Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PA

Pepan A2

3. 7. 2011 16:00
Úpadek veřejných knihoven je dlouhodobý jev

a narůst DPH u knih to nijak zásadně neovlivní. Naopak si myslím, že i kdyby se DPH u knih snížilo na nulu, nebude to znamenat žádný obrat. Nebo si snad myslíte, že okamžitě po zrušení DPH u literatury by nastal úprk obyvatel do knihoven a knihkupectví a hospody by se vyprázdnily?

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

3. 7. 2011 9:55
Abych byl upřímný,

ani já nejásám z vysokého zdanění knih. U potravin to je něco jiného, jíst se musí, stát může zdražení kompenzovat, ale u knih hrozí druhotný efekt. Na druhé straně ale vytrhovat jednu, dvě položky a kvůli tomu muset platit armádu úředníků, která bude kontrolovat, zda jsou položky zaúčtovány správně... Jednotná sazba umožní všechny tyhle úředníky využít na kontroly účetnictví podnikatelů, jsou místa, kde kontroly probíhají statisticky jednou za více než 100 let. Takže ze sjednocení sazeb DPH pocity smíšené, záleží asi na výsledku, zda to bude přínos nebo se z toho vyklube chyba.

0 0
možnosti
J

jsoud

3. 7. 2011 10:08
Efektivní počet úředníků ve státní správě:

To, že je státní aparát příliš početný, je důsledek nekvalitní legislativy. Asi většina právníků, kteří připravují zákony na ministerstvech vystudovala v "Plzni". Armáda úředníků pouze realizuje nesmyslné pokyny obsažené v zákonech. Pak není divu, že jich je zapotřebí tak hodně.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 7. 2011 9:29
Pane Soudku, neodpověděl jste

Jaká opatření vláda neudělala, ač je udělat měla, aby snížila Sobotkou (při 6% růstu) zavedený schodek? Prosím konkrétně, nikoliv hesla typu "prosůstové opatření".

0 0
možnosti
J

jsoud

3. 7. 2011 10:11
Re: Pane Soudku, neodpověděl jste

Je snadné křičet: Chyťte zloděje, aby neinformovaní diváci znejistěli a nemohli posoudit na čí straně je pravda.

0 0
možnosti
K

Kozel_

2. 7. 2011 23:21
Plácáte nesmysly, mladý muži

Jestli je někdo kulturní, tak si připlatí u knížky o pár korun více za tu daň. Státní rozpočet je v dluhu a deficitní. Někde se vzít ty peníze musí. Jednak tu je zdanění mzdy, a to nemalé. Pak se daní zboží při prodeji, jak ve většině států, aspoň těch okolních či civilizovaných.

Tady hned budou křiklouni, že se daní potraviny, nebo léky a nebo ty knihy. Není důvod, aby se knihy nedanily stejnou daní. Nechci, aby bylo zdražované jiné zboží a tak byly knihy nepřímo dotované. Většina knih navíc není tak hodnotných, aby tu byl důvod vzdělanosti. Na různé čtivo či brak fakt není třeba státní dotace (touto nepřímou formou danové úlevy). A aby tu byla osvícená komise, která uzná, že některé knihy danit nebudeme a jiné ano, to taky nechci - já ani jiní rozumní lidé.

Navíc to je celé jinak. Dnes mají i ty sociálně slabí doma počítač a často i velmi drahý televizor s velkou obrazovkou. Takže fakt nejde o pár desítek korun u pár učebnic. Knihy je možné si i půjčit, to platí zejména u učebnic.

0 0
možnosti
K

Kozel_

2. 7. 2011 23:28
Re: Plácáte nesmysly, mladý muži

Mnohdy se kniha či učebnice půjčuje proto, že není momentálně na trhu. Ne kvůli ceně. Pak tu je dnes technologie čteček a elektronických knih. Tj. kniha v digitální formě, lecdky zdarma stáhnutelná z internetu. Tohle vše ujde jakékoli dani.

