Střední třído, braň se!

Poslední dvě vlády pravice zvyšovaly daňové zatížení středně příjmových skupin, ale to není nic proti tomu, co chystá ČSSD. Představte si, že chce zvýšit nízké daně pro bohaté, které prosadily s vypětím svých sil vlády za vedení ODS v posledních sedmi letech. Ony přece jinak nemohly konat, protože světová ekonomika se dostala do vleklé krize, přestože není téměř nijak regulovaná. 

Dle liberálních pouček by měla přece jasně růst a vzkvétat. Kupodivu se zatím krizi úspěšně brání pouze komunistická Čína, která svou ekonomiku do jisté míry reguluje. Vykladači liberální víry našli příčinu tohoto vývoje. To žití středních a nízkopříjmových skupin obyvatel USA a Evropy na dluh způsobilo kolaps. Nějak pominuli ve svém výkladu, že se z těchto zemí mohutně přesouval finanční kapitál a výroba do Číny, Indie a dalších perspektivních regionů. Je pak jasné, že klesají i daňové příjmy od pracujících. Vlády těchto ohrožených zemí se snaží neúspěšně podpořit výrobu tím, že snižuje daně nadnárodním korporacím. Ty však místo toho, aby v těchto zemích zvyšovaly produkci, vyváží takto lehce dosažené zisky do zemí, kde jsou nízké výrobní náklady. Také je používají na spekulace s deriváty, kdy ohrožují i celé státy, když sázejí na pád kurzů měn nebo na schopnost států splácet státní dluhopisy. Výsledek snažení většiny vlád takto upadajících zemí je pouze ten, že se zrychluje tempo snižování životní úrovně pracujících ze středně příjmových skupin obyvatel.

Nečasova vláda nebyla vůbec připravena na to, že dojde k tak razantnímu poklesu výroby v Česku. Také kdo by kupoval české výrobky, když náš hlavní obchodní partner je Německo, které se s nikým nebude dělit o svůj úspěch. Navíc je v této zemi díky vládě Zemana dlouhá řada zahraničních montoven, které zde stále neplatí žádné daně.  To se musí nutně projevit i na příjmech státního rozpočtu.
A teď babo raď. Jak se vypořádat s poklesem daňových příjmů od střední třídy občanů a středně velkých českých podnikatelů, když řadu let výroba klesala nebo stagnovala? Velký mág z ministerstva financí se pokusil o řešení, které přibližuje životní úroveň Čechů obyvatelům Číny. Velice elegantně prosadil zvýšení DPH, ač to jeho strana vzniklá v roce 2010 neměla v úmyslu. Co jiného mohl dělat, když tato strana má ekonomických odborníků asi tak do mariáše?

A proč vlastně žijeme na dluh? To je přece zřejmé. Otevřené ekonomiky zákonitě umožňují přesun výroby do zemí, kde jsou nejnižší výrobní náklady a je tam i kvalifikovaná pracovní síla. Na tom by nebylo nic divného, kdyby to nebyl čistý návrat k přírodě umožňující růst i dosud zaostalým regionům na úkor dosavadních vyspělých zemí. Odtrženost kapitálu od zemí původu nyní způsobí, že průmyslová produkce několika málo zemí bude dostatečná pro celý svět. Tedy země, kde nebude vznikat žádná prodejná a konkurenceschopná produkce, budou odsouzeny k zániku. Nikdo se s nimi nepodělí, když se nejedná o jeden společný stát. Teprve až se jejich životní úroveň sníží pod tu současnou v Číně, tak možná za čas zde milostivě při zavedení neomezených daňových prázdnin začnou podnikat čínské firmy.

Bohužel se bude největší krize týkat USA a Evropy, kde nebudou mít nezaměstnaní obyvatelé peníze, aby si koupili laciné zboží z Číny. Co bude následovat? No, nastane přece kolaps starého vyspělého světa a globální ekonomika to až na malé výjimky rovněž pocítí. 

Autor: Jiří Soudek | úterý 22.10.2013 20:18 | karma článku: 17,33 | přečteno: 864x