Srbsko má svojí čest. „Nemůže prodat víru za večeři“

Prezident Srbska Tomislav Nikolič toto sdělil ve svém interview pro ruský tisk, když rozebral sankce proti Rusku a vztah Srbska k nim: Víte, my jinou cestu nemáme a nemůžeme si dovolit zničit naše vztahy s Ruskem na cizí rozkaz. Nemůžeme tedy přijmout situaci, kdy členstvím v nějaké organizaci (EU) bychom ztratili sebe sama.

 V této souvislosti zmínil, že nemůže pochopit některé státy EU, které byly proti plynovodu „Jižní proud“ jen proto, že takto rozhodli v Bruselu a to až po uzavření smlouvy o jeho výstavbě mezi firmami z EU a Gazpromem.

Zkrátka, byli bychom proti vlastnímu lidu, kdybychom se připojili k sankcím proti Rusku. To co se děje na Ukrajině, je tragédie. Je to země, které je potřebné poskytnout možnost pracovat a žít a také samostatně si volit své vedení. Netřeba ji podporovat v ponořování do složité situace, která připomíná rozpad Jugoslávie. Vždy existuje nějaké řešení, jehož je možné dosáhnout dialogem. Nyní jsou naši tři přátelé v konfliktu – EU,Ukrajina a Rusko.

Mohli bychom je usmířit, pokud nám to dovolí. Vyžadovalo by to nejdříve, aby se na řešení shodla EU s Ruskem. Musely by své dohody uvést do praxe tím, že by v jejich duchu působily na strany vnitřního konfliktu.

 

Viz zdroj:

http://czech.ruvr.ru/2015_02_08/Tomislav-Nikolic-Nemuzeme-prodat-viru-za-veceri-4427/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Soudek | neděle 8.2.2015 9:45 | karma článku: 31,13 | přečteno: 1347x