Postavme ještě čtyři „Temelíny“

– odbyt elektřiny za příznivou cenu je zajištěn! V Německu ji rádi vykoupí, protože svými současnými kroky, kdy odstavili několik funkčních atomových elektráren, se dostávají pomalu do energetického nedostatku.

Stejně nic jiného bez účasti zahraničních firem vyrobit se ziskem neumíme. A ty si za zavedení nové výroby v Česku nechají poskytnout takové výhody, že  to pro naši republiku nevypadá tak slibně jak je to vládami od r. 1990 prezentováno. Tato investice by sice také vyžadovala dodávky ze zahraničí, ale zisky by již zůstaly v Česku.

Obavy z rizik při jejich provozování se u nás za posledních dvacet let nepotvrdily. Skladování odpadů je u nás na vysoké úrovni a jistě se v budoucnu najdou efektivní metody přepracování a jejich minimalizace. Jelikož nežijeme na tektonickém zlomu jako Japonci, tak nám nehrozí podobné katastrofy, jako se to stalo letos v Japonsku.

Tedy se to z ekonomického hlediska jeví jako nejschůdnější cesta z krize. Výstavbou nových bloků elektráren se podpoří růst průmyslové výroby a stavebních prací. Kritické hlasy o lobby energetiků zavánějí konzervativním myšlením, které směřuje občany zpátky na stromy.

Autor: Jiří Soudek | sobota 2.4.2011 10:38 | karma článku: 17,27 | přečteno: 1295x