Co vzkazuje Putin z Valdajského fóra v Soči?

Studená válka skončila, ale nebyla potvrzena mírovou smlouvou, která by upravila podmínky vzájemných vztahů pro Západ a Ruskou federaci. USA a jejich prezidenti se začali domnívat, že se stali po roce 1989 pány světa. V tomto duchu začali uplatňovat své pro Ameriku výhodné plány v desítkách zemí světa. 

USA začaly prosazovat politiku chaosu a v mezinárodní politice začaly prosazovat právo silnějšího. To zničilo ekonomiky řady zemí, které s takovou politikou nesouhlasily. Jednalo se například o Jugoslávii, Egypt, Lybii, Irák a Sýrii.

Západ pod vedením USA nabyl dojmu, že může předělat svět výhradně podle sebe. Přestal se spoléhat na OSN a mezinárodní právo. I nyní se domnívá, že může diktovat všem své názory.

Západ útočí na Rusko již několik století a existence SSSR byla z pohledu dějin jen krátkou epizodou. Jednalo se vždy o útok na ruské zdroje a to všemi dostupnými prostředky. Tedy i financováním nacistického Německa v jeho přípravě na útok proti SSSR.

Putin vzkázal, že od nynějška se bude Rusko řídit svými základními hodnotami, které jsou založeny na respektování práv jiných zemí. I ruské politické vedení očekává stejný přístup k němu. Tato politika vychází z ruské historie a ideologie prospěšné lidu Ruska. Ruská vláda se nebude uzavírat světu a je připravena spolupracovat se všemi zeměmi, které respektují vzájemně výhodné obchodní vztahy.

Pokud bude nutné za tento politický směr bojovat, tak Rusko je připraveno potenciálnímu agresorovi odpovědět přiměřeným způsobem.  

Viz zdroje:

http://www.novarepublika.cz/2014/10/valdajsky-putinuv-projev-ustupovani.html

http://www.novarepublika.cz/2014/10/game-over-aneb-jak-putin-odpravil.html

 

Reakce na podněty čtenářů:

Robert Horáček

A kam se podělo právo Ukrajiny, které ten trpaslík sebral část území? Putin je obyčejný agresor, což už prokázal několikrát.. Je to takovej přidrzlej pumpař, kterej má dojem, že má na to řídit svět. Člověk s průměrným rozhledem lehce zjistí, že Rusko nemá parametry velmoci a může to jen dočasně hrát před zfanatizovaným domácím publikem..

To je věc názoru, kdo komu sebral území. Pokud je mi známo, tak například Krym nikdy nepatřil do uměle vytvořeného státu Ukrajina před okamžikem, kdy ho daroval Chruščov tomuto státnímu útvaru v rámci SSSR, kdy se ani nepředpokládalo, že se někdy osamostatní. A letos se tato autonomní republika zcela podle mezinárodního práva rozhodla, že se osamostatní a aby nebylo ze strany Ukrajiny pochyb, tak následně požádala o vstup do Ruské federace. Tak nevím, kde berete odvahu tvrdit, že Rusko někomu bere území. To SSSR byla jiná kapitola, ten sebral Polsku téměř polovinu území a nahradil to územím, které sebral Německu. Tam byly uplatněny poněkud nestandardní metody, ale nyní je vše v nejlepším pořádku.
To USA jsou sofistikovanější agresor, který naoko nechává všechny jím okupované státy samostatné a někdy i celistvé (samozřejmě jsou i výjimky jako například Jugoslávie). A jistě jste slyšel o doktrině USA z roku 2010, kdy tyto vyhlásily, že mají právo zasáhnout vojensky bez souhlasu OSN a nebo Rady bezpečnosti všude, kde to uznají za potřebné. Tedy si přisvojily právo, které jim nikdo nepřiznal. Jen z pozice síly se tak stalo.
Pokud máte dojem, že Rusko nemá parametry velmoci, tak to je váš problém, ale ono ani nemá ambice řídit naše osudy, jen brání svá práva. Pak je pro Putina docela snadné přesvědčit Rusy, že je brání před vnějšími nepřáteli.

Marek Koleba

Pod tento citát bych se také nepodepsal. V té době neměl "západ" jakýkoliv zájem útočit na SSSR, jehož zřízení za účelem destabilizace Ruska prakticky "západní" banky financovaly. Jinak, ale autorovi dávám karmu.

V době, kdy americké banky financovaly Hitlera, tak ještě USA a ani jeho evropští spojenci netušili, že se mají stát rovněž obětí německé rozpínavosti. To je asi podobné podpoře islámských fundamentalistů v Sýrii Američany, kteří se nyní postavili proti nim. A ti nyní nevědí, koho mají vlastně podporovat. Kdo je pro ně menší zlo?

 

Autor: Jiří Soudek | pondělí 27.10.2014 19:40 | karma článku: 32,24 | přečteno: 4443x