Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je odchod do důchodu v ČR nereálný? Možná ano.

Stárnutí obyvatelstva se v Česku projevuje na rozdíl od Afghanistanu nebo Haity dosti citelně. Řešení tohoto problému, ale nelze spatřovat ve zvýšení porodnosti jako v uvedených zemích. Jsou mezi námi i tací, kteří uvažují pesimisticky.

Hovoří o tom, že současný systém průběžného financování již není zárukou pro zajištění penzí současné mladé generace. Zlepšení zdravotní péče způsobilo, že počet občanů s věkem nad 70 let stále roste. To při nezměněném způsobu pojištění by znamenalo kolaps důchodového systému v době nepříliš vzdálené. Co platilo pro industriální éru, to přestává platit pro současnou i následující v podmínkách ČR. Zvláště výrazně tento nesoulad vystupuje do popředí v posledních deseti letech, kdy došlo k masivnímu přesunu výroby středně technicky náročných výrobků do Číny. Kde jsou ty časy, kdy jsme obouvali celý svět? Prakticky skoro veškerý lehký průmysl u nás buď skončil a nebo se chystá k přechodu do útlumu. Jeho osud následoval i těžký průmysl a strojírenství. Nyní zde zbývá omezená množina montoven pro finalizaci výrobků v podnicích západní Evropy.

S probíhající robotizací v těchto montovnách lze očekávat spíše pokles jejich pracovníků. Kdy jsme si zadělali na tyto problémy? Začátek lze spatřovat již v r. 1990, kdy se u nás prosadila pochybná metoda privatizace průmyslu kuponovou metodou. Tím byl ztracen cenný kapitál nutný ke skutečné transformaci na moderní podniky, které by byly schopny konkurence s výrobci z Jihovýchodní Asie. Většina takto privatizovaných podniků neměla ani dostupné obchodní sítě ani další know how na racionalizaci výroby. Tento neurčitý stav spíše nabádal stávající management  k různým formám obohacování na úkor podniku i drobných akcionářů. Neuváženě privatizované podniky spíše stát výrazně zadlužily, když ten musel čelit bankrotu polostátních bank za nedobytné úvěry jejich odkupem , které čerpal jednak management těchto firem a také noví majitelé části podniků získaných na úvěr podle tzv. privatizačních projektů. K nesplácení docházelo z důvodu nezkušenosti vedení zprivatizovaných firem, která podcenila své možnosti a vazby při umístění svých výrobků na zahraničních trzích.

Také volný pohyb kapitálu a transfer výrob do Číny vykonal své. Ochota čínských soudruhů akceptovat ve své zemi kapitalistický systém bez přívlastků a neexistence sociálního a zdravotního pojištění s účastí zaměstnavatelů byla velice lákavá pro mnoho nadnárodních společností.
V Česku se sice dosud vyrábí nezanedbatelné množství výrobků směřujících na vývoz hlavně do zemí EU, ale stále více výrobků proudí z Číny na náš trh. Ztratili jsme konkurenční výhodu z titulu vyšší technické vyspělosti. Další přešlapování na místě bez podpory nejnovějších technologií ze strany státu bude znamenat ve svém důsledku spíše pokles výroby a snížení dosavadního počtu potřebných pracovníků v českém průmyslu. Nelze přece úspěšně konkurovat výrobkům z Číny stejným sortimentem, když tam jsou mnohem nižší vedlejší náklady na pracovní sílu.
Sýčkové mají pravdu, že v podmínkách neregulované ekonomiky, kdy z průmyslu neplynou prakticky žádné významné objemy peněz ve formě daně právnických osob, nelze dále vyplácet dlouhodobě důchody za situace, kdy počty pracujících platících zdravotní a sociální pojištění pomalu, ale vytrvale klesají.
Nová doba si žádá nová řešení. Opravdu již nelze spoléhat na to, že si pracující občané sami vydělají na penze současných důchodců i ty svoje budoucí bez účasti zaměstnavatelů. Jsou možná dvě řešení. Závisí to na schopnostech státu jako celku vytvářet zisk
1. Stát nebude nijak přímo stimulovat rozvoj výrob nejnovějších technologií a výkonnost a efektivnost bude spíše stagnovat nebo i klesat. Potom bude nutné vzhledem k omezeným zdrojům převést starost o obživu budoucích penzistů na ně samotné. Je otázkou, zda jim bude soukromé připojištění stačit, když současné penzijní fondy neprodukují žádné závratné zhodnocení svěřených peněz. I při zcela nízké inflaci bude jeho zhodnocení za dvacet let pravděpodobně nedostatečné.

2. Stát (vláda) výrazně podpoří růst ekonomiky v oblasti nejnovějších technologií a to i v základním výzkumu. Ekonomika bude poskytovat více zdrojů ve formě daní z podnikání právnických osob a tím bude možné uhradit z přebytků příjmů státního rozpočtu i chybějící částky v penzijním pojistném systému .
Vzniknou i nové výzvy v zaměstnávání pracovníků, protože nové technologie budou vyžadovat pracovníky s vyšší kvalifikací než jim poskytuje současné školství. Část lidí bude ve výrobě přebytečná a bude nutné je přeškolit na jiné činnosti obslužného charakteru.

Autor: Jiří Soudek | neděle 27.6.2010 17:00 | karma článku: 14,77 | přečteno: 1637x
  • Další články autora

Jiří Soudek

Členství ČR v EU výrazně prodražuje náš zdravotní systém

Pokud bychom v ní nebyli, tak úspory na lécích by mohly dosáhnout desítky miliard Kč ročně. Farmaceutické firmy a jimi financované lobby hájí skryté kartelové dohody výrobců léčiv v USA, Švýcarsku a dalších zemích EU a současná

28.6.2015 v 12:36 | Karma: 31,87 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

USA se vměšují do záležitostí Česka! Hodnotí opakovaně naši údajnou diskriminaci

Nejnověji se o tom lze přesvědčit, když se zájemci seznámí se zprávou Ministerstva zahraničních věcí USA, která hodnotí plnění lidských práv u nás. Uplatňují tak asymetrický model, kdy ten, který sám diskriminuje menšiny svých ...

26.6.2015 v 18:16 | Karma: 36,96 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

23.6.2015 v 8:00 | Karma: 23,34 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Neokrádá česká vláda vědomě veřejný zdravotní systém?

Český právní systém je jedna velká diskriminace. Tak například platba zdravotního pojištění. Současná legislativa upravující placení pojistného v zák. 592/1992 Sb. je schvalována a průběžně upravována v PSP a Senátu údajně v sou..

21.6.2015 v 11:20 | Karma: 19,16 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní

Jiří Soudek

Blog iDnes – asi portál s ručením omezeným !

Existují snadno ověřitelné příznaky, že provoz tohoto portálu je bez záruky, protože takzvané statistiky počtu čtenářů nemusí vůbec odpovídat realitě. O tzv. karmě lze za těchto okolností rovněž pochybovat.

14.6.2015 v 10:36 | Karma: 17,07 | Přečteno: 622x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik