Proč se nechystá bezletová zóna nad Jemenem?

Tam bylo včera postříleno přes 30 demonstrantů. A co Bahrajn? O mrtvé demonstraty tam v uplynulém týdnu nebyla nouze. Jestli demokraté z USA a Evropy chtěli v Libyi něco skutečně užitečného udělat, tak to měli zasáhnout mnohem dříve.

Jen je třeba si položit otázku, zda by chránili ty pravé Libyjce v tomto konfliktu? Jistě není Kaddáfí svatý muž, ale co víme o těch vzbouřencích? Víme o nich jen to, že nechtějí Kaddáfího, ale vůbec jsme neslyšeli ani jednu větu o jejich záměrech v případě jejich vítězství. Jaké hodnoty jsou jim blízké? S kým se chtějí přátelit? Za této nepřehledné situace to velmi silně připomíná situaci v Afghánistánu v době přítomnosti vojsk SSSR. Američané, Angličané a Francouzi jsou asi ochotni podporovat kohokoliv, kdo jim může pomoci zbavit se Kaddáfího. Vůbec je praděpodobně nezajímá, zda podpora vzbouřenců pod pláštíkem ochrany civilistů není pro Libyi ještě horším řešením, než je to za existence režimu vedeného Kaddáfím.
Úvahy o vlastnictví biologických a chemických zbraní jsou osvědčeným způsobem manipulace veřejným míněním Evropanů, aby uvěřili, že vojenský zásah je potřebný. Pak se sice ukáží informace tohoto druhu nepravdivé, ale to už bude po boji. A o tom to je. Propaganda, která může někdy i vyhrát bitvu, je nám servírována stále znovu. Tak to bylo v Iráku a nyní se to opět hodí.

Autor: Jiří Soudek | sobota 19.3.2011 19:30 | karma článku: 20,70 | přečteno: 992x