Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

6. 3. 2010 22:13
zajímavá myšlenka pro odbory

Spousta našich firem většinu (né-li všechnu) produkci dodává na západní trhy, a to za podobné ceny jako západní firmy. A přitom platí svým zaměstnancům čtvrtinové a menší platy. Restaurace a bary v centru Prahy účtují dnes západní ceny (tam si tuzozemec nedá ani sodovku.). Jestlipak svých zaměstnancům a dodejcům platí uměrně západní platy a ceny? Takový ČEZ prodává většinu elektřiny za světové smluvní ceny, jaképak platy mají jeho řadoví zaměstnanci??

Vyvoz dřeva, uhlí kaolínu, všechno za světové ceny, a přitom naše platy..

tak kde je problém, ví to někdo???

0 0
možnosti
P9

pavel 99

6. 3. 2010 22:22
Re: zajímavá myšlenka pro odbory

"... A přitom platí svým zaměstnancům čtvrtinové a menší platy..." - jestli to nebude ten důvod, proč na ty západní trhy dodávají. Původně tam totiž dodávaly "západní firmy" a protože platily "západní platy", tak naše  firmy byly schopné dodávat levněji a přebraly trh. No a ony "západní firmy" firmy se "západními platy" poslaly zaměstnance domů.:-/

0 0
možnosti
JK

Jiri Kram

6. 3. 2010 20:23
socialni stat je neudrzitelny - financne

Socialni stat zpusobil soucasne problemy jmenujme si nekolik ekonomik muzeme jmenovat Nemecko, Francie, Italie, Recko ....vite jake jsou v techto zemich naklady prave diky odboruch a dalsim nabalenym socialnim sluzbam? Oborvske, proto presunuji jejich firmy vyroby jinam to co v Nemeu. Stav je neudrzitelny a diky tomu je casto vyroba v Evrope neefektivini a nerentabilni. Pokud nezmenime systemy benefitu tak se polozime, protoze to nelze ufinancovat. Trh potrebujete, jinak nefunguje ekonomika myslet si, ze vytvorite uzavreny trh, jo to jde, ale pouze prechodem na valecnou vyrobu.

0 0
možnosti
P

pslama

6. 3. 2010 23:13
Re: socialni stat je neudrzitelny - financne

Musíte to říct jsně. O kolik se sníží mzdy a o kolik vzrostou platby na pojištění zaměstnancům. Pak se budeme moci bavit konkrétně o reálnosti těchto návrhů.

0 0
možnosti
ŠF

stev

6. 3. 2010 17:45
Lidsto se dožívá vyššího věku díky lepší lékařské péči?

Jedná se sice o celý komplex vlivů, počínaje tím, že 60 let nebyla válka, a tak lidé neumírali na frontě, přes lepší životní poměry - práce a dostatek jídla, kvalita bydlení, sportu, kultury, relaxace atd., a samozřejmě vynález penicilinu, očkování proti tbc, neštovicím, černému kašli atd. To vše má vliv na to, že průměrný věk dožití se zvedl. Přesto však z demografického pohledu počet obyvatel bude v budoucnu klesat, zejména díky tomu, že průměrný počet dětí, které se narodí jedné ženě (méně než dvě) nedociluje ani prosté reprodukce. Na otázku "Proč je ekonomika ČR málo efektivní?" existuje jediná odpověď. Protože je málo státních resp. obecních podniků. Stát by měl peníze vyplácet výhradně za práci. I kdyby měl lidem rozdat lopaty a nechat je látat díry na silnicích. Ale zadarmo by jim neměl dávat ani korunu.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

6. 3. 2010 18:14
Re: Lidsto se dožívá vyššího věku díky lepší lékařské péči?

vám se stýská po dalších ČSA s miliardovými "sekyrami" každý rok.;-D

0 0
možnosti
D

da.rock

6. 3. 2010 17:44
Jde o kombinaci více vlivů

Ceny čínského zboží jsou poznamenány nejen nízkou cenou práce a podhodnoceným kursem jüanu, ale taky sociálním, daňovým a ekologickým dumpingem. Zatímco naše firmy musí splňovat přísné ekologické limity a investovat do nových technologií, tak čínská firma klidně vypustí svinstvo do moře či do vzduchu.

Pro dovoz zboží do EU bychom měli stanovit přísná kritéria, jinak nás konkurence rozdrtí.

Konkurovat Číně snižováním životní úrovně je špatná cesta. Marná sláva, bude to chtít staré dobré celní bariéry.

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

6. 3. 2010 22:43
Re: Jde o kombinaci více vlivů

Ano také to tak vydím. Bohužel v globalizovaném světě jsou ty celní bariéry naprosto vyloučené. Bohužel tuto skutečnost nevysvětlíte velkému množství lidí v ČR, kteří to s tím konkurováním Číně cenou práce (a zničeným přírodním prostředím) opravdu myslí vážně (asi si myslí, že jich se to netýká, že oni budou ty majitelé akcií nějakého takového podniku). Tito lidé si neuvědomují, že Čína je totalitní stát, který může držet nízkou životní úroveň svých obyvatel i "uměle".

0 0
možnosti
RR

rezjir

6. 3. 2010 17:07
Před zhruba tak 30 lety

se takto všichni obávali Japonska. Ale ta situace se tak nějak zklidnila. Takže si počkáme, co bude. A fakt by mě zajímalo, co si takhle šunkají dnes japonci ve vztahu k číně. Ti by se měli citit daleko více ohroženější než Evropa.

 

Ono čínské zboží je laciné, protože Čína udržuje uměle podhodnocený kurs jenu. Ale to jednou přece musí bouchnout. Nemůže vyvážet práci zadarmo.

0 0
možnosti
J

jsoud

6. 3. 2010 17:21
Re: Před zhruba tak 30 lety

Jak vidíte, tak kurz Juanu se stále udržuje na nezměněné pozici. Ani tato zdánlivá nevýhoda neznamenala pokles příjmů ze zahraničního obchodu, který si do značné míry zajišťuje Čína sama. Očekávané vyrovnání nákladů na pracovní sílu může trvat ještě řadu let.

0 0
možnosti
Z

zakar

6. 3. 2010 17:05
Všichni proti PAROUBKOVI !!!!!!!

0 0
možnosti
ZL

ratio

6. 3. 2010 17:17
Re: Všichni proti PAROUBKOVI !!!!!!!

Běžte se léčit pane! Zajděte k psychiatrovi, dokud není pozdě!

0 0
možnosti
LH

Linde CZ

6. 3. 2010 16:42
Regulace, plosne socialni vydaje, spatne preference,...

...populismus nahrazujici ekonomii. Tot priciny male efektivity.

Volny pohyb zbozi je nasi velkou vyhodou, nikoliv nevyhodou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik