Je kyjevský režim legitimním partnerem EU? (komentář)

Ten, kdo nyní považuje kyjevskou juntu za zákonnou vládu dle zákonů Ukrajiny, se stává sám zločincem. Tak se vyjádřil tiskový mluvčí prezidenta RF dne 3. května 2014. A dodal, že obhajování trestní operace na jihovýchodě Ukrajiny je hluboce cynické. Také se vyjádřil, že Západ patrně schvaluje hromadné vraždění civilistů v oblastech, kde útočí ukrajinská armáda za použití všech dostupných zbraní a za pomoci žoldáků a domácích nacistů.

Od té doby se situace v zásadě nezměnila a i podpora Západu nelegitimní vládě je stále na stejné úrovni. Nyní povstalci dosáhli dílčích úspěchů. Dalo by se v případě povstalců říci, že nyní vítězí David nad Goliášem. To se nelíbí pučistům v Kyjevě i jejich sponzorům ze Západu. Opět se hledají důvody k sankcím proti Rusku, přestože neexistují žádné důkazy, které by usvědčovaly RF z nějakých zásadních pochybení.

Místo skutečné analýzy příčin ukrajinské krize se Západ omezuje na obviňování bez důkazů, a protože zde ani není nezávislá autorita, která by rozhodla, kdo je v právu, tak v tomto sporu nemusí zvítězit ten, kdo má větší pravdu. Každý prohrávající bude nyní tvrdit, že on nic špatného nedělá, ale to ta druhá strana sporu je na vině. Nyní Západ hlavně hraje o ovlivnění obyvatel svých zemí a těch, kteří žijí v zemi protivníka. K tomu slouží sdělovací média a ten, kdo je buď vlastní, nebo skrytě ovládá, se snaží získat obyvatele pro své politické záměry.

Po několika měsících mediální masáže se nyní většina vlád EU chystá k ekonomické válce s Ruskem. Bude to zničující operace pro ekonomiku unie, ale hlavní protektor takto nastavil současný kurz, protože se tím on sám chce zachránit před ekonomickým kolapsem. Nejde ani tak o Ukrajinu, ale spíše o narušení obchodních vztahů EU s Ruskem tak, aby se po uzavření smlouvy o vytvoření jednotného trhu s USA a Kanadou s podmínkami výhodnými pro Ameriku nynější objem vzájemného obchodu EU s Ruskem přesměroval do ní. Pokud někdo nyní říká „A“, tak po něm bude následovat „B“ a nikde není zaručeno, že se jednoho nepříliš vzdáleného rána neprobudíme do války přímo za naším prahem.

I ty dvě předchozí světové války začaly víceméně kvůli ekonomickým zájmům. Dnes 31.8.2014 se Putin vyjádřil, že podle něj Západ se svou podporou současné kyjevské vládě vzdal své proklamované podpory demokratických hodnot.

Rétorika Západu, že největší problémy Ukrajiny začaly na Krymu, není podložena fakty. Jeho osamostatnění od Ukrajiny a následné připojení k RF nevykazuje znaky anexe. Stačí si prostudovat definici tohoto aktu ve Wikipedii a je hned zřejmé, že takové tvrzení je nepravdivé. Krymská autonomní republika se rozhodla po referendu, kde se pro samostatnost  vyjádřila drtivá většina obyvatel. Nečekala na trestné operace proti ruskému obyvatelstvu, a vyhlásila nezávislost na Ukrajině.  Aby tyto kroky ze strany vojenské junty byly brány vážně, tak požádala o připojení k Rusku. To následně s tímto projevem vůle souhlasilo, protože to bylo i v jeho zájmu.

Viz  Wikipedie : anexe je definována podle níže uvedeného výkladu

Podle Ottova slovníku z roku 1889 je anexe legitimní, pokud je založena na výsledku předchozího referenda, kdežto pokud se děje jednostranným prohlášením anektujícího státu, je hrubým porušením suverenity státu.[1] Mnohdy je anexe spojena s válkou nebo použitím či hrozbou síly, například když vítěz války částečně nebo úplně anektuje území protivníka.[2]

Podle Charty Spojených národů z roku 1945 je každé použití nebo hrozba násilím vůči teritoriální celistvosti nějakého státu zakázána.[3] Z toho plyne zákaz každé okupace a anexe, která se pokládá moderním mezinárodním právem za agresi.[4]

Problémy Ukrajiny začaly hned po jejím vzniku zpackanou privatizací průmyslu a v letošním roce pouze vyvrcholily. Pokud by jí skutečně Západ chtěl pomoci, tak by nebránil její integraci do Euroasijské unie podporou úchylných politiků uvnitř Ukrajiny, kteří sledují jen své sobecké zájmy.

Dokud bude Západ podporovat nelegitimní juntu v Kyjevě tak nelze očekávat v této zemi klid.

 

 

 

Autor: Jiří Soudek | pondělí 1.9.2014 7:57 | karma článku: 26,08 | přečteno: 588x