Kdy budou přijaty EU nové sankce za Děbaľcevo proti Rusku?

Bude to vyžadovat rychlý postup a rozhodnutí musí padnout dříve, než bude vyřešena otázka konečného řešení řeckého dluhu. Do té doby budou Řekové paralyzováni a svolní odhlasovat jakékoliv zvrhlosti v domnění, že se tak zalíbí Merkelové. Po porovnání dohody z Minsku I. a Minsku II. není patrný téměř žádný významný posun, který by opravňoval komentáře, že Merkelová nyní navrhla nějaký svůj zázračný plán na ukončení občanské války na Ukrajině.

Co se změnilo od 15. ledna, kdy Merkelová odmítla jednat s Putinem v Astaně o ukrajinské krizi?

Je tu jistá významná okolnost, která stála za veliké úsilí, aby byla znovu podepsána dohoda, která sice zůstane jen na papíře, ale vyrazila Řekům z ruky významný argument při vyjednávání o jejich dluhu vůči státům eurozóny. Nebude nutný jejich souhlas s dalšími sankcemi proti Rusku. Ty se nyní poněkud odkládají, ale stále si je Merkelová pamatuje.

Musela být z ofenzívy Opolčenců u Děbaľceva v minulém týdnu značně nervózní, ale ani ona a další vazalové Bílého domu se neodvážili nijak významně protestovat a požadovat okamžité sankce. Šlo o desítky miliar euro ve vztahu s Řeckem a to pak je nutné si vybrat co je přednější, zda se pokusit zúčtovat s Ruskem nebo zahnat Řeky do kouta a zachránit pozice v této zemi. Splacení dluhu sice není pravděpodobné, ale zakoupení řady letišť a přístavů německým kapitálem v rámci nařízené privatizace za příznivé ceny tyto budoucí ztráty alespoň částečně nahradí.

Na toto téma se rozhodující schůzka ministrů financí eurozóny konala 20.2.2015, kde se rozhodovalo o poskytnutí záchranného programu Řecku na čtyři měsíce a po jejich uplynutí by měly být potvrzeny  podmínky ve splácení stávajícího dluhu dodatkem dohody. Podle závěrů schůzky Řekové souhlasili úplně se vším, co po nich ostatní partneři eurozóny v čele s Německem chtěli. Řecká vláda požádala o prodloužení programu za současných podmínek, aby jej mohla úspěšně ukončit. 
Státy eurozóny jí na oplátku dovolily představit změny v úsporných opatřeních, a to do pondělí.

Nyní se jeví, že Řekové jsou opět na řetězu a tak lze sáhnout i na sankce za Děbaľcevo a dát najevo Rusům, že jsou ta druhořadá mocnost, která si nemá co vyskakovat a podporovat nějaké Opolčence v jejich vojenských ofenzívách bez souhlasu Bílého domu. I strýček Sam bude spokojený, že se plní jeho dlouhodobé zadání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Soudek | neděle 22.2.2015 20:38 | karma článku: 27,78 | přečteno: 969x