Kalousek sděluje, že prokurátor je v kauze tří býv. poslanců vedle.

Že prý snad třídní nenávist žene státního zástupce z Olomouce spolu se soudcem, který nařídil vazbu, k omezování svobody stranicky uvědomělých tří bývalých poslanců ODS. Jsou snad tito poslanci příslušníky nějaké jiné třídy než státní zástupce?  Byli doteď z vůle odstoupivšího předsedy vlády také státními zaměstnanci v státních firmách.

Dle jeho názoru, když dostane trafiku bývalý politik, tak se přece nejedná o korupci. Tak to tu přece funguje již dvacet let bez ohledu na to, kdo je zrovna u moci. Také poslanci z ODS hovoří o "diktatuře policie".,  Ministr "spravedlnosti" požaduje "vyšetření olomouckého státního zástupce" . Také někteří čeští právní „odborníci“  usuzují, že rozdávání prebend za politické postoje není kriminální korupce, protože pak by prý museli skončit v Česku ve vězení téměř všichni politici! V Anglii to nehrozí, protože by si lidé ve volbách nenechali líbit rozdávání  trafik ze společného státního majetku.

Z právního hlediska je rozdávání lukrativních postů bývalým poslancům sporné, z pohledu etiky nepřípustné. Záleží na tom, jak chápete politiku. V Británii by to ale neprošlo. Jen v Česku občané drží ústa a krok. Budou zase opakovaně příští rok volit strany, které mají ve svém vedení korupčníky? Neznalost politických kroků většiny stran by neměla opravňovat občany, aby mohli volit. To se pak jedná o loterii, když Franta dle řečí odposlechnutých v cinknutých televizích jde volit toho „správného politika“, který ani nemá jasno, co je to korupce (stačí mu, když je šlechtického původu).

Charakteristické je, že se česká politická kultura propadla do hlubokého bahna. Mnoho lidí neudivuje, že v českých médiích a na internetu vznikla zuřivá debata politiků o tom, zda tato ošklivá dohoda je vůbec korupcí. Nyní si mnoho politiků napříč politickými stranami zvyklo, že politická korupce je normální. Vůbec si neuvědomují, že je to živné prostředí pro šíření tohoto jevu do celé společnosti. Verbálně sice hovoří o boji s hydrou korupce, ale ve skutečnosti tomu sami nevěří a také se tak chovají v politice i v životě.
 V případě podobného postupu justice u poslance Ratha jim vůbec nepřišlo divné, že bez přesvědčivých důkazů může být držen ve vazbě již rok. Stačila pověstná krabice od vína a bylo vymalováno z pohledu soudce. Nyní možná vše vyšumí, protože nebudou dostatečné důkazy pro jeho odsouzení, protože balík peněz v krabici ještě nic nedokazuje. Teď budou mít i jiní politici možnost si vyzkoušet vazbu s únikem informací z výslechů. Na co si politici pravicových stran vlastně stěžují? Vždyť svými novelami Trestního zákona umožnili i obvinění občanů v absurdních případech jen na základě subjektivního hodnocení důkazů pracovníky justice. Boží mlýny melou pomalu, ale spolehlivě.

Autor: Jiří Soudek | pátek 21.6.2013 8:19 | karma článku: 23,66 | přečteno: 952x