Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jsoud

22. 1. 2010 13:08
Jedna z významných příčin krize je počet obyvatel.

K datu 1.7.1984 byl dle statistické ročenky ČR počet obyvatel Afghanistanu: 17672000.

V roce 2005 dle odhadu z Wikipedie : 29863000

Tedy za dvacet let se počet obyvatel téměř zvojnásobil. Nelze se potom divit, že  tak zaostalá země se s takovým nárůstem není schopna vypořádat. Pokud by k takovému exodu došlo v ČR za posledních dvacet let, tak by došlo určitě k zhroucení veřejných financí státu. A zřejmě bychom čekali na pomoc EU s otevřenou dlaní a vyčítavým pohledem.

0 0
možnosti
J

jsoud

20. 1. 2010 16:00
Produkce heroinu je jasný důkaz:

Svědčí to o tom, kdo v zemi kontroluje skutečně situaci. Ve dne vojska spojenců a v noci islámských rebelů.

0 0
možnosti
WS

wandering star

20. 1. 2010 2:11
Na Afghánistánu si vylámala zuby každá jedna armáda

už od dob Alexandra Makedonského.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

19. 1. 2010 18:48
JE TO JEDNODUSSI

Pane autore.

Historie zapasu o svobodny Afganistan nezacala vr. 1979 - ale zdruzeni nezavislych kmenu, ktery predstavuji uzemi Afganistanu tak cini jiz od dob okupace Britskym Imperiem. Pestovani makovic k vyrobe opia je v teto zemi od pradavna, protoze tam prakticky nelze provadet klasickou zemedelske hospodareni. A pravda je, ze za vlady Talibanu bylo proste pod jejich "monopolem". Dnes tam, kde ma Taliban kontrolu, vybira 10% "dan" z vynosu. Do zvoleni nove americke Administrativy, Americane se snazili nicit (za pomoci armady) urodu primo na polich a vyplacet "nahradu" a vyroba prudce poklesla. Nyni pan Obama dal prikaz k zastaveni. To vsak nemeni nic na tom, ze stale vice nez 90% celosvetoveho opia prichazi z Afganistanu. Hlavni problem je ten - pokud okolni svet bude kupovat a pouzivat opium a heroin - nic se s tim nezmeni. Valka s tim prakticky nema nic spolecneho.

G.N.

0 0
možnosti
J

jsoud

19. 1. 2010 19:22
Nejsou jednoduchá řešení v této zemi.

To je pro mě novinka, že se v Afghanistanu nedá pěstovat pšenice. Mák přece také neroste na kamení. Je pravda, že pěstování máku zde má tradici, ale americká pomoc nepomoc jen nahrává pokračování v tradici. Pokud tedy nemá produkce opia žádnou souvislost s okupací této země americkou armádou, tak nezbývá než, aby si to USA vychutnalo až do neslavného odchodu ze země. Devět let neúspěšných pokusů o stabilizaci režimu, který nemá ani dostatečnou armádu k ovládnutí země, když už nemůže přesvědčit své nevzdělané obyvatele o své pravdě mírovými prostředky, o něčem svědčí.

0 0
možnosti
BH

BoboHml

19. 1. 2010 18:03
Vyhrát válku je něco jiného než správa země.

Ať se to někomu nelíbí,ale technika a moderní zbraně umožňují výhru nad zaostalou armádou,ale nestačí to na správu země a partyzánskou taktiku války.

Tam lidskou sílu nic nenahradí.

Zjednodušeně můžete zvítězit se 100 tis.armádou,ale na vládu to nestačí.

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

19. 1. 2010 17:21
?

Vždyť si sám odpovídáte, cit: "Miliony afghánských zemědělců nemají za současné situace jinou možnost, než pěstování máku a produkci surového opia." Kde je pak ona vámi definovaná chyba? V současné situaci - samozřejmě. Ctěte dál 'tržní' principy a budete mít zemědělce s opiem only, začněte ctít racionální koexistenci, tedy levicové trendy a budete mít zemědělce s možností trvat na své regionální funkčnosti. Tedy bez opia. Vždyť je to TAK logické ;-)

0 0
možnosti
J

jsoud

19. 1. 2010 17:27
Re: ?

Možná bude chyba v zasahování do vývoje této země ze zahraničí. Tak to dopadá, když se snaží západní demokracie naroubovat tento systém do středověké společnosti. Levicové trendy přece tito Afghánci již dávno odmítli.;-)

0 0
možnosti
JJ

Libovůle

19. 1. 2010 17:01
Kdo pomůže?

To je otázka pro Hamleta a ani ten by si s ní nevěděl rady. Zkuste přesvědčit USA a další země včetně ČR ať stáhnou z afgánského území svá vojska, ať mezinárodní společenství vymyslí systémové řešení pro tuto zem, aby se vyplácelo jejím obyvatelům pěstovat víc obilí než opia. Pokuste se přesvědčit svět aby přestal užívat drogy. Pokud nebude poptávka, nebude nabídka. Surovina nepůjde na odbyt. Zákazy se ještě nikdy nic nevyřešilo. To chce čas a hlavně vůli zúčastněných. :-/ Javorková

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik