitostem ve vlastnictví jiných vlastníků. Ostatní se budou uklízet do 50 dnů od vzniku závady v neschůdnosti. Z uvedeného plyne, že město nebude přednostně do 48 hodin uklízet chodníky v centru města. Na sídlištích, kde chodníky zpravidla nepřiléhají k domům ani pozemkům jiných vlastníků, není přesto zajišťován úklid dle platného nařízení města č. 4/2009 do lhůty 48 hodin. A neděje se tak ani do 50 dnů!
Ještě tu navíc připadá i v úvahu trestní odpovědnost příslušného vedoucího odboru městského úřadu za vzniklé škody na zdraví u občanů, kteří si přes veškerou opatrnost přivodí úraz na neošetřených a neuklizených chodnících po termínu stanoveném závazným nařízením č.4/2009: Viz výňatek z trestního zákona ČR -


§ 180

(1) Kdo z nedbalosti způsobí nebo zvýší obecné nebezpečí anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví nebo smrt,
b) spáchá-li takový čin proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, nebo
c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.

Obyvatelům města se to asi nejeví vůbec divné. Ve městě, kde se uplatňují nepsané zákony z džungle, to mnoha lidem vyhovuje.

Auta některých „rovnějších“ obyvatel města jsou běžně zaparkovaná na přechodech pro chodce a kamerový systém městské policie nijak nepřispívá k řešení takových přestupků. I státní policie ve městě již přestala registrovat stání na místech zákazu zastavení. Zřejmě mají od představitelů Rady města jiné pokyny.

Lze takový nepříznivý stav řešit? Odpověď se bude hledat těžko, když k nápravě jsou zapotřebí zkušení obyvatelé (voliči). A o tom se dosud dalo s vysokou pravděpodobností pochybovat. Volby dle stranického klíče zcela selhaly. Politici stran celého spektra od ČSSD až po ODS uzavírají účelové koalice s jasným cílem: Obsadit všechny důležité funkce v samosprávě a mít možnost dohodnout se na rozdělení peněz na akce z rozpočtu města pro své známé. K tomu není zapotřebí ani sjednávat podrobnou koaliční dohodu. Stačí si přece dohodnout, kdo obsadí Radu města a kdo se stane starostou. Proč také sjednávat podrobnosti? Ještě by se je mohl někdo nepovolaný dozvědět. Já na bráchu a ten zase na mě. Všichni zúčastnění v Radě města jsou pak spokojeni.

I spříznění podnikatelé si nemohou situaci vynachválit. Páni radní vše „politicky“ v zákulisí vysvětlí i svým spolustraníkům zastupitelům ve stylu: Já jsem bojoval za zájmy a program partaje, ale ve vyšším koaličním zájmu jsem musel souhlasit s prosazováním stanoviska, které pro vás není úplně přijatelné. V zájmu udržení koalice je však nutné podpořit názor radních!!! Čas od času navštíví radní (starosta) i své spolustraníky na členské schůzi místní organizace, kde se nechá obdivně uvítat. Na případné dotěrné dotazy o jeho působení v Radě města odpoví jen tak mimochodem, že je plně zaměstnán řešením problémů města a nemůže o podrobnostech jednání tohoto orgánu informovat, protože jsou tajná!

Ze známých faktů je jasné, že je úplně jedno, za kterou stranu byly tyto mediálně populární osobnosti zvoleny, protože ony jsou vlastně nadstranické. Partaje jim do jejich činnosti vůbec nezasahují. Tu svoji mateřskou potřebují jen jako odrazový můstek ke korýtku.
Pro značnou část z nich platí heslo: Korytáři všech partají spojte se! K čemu pořádat audity, které kontrolují zda bylo vše schváleno podle zákona? Není přece problém vyhovět tomuto předpisu, když zúčastnění aktéři vědí, kde se nalézají příslušné miliony a zastupitelstvo odsouhlasí vše dle dohody.

Možná je takový styl práce k vidění i v jiném městě. Je to pravděpodobně důsledek naší komunistické minulosti. Tehdy se přece většina občanů domnívala pod vlivem nepravdivé propagandy, že kapitalista musí být přece zloděj, který se snaží napálit všechny své obchodní partnery. Špinavé peníze přece neexistují. Všechny platí stejně. Tak jsme se dopracovali pravděpodobně přímo na Sicílii. Ani nemusíme cestovat do ciziny.
Teoreticky by se situace mohla zlepšit zvolením jiných důvěryhodnějších politiků, ale nebude snadné vybrat si ty správné tváře. Také tu je komunikační bariera, která brání, aby se o nabídce alternativních politiků dozvěděli občané. Mnoho voličů chodí volit své oblíbence, přestože o jejich výsledcích v uplynulém volebním období vůbec nic neví. Stačí jim, že jsou mediální hvězdy. Politika postavená jen na kultu osobnosti vede pouze do minulosti!

PS: Na webové stránce města Třebíče se můžeme dozvědět, že sníh spadlý ze střechy domu na chodník je povinen odstranit majitel. Škoda, že se Město Třebíč nepostaralo o odklizení toho sněhu, který na chodnících leží již několik týdnů! Více na uvedeném webu

Autor: Jiří Soudek | úterý 9.2.2010 14:43 | karma článku: 12,47 | přečteno: 1364x