EU se shodla v jednotné pozici k situaci na Ukrajině

Konečně bude EU měřit všem stejným metrem. Nebo snad je to jen bublina? Náměstek polského ministra zahraničí Piotr Serafin prohlásil, že státy EU dosáhly konsenzu v otázce zavedení sankcí proti osobám, zodpovědným za eskalaci násilí na Ukrajině.

Je dobře, že bude konečně ukázáno na ty, kteří stáli 18.2.2014 v Kijevě za pokusem násilného převzetí moci v domnění, že vláda a parlament jsou paralyzovány nerozhodností. Extremisticky naladění demonstranti se pokusili obsadit budovu parlamentu. Z předchozích akcí je známo, že by již bez boje neodešli. To bylo hlavním podnětem k zásahu policie proti přítomným demonstrantům, kteří se následně po neúspěchu stáhli na náměstí Nezávislosti.

Zásah policie byl obtížný, protože extremisté na náměstí Nezávislosti používali všech dostupných prostředků k zastavení postupu pořádkových oddílů policie. Oběti na životech byly pravděpodobně cíleně způsobeny provokatéry, protože pořádkové síly nedisponovaly ostrými náboji. Při střelbě používaly náboje s gumovými projektily. Bude nesnadné zjistit skutečné viníky střelby ostrými náboji. Pokud to orgány EU dokáží, tak klobouk dolů.

Autor: Jiří Soudek | středa 19.2.2014 18:46 | karma článku: 13,76 | přečteno: 361x