Kdo se bál Jiřího Paroubka v televizní debatě?

Debaty v pořadu Otázky Václava Moravce pro Ústecký kraj se dne 27. 9. 2012 zúčastnilo na základě pochybných průzkumů šest stran včetně extremistů z dělnické strany. Pro mnoho lidí bylo překvapením, že se televizní debaty nezúčastnil lídr národních socialistů v kraji Jiří Paroubek. Přitom je obecně známo, že tento politik se v problematice Ústeckého kraje orientuje a řečníkem je rovněž na slušné úrovni.

Je to asi způsobeno tím, že agentury pro výzkum veřejného mínění, které to pro ČT dělaly, dlouhodobě spolupracují se „zavedenými“ parlamentními stranami. A spolu se známým postojem ČT a ostatních veřejnoprávních médií k zajišťování informovanosti svých koncesionářů, kterým diskriminují všechny mimoparlamentní strany v rozporu s platnými zákony, je pak jasné, že výsledky průzkumů jen vyjadřují uměle deformované názory občanů a to jen těch, kteří se chtějí i za takových podmínek voleb zúčastnit.
 Většina občanů se neumí bez relevantních informací o celém politickém spektru rozhodnout a voleb se v poslední době neúčastní.  Jejich názory nejsou vůbec zveřejňovány, aby vznikl dojem, že výsledky průzkumu veřejného mínění se týkají všech občanů země (předvolební průzkumy je cíleně ze zkoumání vypouštějí). Kde působí cílená cenzura, tam se nemůže hovořit o existenci skutečné demokracie.
 Velké strany jsou ve značné výhodě, protože o nich a jejich politicích je veřejnost informována průběžně i těsně před volbami. Tam žádné omezení o zveřejňování jejich politické činnosti není používáno kromě komunistů. Občan je považován médii a politiky parlamentních stran za nedospělého, který si neumí utvořit svůj vlastní názor na prospěšnost nově vzniklých stran. Argumenty, že to často bývají malé subjekty bez odborníků a celostátní členské základny spíše pasují na různá sdružení starostů. Jejich zkušenosti právě bývají příčinou v případě zvolení, že se do krajských zastupitelstev zanáší postupy z radnic, kde se pracuje pouze nahodile bez cíleného programu. Jejich popularita spíše vyplývá z neznalosti občanů jejich práce v místních zastupitelstvech. Nepíše se o nich a tak jsou vlastně populární proto, že je nikdo nekritizuje v médiích.
I v této mizérii však existují průzkumy jiných agentur (například Median), které situaci v preferenci občanů pro národní socialisty v Ústeckém kraji vidí nyní na solidních 8%.
Po tři čtvrtě roce od zahájení činnosti strany Národní socialisté-levice 21.století to jistě není špatný výsledek.
V podobné situaci jsou kromě národních socialistů i další mimoparlamentní strany v ostatních krajích.
Skeptičtěji uvažující občané se mohou o programech mimoparlamentních stran dozvědět více, když do vyhledávače Google zadají tři slova: Volby 2012 vysočina nebo pro ostatní kraje zadají název regionu, který je konkrétně zajímá.

Autor: Jiří Soudek | úterý 2.10.2012 17:55 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1398x