Pomíjím i různé studijní materiály, které posluchačům poskytují vysoké školy. Nahrané přednášky na videu na internetu či podklady přednášek ve formě prezentací, opět dostupné na internetu.

Mimochodem, doma jsem našel starou učebnici fyziky pro 9. třídu z doby totality. Kniha z těsného začátku sedmdesátých let za 26 kčs. Podotýkám, že tehdy byly platy minimálně desetkrát menší - nominálně vzato. Průměrný plat cca 3 tis. brutto odpovídal tak r. 1989, začátkem 70. let to bylo výrazně méně, možná tak 2 tisíce, které opravdu neměl každý. Přitom jde o mizerně vázanou celkem slabou knížku, kde toho zas tak moc není.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

2. 7. 2011 22:44
No jo

Možná klesne nákup knih - pro celkové zvýšení nákladů rodin. Je nesmyslem domnívat se, že si někdo nekoupí knihu či skripta jen proto, že bude stát míst 199,90 Kč "neuvěřitelných" 213,50 Kč.

To tvrdí jen političtí darebáci. A blbci jim to žerou. (Mimochodem: všimli jste si, kolik jich je mezi spisovatelskou a knihkupeckou "elitou"?)

0 0
možnosti
J

jsoud

2. 7. 2011 23:14
Potrefená husa se ozvala.

Nějak jste zapomněl na těch 10%, které již nyní vybíráte.

0 0
možnosti
LH

Lady Humussprey

2. 7. 2011 22:25
Naopak, jediným světlým počinkem Kalouska je zdražení knih

To píši já, která z donucení musela oddělení knihy v části svého krámu provozovat. Jen s kolika hlupáky jsem musela konverzovat, zatímco v běžném životě bych si o něco podobného neopřela kolo. Jak jsem záviděla těm prodavačům brambor, kdy si u nich zákazník řekne o tři kila, dostane je navážené a alou z krámu ven. Je tristní, když se zákazník chce o té debilitě, kterou kupuje chce ještě bavit a není možno ho tím veledílem uhodit do hlavy a vyrazit. Můj názor je ten, že když může někdo za takové pitominy utrácet peníze, tak ať mu to Kalousek spočítá, že bude puntíkatý.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

2. 7. 2011 21:30
Vy si kupujete knihy podle ceny?

Jako brambory? Nu, já podle obsahu.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

2. 7. 2011 21:33
Re: Vy si kupujete knihy podle ceny?

Ještě by mě zajímalo, jak velkou knihovnu autor má. Ale myslím, že tuto informaci oželím.

0 0
možnosti
RH

Kruton

2. 7. 2011 21:16
S vyšším zdaněním knih nesouhlasím, ale

možná to bude mít pozitivní efekt, protože některé odborné knihy prostě v češtině vůbec nevyjdou, tak bude čtenář nucen číst v angličtině nebo jiném světovém jazyce.

0 0
možnosti
K

Kozel_

3. 7. 2011 0:05
Re: S vyšším zdaněním knih nesouhlasím, ale

Ten rozdíl je nepodstatný. Pro vzdělanost je podstatnější, že je nyní možno kupovat knihy a učebnice v cizích jazycích.

0 0
možnosti
J

jsoud

2. 7. 2011 20:46
Zdanění knih je obecně sankce pro ty, kteří se ......

chtějí vzdělávat. I z jiných zemí, kde například nelogicky podporují absurdní podobu autorských práv se úroveň vzdělání stáva pro širokou veřejnost méně dostupná.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

2. 7. 2011 22:47
Re: Zdanění knih je obecně sankce pro ty, kteří se ......

Ano, pan Jouda kupuje měsíčně knihy nejméně za tisícovku. A tak teď bude muset k tisícovce přidat skoro dalších 70.

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

2. 7. 2011 19:22
Dočetl jsem k slůvku deformní,

jakmile někdo použije slovo "deforma", mám o pisateli jasno. Žádná konkrétní úvaha nad konkrétními kroky vlády, jen bezcenný článek. Děkuji za pozornost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik