Také vám stoupla mzda ve 4. čtvrtletí 2009 meziročně o zhruba 5% ?

Některé odhady v souvislosti s odměnami vyplácenými na konci roku 2009 počítají s osmiprocentním růstem. Analytici sice připomínají, že růst také souvisí s propouštěním lidí s nižšími výdělky. Údaje, které zveřejní Český statistický úřad v úterý 9.3.2010 však nebudou mít pravděpodobně tu vyčerpávající informační hodnotu.

Pokud tedy ve III. čtvrtletí vzrostla průměrná mzda meziročně o 1068 Kč
na hodnotu 23.350 Kč, tak se zvýšila o 4,8%. Roční odměny (rozumějme – hlavně odměny ředitelů) zvednou úroveň nominální průměrné mzdy na hodnotu 26.440 Kč. Tento růst se děje proto, že je pro uvedené manažery výhodnější nechat si vyplatit podíly na zisku ve formě mzdových odměn v souladu s platnými daňovými předpisy a zákony o zdravotním a sociálním pojištění. Vzhledem k jednotné daň. kvótě 15% a zastropovaným odvodům ze zdravotního a sociálního pojištění v roce 2009 lze takovou operací dosáhnout významných úspor na dani ze zisku. A ještě se tím opticky přidá podřízeným zaměstnancům na mzdách.
Je to sice ve stylu: Ředitel si vyplatí miliony a pracujícím pošle koruny. A statistika to po sečtení celkové sumy a po jejím vydělení počtem zaměstnanců vyjádří v pozoruhodné průměrné mzdě všech pracovníků.

Jinak je obecně známo, že na průměrnou mzdu za těchto podmínek nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Autor: Jiří Soudek | neděle 7.3.2010 16:30 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1243x