FED tiskne další a další USD!

Americká centrální banka „FED“ je soukromá a z toho plyne, že tvoří i zisk za svou úlohu fiskálního agenta federální vlády USA. Formálně vznikla 23.12.1913. Je často kritizována z obou stran politického spektra. Představitel pravice Ron Paul vytýká FED protiústavnost, protože dle Ústavy USA má výhradní právo tisknout americkou měnu pouze ministerstvo financí. Navíc FED je soukromou institucí, která je ovládána neprůhlednou skupinkou osob. 

Za celou jeho existenci nebyl důsledně auditován. Dochází jen k částečným a ojedinělým kontrolám, přestože tato instituce je rozhodující pro objem USD, které obíhají nejen USA, ale i zbytek světa. Od roku 1933, kdy USA opustily zlatý standard, dochází postupně k nekontrolovatelnému nárůstu objemu USD, který již není v posledních dvaceti letech v drtivé většině materializovaný. Existuje hlavně v elektronických bilancích bank.

Dalo by se tedy s velkou pravděpodobností tvrdit, že FED spolu s americkou vládou zneužívají situace, kdy USD je hlavní světovou měnou. Na úkor světa řeší své interní problémy s poklesem vlastní ekonomiky USA. Přechod na ekonomiku služeb způsobil, že dlouhodobě dochází k dovozu zboží a energetických surovin, a dodavatelům ze zahraničí jsou za to poskytovány USD nebo možnost nakoupit vládní dluhopisy, protože výběr výrobků vyrobených v USA je stále užší .

FED nyní nakupuje dluhopisy americké vlády a současně vytváří fiktivní USD, protože se již zahraniční investoři nijak nehrnou, aby kupovali vládní dluhopisy. Situace směřuje k bodu, kdy americká vláda nebude schopna uhradit jejich hodnotu v době splatnosti a i úroky z nich  jí budou činit značné problémy.

Dalo by se tedy říci, že se FED dostal do role kouzelníka, který vytváří peníze takříkajíc z ničeho. Bez exportu této měny do světa by tuto praktiku nebylo možné provádět. Dokud budou existovat zájemci o tuto virtuální měnu, tak ani nebude docházet k viditelnému znehodnocení USD. Je to vlastně taková méně dokonalá obdoba „Bitcoinu“.
Sice je poměrně dost lidí, kteří si uvědomují slabost této měny, ale dokud se nebude rýsovat jiná bezpečnější měna, tak bude svět čekat až do momentu zhroucení USD jako platidla. Možná také kvůli tomu, aby se nevytvořila funkční náhrada v podobě Eura, probíhá masivní útok na tuto měnu doprovázený nečinností orgánů EU.

Definice FED ve Wipipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Federální_rezervní_systém

Vazba USD na zlato: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlatý_standard

 

 

Autor: Jiří Soudek | neděle 5.1.2014 18:15 | karma článku: 16,58 | přečteno: 786x