Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

pepa játro

27. 3. 2011 11:02
ehm

je to regulérní válka o zdroje. Kdyby Kaddáfí neotočil kohoutkem, tak po něm NATO ani neštěkne. protože se pokusil odříznout spojence od ropy, když ho kritizovali, tak se rozhodli podpořit jinou frakci, která jim přístup ke zdrojům zaručí. to že si tu frakci pečlivě připravili je další věc, ale rozhodně žádná novinka. USA například v tom má velkou praxi

0 0
možnosti
J

jsoud

26. 3. 2011 20:03
Adžedábíja padla do rukou povstalců.

S vydatnou pomocí letadel útočící koalice v rozporu s mandátem OSN dobyli povstalci toto město. Však brzy prohlédnou občané sousedních arabských zemí a podpoří nakonec Kaddáfího proti zvůli ropy chtivých západních zemí. I Islám v extrémní podobě bude vydatně posílen.

0 0
možnosti
MTG

Mind The Gap

26. 3. 2011 13:43
SAE?

Mistre Soudku, nemel jste nahodou na mysli UAE? SAE, tedy pokud jste nehodlal psat o univi automobilovych vyrobcu. nebyla asi ta spravna zkratka.

0 0
možnosti
P

pouyti

26. 3. 2011 10:59
Vloupani cizich majetku nechrani bandu lupicu pred krizi

nikdyRv

0 0
možnosti
G

Gašpo

26. 3. 2011 10:37
Tentoraz s Vami súhlasím ale nie bezvýhradne.

A to o mne každý vie, že nie som žiadny zastánca muslimov.

K tým otázkam nižšie. Veci sú niekedy jednoduchšie než sa zdajú. Ponechajme stranou že Kaddáfí je diktátor a že to v zemiach s kmeňovým usporiadaním takto proste funguje. Je tu niekoľko faktorov, ktoré korporáciám nevoňajú.

Kaddáfí zoštátnil ropu, založil arabskú bezúročnú banku. Nebol ochotný sa podriadiť. Západní politici špatne odhadli povstanie, podľahli ilúzii, že sa jedná o celonárodnú záležitosť a s vidinou "privatizovania" ropných polí vyjadrili povstaniu oficiálnu podporu s "humanitárnou" nálepkou. Situácia sa ale otočila a "odvrhnutý" Kaddáfí získavajúci znova kontrolu sa stal nežiadúcim až nebezpečným. Robil by problémy ešte vačšie, ropa by pravdepodobne skutočne putovala inam.

Teraz sa už západ len diletantnsky snaží masírovať verejnú mienku a hľadať zámienku k pozemným operáciám. Problémy s ropou možu strhnúť lavínu. Západný finančný systém je na pokraji kolapsu.

0 0
možnosti
G

Gašpo

26. 3. 2011 10:45
K tomu len dodám:

Že to už musí byť asi vážne, keď západ v záujme ropy defakto oficiálne podporuje fundamentalistov. Tí sú na povstaní silne angažovaní. Líbya je "zlatý důl" ako zdroj financovania džihádu.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

26. 3. 2011 9:31
Jak vysvětlíte,

že před vzniknutím nepokojů plukovník Kaddáfí docela spokojeně obchodoval právě s těmi evropskými zeměmi, které se nyní nejvíce angažují? Jaký zájem tedy mají o přerušení dodávek ropy a spolupráce? Teprve po vypuknutí nepokojů a jejich angažovanosti Kaddáfí oznámil, že jim přestane dodávat ropu a bude ji prodávat výhradně Číně a Indii. Tím padá celá Vaše teorie o zlých imperialistech Anglii a spol. a o hodném Kaddáfím jako domeček karet. ;-D

G.N.

0 0
možnosti
K

kaktusak

26. 3. 2011 9:28
Největší demokrati v čele se Saúdskou Arábií,

která tu válku financuje. Však to známe ze Srbska, tam zas Severoatlantický pakt pracoval pro podobné demokraty, kosovsko-albánské narkomafiány.

0 0
možnosti
P

pouyti

26. 3. 2011 9:20
Kolem do kola par starych kolonialistu a jejich posluhovacu

nic vic.Protestuji proti bombardovani : Rusko,Cina ,India,Arabska ligie,Africka unie,Australie.Ceska media o tom mlici.To se rika "objektivni informace"!

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Pokouším se veškeré jevy vnímat bez vlivu laciné propagandy.

Seznam rubrik