Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepěstujme si iluze o husákovském režimu.

Naši budoucnost určujeme svými kroky nyní.Dnes je mezi námi mnoho lidí, kterým se vede špatně a zákonitě za to může dnešní vláda. Takové myšlení je od nich pochopitelné. Za komunistů také lidé nevěřili vládní propagandě, když Rudé právo psalo, že na Západě je nezaměstnanost – kupodivu to byla pravda. I když tehdy byla poněkud odlišná situace například v Německu. Na jednoho nezaměstnaného tam připadalo x volných míst.

Mnoha lidem by i dnes stačily předlistopadové existenční jistoty, malý, ale spolehlivý sortiment výrobků. Jistota pracovního uplatnění byla také značnou výhodou, protože se společnost nepotýkala s masovou nezaměstnaností národnostních menšin. Nebylo sice dostupné konzumní zboží ze Západu, ale za to jsme měli opticky vyrovnaný státní rozpočet a obchodní bilanci se zahraničím. Že naše výrobky byly do značné míry technicky zastaralé, nebylo až tak důležité, protože se vyvážely do zemí, kde to nebylo na závadu.
A svoboda cestování? Ruku na srdce. Mohou snad cestovat všichni bez omezení? Za Husáka jste museli mít peníze a devizový příslib banky. Nyní je pro mnoho občanů cestování do ciziny také nedostupné, protože ekonomika nevzkvétá a je do značné míry ve vlastnictví zahraničního kapitálu, který nás považuje za Čínu ve výhodné geografické poloze. Vyplacené mzdy to jasně potvrzují. Lidé za éry komunistů úplně zapomněli na to, jakou úlohu by mohly mít odbory při obraně jejich zájmů. Nyní jsou bez nich v absolutně nerovném postavení vůči svým zaměstnavatelům. Doslova žijí z jejich libovůle.

Strašení občanů Řeckem, že nás čeká stejný osud pokud nevylezeme na stromy, není pravdivé. Příčina problémů USA a Evropy je spíše v nekontrolovaném pohybu kapitálu a technologií z těchto zemí do Asie. To je základní chybka, která v posledních dvaceti letech ohrožuje naší civilizaci.

Před listopadem byla řada věcí nedobrá. Například tehdejší vláda nevěnovala dostatečnou pozornost ekologii. Takže se dá říci, že nevyhovující to bylo do značné míry v Česku tehdy stejně, jako to je nedobré dnes. Ovšem dnes je to z poněkud jiných důvodů. Rozdíl je hlavně v tom, že tehdy se nedalo s tím téměř nic dělat, protože v ČSSR vládli kariéristé, kteří se mistrně zaštiťovali diktátem Moskvy. Kdo vyčuhoval z řady, ten byl označen za revizionistu a skončil.
 Dnes to do značné míry záleží na Češích, jak si ve své zemi uspořádají život i společnost. Zatím však jen kritizují politické strany kdesi v restauraci nebo u TV, které dle jejich názoru za vše mohou. Jinak nedělají téměř nic! Čekají snad na blanické rytíře? Takový přístup se jistě líbí politikům současné vládní koalice.
Současná vláda označuje každý svůj krůček za reformu, i přestože je na první pohled patrné, že to je jinak.

 

Jsou tu dvě možnosti řešení:

1)      Ti občané, kteří chápou, kde je v politice problém, by se mohli zapojit do politických stran a společnými silami by mohli jejich politiku a vládnutí v zemi vyřešit. Je tu jeden aspekt, který závažně deformuje demokratické principy již v rámci politických stran. Funkcionáři stran i kandidáti do zastupitelských orgánů státu jsou vybíráni nedemokraticky. Ve velkých stranách fungují různé "kliky", které kšeftují s funkcemi a významnou úlohu zde hrají i peníze sponzorů. Pokud by se novým členům podařilo omezit tyto praktiky, tak by se kvalita vedení stran výrazně zvýšila. I v rámci vlády by to bylo poznat.

2)      Ti občané, kteří nevěří první možnosti, by se mohli každý týden sejít na Václavském náměstí v Praze na demonstraci statisíců nespokojených, vláda by padla a po předčasných volbách by mohlo dojít ke skutečným reformám.( I na venkově se lidé mohou sejít a vyjádřit svou nespokojenost se současnou vládou. Nežijí snad v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem lidé?)

 

Myslíte si snad, že na Islandu čekali občané doma, když před několika lety vypukla hypoteční krize v USA, kde měly islandské banky značné investice a rozhodovalo se o tom, kdo to zaplatí? To by z toho tak snadno nevyvázli, protože v islandských bankách měli podíly i občané z EU a tehdejší vláda přemýšlela o tom, že vyplatí náhradu i zahraničním investorům v soukromých islandských bankách včetně úroků z prodlení. Tehdy se v hlavním městě Reykjavíku konaly permanentní demonstrace do odstoupení vlády a přijetí nové Ústavy.

Autor: Jiří Soudek | sobota 18.8.2012 10:00 | karma článku: 12,01 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik