Strany potenciální koalice prý souhlasí se zavedením většinového

volebního systému. V dotázaných stranách s několika tisíci členy (což je prý dostatečný vzorek občanů této země) se jejich vedení nyní přiklání k naznačenému řešení  vleklé politické krize. To nám sděluje autorka úvahy zveřejněné na serveru iDnes  Michaela Svobodová.

Pokud by podobný  průzkum proběhl mezi občany  Česka, tak bychom se mohli také dozvědět, že by stačilo zvolit prezidenta s plnými mocemi a parlament složený s poslanců a senátorů by se stal pouze poradním orgánem. Stejně se od takzvané „Sametové“ revoluce neprokázalo, že by se zvolení zástupci lidu byli schopni vypořádat s problémy této země. Místo dostižení vyspělejších sousedních zemí jsme se stali jejich kolonií. Neberte to, když se čeští politici sami podbízeli s nabídkami na převzetí tuzemských firem za hubičku různými šíbry se sídlem na Kajmanských ostrovech a jiných podezřelých adresách. A kupodivu se stejně činila vláda vedená Zemanem. Předání českých bank zahraničním společnostem bylo v podstatě stejně škodlivé. To by si v Rusku a ani v Číně nemohli dovolit, protože by tím automaticky zavedli nevyrovnaný státní rozpočet.

A posílení úlohy prezidenta v české politice by mělo jednu zásadní výhodu. Kontrola jedné osoby na to, zda nebere úplatky, by byla mnohem snazší, než je tomu u dvou set poslanců.

Ústava ČR je novému uspořádání již nyní nakloněna, když jasně nevymezuje kompetence prezidenta a vlády. Stačilo by do ní zapracovat drobné úpravy a bylo by vše připraveno na novou formu vládnutí pod taktovkou voleného konzula.

Autor: Jiří Soudek | sobota 28.12.2013 14:08 | karma článku: 10,32 | přečteno: 339x