Referendum o odtržení Krymu Česko zřejmě neuzná

Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi vadí, že je chystané hlasování v rozporu s ukrajinskými zákony.„Je potřeba stát na bázi dodržování ukrajinských zákonů a ústavy,“ řekl Sobotka v České televizi. Tamní ústava neumožňuje referendum o odtržení nějakého území, aniž by hlasování nebylo celostátní. „Nelze takto přistupovat k dělení státu,“ dodal premiér.

To je tak, když se měří dvojím metrem. Komu chceme, tomu pomůžeme a komu nechcem pomoci,tak si důvod najdeme. V roce 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost z pozice autonomního území Srbska. Jistě se tak stalo v rozporu s Ústavou Srbska.

 

Parlament autonomní oblasti vyhlásil dne 17. února 2008 v 15:50 SEČ nezávislost na Srbsku a prohlásil Kosovo za demokratický, světský a multietnický stát.  Oficiální orgány a představitelé Srbska však nezávislost odmítli uznat a považují oblast nadále za součást Srbska, postoj ostatních států není jednotný. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v červenci 2010 rozhodl, že jednostranné vyhlášení nezávislosti nebylo porušením mezinárodního práva.

Původně kosovští Albánci plánovali vyhlásit nezávislost 10. prosince 2007, ale vzhledem k prezidentským volbám v Srbsku na začátku roku 2008 byl po konzultacích se západními mocnostmi, které nechtěly svému liberálnímu kandidátovi Tadićovi ve volbách uškodit, termín posunut.

Nezávislost Kosova již uznalo 107zemí a většina členů Evropské unie včetně Spojeného království,Francie a Itálie. Slovy ministryně zahraničí Riceové uznaly oficiální samostatnost Kosova i Spojené státy. S nimi také Turecko. V říjnu 2008 nezávislost Kosova uznaly i Černá Hora a Makedonie, dosavadní spojenci Srbska. Tolik se dozvíte ve Wikipedii.

Tedy je patrné, že připravované referendum na Krymu je obdobné tomu, které proběhlo v Kosovu. To je uznáno i Českou republikou a tak nyní není žádný relevantní důvod chovat v záležitosti Krymu jinak. Čistší by byla úplná nezávislost Krymu.

Sobotka se hlásí k sociálnědemokratickým hodnotám, ale vůbec mu nevadí, že skutečným důvodem nepokojů na Ukrajině je neutěšená ekonomická situace. Má snad EU v úmyslu dotovat tuto zemi? Nic tomu nenasvědčuje, protože pokud bude přijata pomoc od MMF, který kočírují Američané, tak si Ukrajinci značně utáhnou opasky.

Nyní v té EU uznávané Ukrajině nefunguje ani policie. Volyňští Češi žádají o pomoc, protože divoké situace využívají organizované bandy, které tam loupí.

 V současné době se bojíme opouštět své domovy," píše se v otevřeném dopise, který poslala minulý týden premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) Ema Snidevičová, která je předsedkyní Spolku volyňských Čechů v oblasti města Žitomir na severozápadě Ukrajiny. Je to v té oblasti, kde má současná vláda v Kijevě tu největší podporu!

Autor: Jiří Soudek | neděle 9.3.2014 20:28 | karma článku: 26,07 | přečteno: 926x