Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Je to pouha lez psat o tom, ze potrebne snizovani dani nenastartovalo americkou ekonomiku v 80. letech a plody volneho trhu nepronikly ke spodnim vrstvam.  Stejne je demagogicke vysvetleni priciny a zasah vlady do krize v r. 2008.

0 0
možnosti
Foto

Ideologové současného systému jsou nezdolní. Vždy si vymyslí vnější důvody tak, aby příčiny krachu ekonomiky ležely mimo systém - např. za vše může socialismus. OK, 95% ekonomiky je v soukromých rukou, ale dle nich to zavinil stát a socialismus, tedy oněch zbývajících 5%. Tito tzv. experti jsou prostě příliš dobře placeni na to, aby říkali něco jiného.

0 0
možnosti
RH

Současná míra přerozdělení a regulací je tak vysoká, že nelze tvrdit, že by za krizi mohl bezbřený kapitalismus. Přinejmenším jsou státní zásahy do ekonomiky impotentní, když ne přímo příčinou problémů.

0 1
možnosti
RH

Problém kritiky kapitalismu je téměř výhradně komplikován jeho definicí. Stejně tak i vy označujete za viníka kapitalismus, ale cudně zapomínáte na nekapitalistické příčiny, které sehrály důležitou úlohu v americkém krachu realitního trhu a následujích potížích. Freddie Mac a Fannie May, které jste jsou řízeny státem a také politické tlaky na to aby měl kažý američan svůj dům nejsou problémy tržní. Pokud už se takový problém odehraje, pak tržní teorie nevidí v krachu nic negativního, protože uvolní zdroje pro vyšší efektivitu. Pokud by stát nezasahoval, pak by už po krizi nebyly ani památky, ovšem kapitalismus (myšlený jako ekonomické vztahy řízené do maximální míry trhem) nedostal šanci. Evropa se v tom plácá víc, protože je tradičně etatistická. A vzhledem k levicové propagandě, která za viníka dokázala šikovně označit kapitalismus, nám lépe nebude.

3 1
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik