Německo odmítá obchodní dohodu EU s Kanadou

Uvádí to deník Süddeutsche Zeitung. Nejproblémovější jsou údajně části návrhu dohody týkající se právní ochrany firem, které budou investovat v EU. Německá vláda má podle listu námitky k článkům o právní ochraně, které by investorům mohly umožnit pozměnit zákony jednotlivých zemí unie.

Dohodu v navrhovaném znění nemůže německá vláda údajně podepsat. Návrh této dohody se prý nápadně shoduje s tou, kterou by s EU chtěly podepsat USA.

Německá vláda údajně nepovažuje za nutné, aby ochrana investorů byla garantována klauzulí, že arbitráže mezi investory a státem by měly probíhat ve státech, které údajně garantují pevný právní systém a dostatečnou nezávislost soudů. Jelikož právní systémy jednotlivých států EU se v detailech odlišují, tak by tato dohoda vedla k nucenému sjednocení dle vybraných států uvedených v dohodě. Skončila by i část suverenity jednotlivých států na přijímání vlastních zákonů.

Úředníci EU tvrdí, že bez těchto klauzulí nebudou kanadské společnosti v EU investovat.
Měli bychom se však zajímat, zda by to bylo za takových podmínek prospěšné i pro státy v EU.

Aby tato dohoda vstoupila v platnost, tak ji musí podepsat všechny členské státy EU. Je to tedy i na české vládě a parlamentu, aby posoudily, zda se jedná v navrhované podobě o dohodu, která bude prospěšná pro obě smluvní strany. V opačném případě bude nutné trvat na úpravě znění dohody, tak aby nebyla poškozena Česká republika.

Viz zdroj: http://zpravy.ihned.cz/svet-evropa/c1-62562780-nemecko-odmita-obchodni-dohoda-kanada-eu

Autor: Jiří Soudek | neděle 27.7.2014 16:19 | karma článku: 15,26 | přečteno: 676x