Ministr spravedlnosti ČR dnes objevil „Ameriku“.

Prostřednictvím TV nám sdělil, že budou konečně zkroceni ti advokáti a exekutoři, kteří zneužívají mezer v Občanském zákoníku a Občanském soudním řádu k téměř bezpracnému výdělku na úkor korunových dlužníků, kteří ani nevědí, že něco dluží.

Údajně tomu pomůže novelizace příslušného právního předpisu, kam bude doplněn nový paragraf výslovně ukládající věřiteli, aby dlužníka nejdříve prokazatelně vyzval k zaplacení dluhu. Jestli však zůstane v platnosti doručování dle §49 OSŘ, tak se zase tolik potenciálním dlužníkům neuleví. Podle něj přece lze prokazatelně doručit písemnost i pouhým vhozením do poštovní schránky. Pak se v řadě případů potenciální dlužník o nějaké výzvě k zaplacení nemusí vůbec dozvědět. A současná tvrdá právní úprava §49 OSŘ byla původně směřována proti velkým dlužníkům, kteří mají ku pomoci své právníky.

Je však záhadou, proč výše zmíněné praktiky nečestných advokátů nezatrhly okresní soudy ČR. Stačilo by přece používat mozek a výše uvedené právní předpisy v souladu s jejich duchem. Přehnaný formalismus zde není žádoucí. V Občanském zákoníku v §3 je přece jasně uvedeno, že fyzické a právnické osoby, státní orgány dbají o to, aby nedocházelo k ohrožování a porušování práv u občanskoprávních vztahů a aby případné rozpory mezi účastníky byly odstraněny především dohodou. 
Pak teprve, když to prokazatelně není možné, nastupuje úloha soudu.
A to samé v bleděmodrém se můžeme my i soudci dočíst v Občanském soudním řádu v jeho §2:
V občanském soudním řízení soudy projednávají a rozhodují spory a jiné právní věci a provádějí výkon rozhodnutí, která nebyla splněna dobrovolně; dbají přitom, aby nedocházelo k porušování práv a právem chráněných zájmů fyzických a právnických osob a aby práv nebylo zneužíváno na úkor těchto osob.
Pokud se soudy nezabývají zjišťováním, zda již žalobce upozornil potenciálního dlužníka na jeho závazek, tak vlastně porušují právo dlužníků na spravedlivý proces. Na takové prověření ani nemusí být svoláno jednání. To by soud měl zjišťovat automaticky při posuzování zda jsou splněny podmínky k vydání usnesení ve věci v souladu se zákony.
Tak se spíše ukazuje, že chyba není ani tak v zákonech, ale v jejich uplatňování. Občas na to musí obecné soudy upozorňovat i Ústavní soud.

Autor: Jiří Soudek | neděle 12.2.2012 21:00 | karma článku: 23,06 | přečteno: 1209x