Chudý Čech je dvakrát chudší než chudý Ital

Joseph Stiglitz, ekonom a nositel Nobelovy ceny v této oblasti tvrdí, že. ekonomika může bohatnout, zatímco většina její populace chudne. Stiglitz proto navrhuje měřit bohatství nejen prostřednictvím HDP, ale započítávat i jiné hodnoty jako je čisté životní prostředí, kvalita veřejných služeb či vzdělání populace.

 

Evropská unie sleduje počet chudých pomocí mediánového disponibilního důchodu, který představuje důchod po daních a sociálních transferech, a který je přesně v polovině všech důchodů. Nejčastěji se považuje za chudého ten, kdo nedosahuje 60 procent tohoto příjmu. Toto kritérium řadí Česko mezi státy s nejmenší chudobou v Evropě. Chudých je v Česku podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat deset procent obyvatel, tedy milion lidí, kteří nedosahují ročního příjmu 5 634 eur na v paritě kupní síly, neboli nemají na den více než 15 eur. Pokud to přepočítáte s určitou nepřesností, tak se jedná o měsíční příjem 12300 Kč na osobu. Tedy tříčlenná rodina na hranici chudoby má čistý příjem 36900 Kč. Jedná se o docela slušné kejkle s čísly. Zřejmě jste nyní zjistili, že jste vlastně chudáci, ale jsou země, kde jsou na tom relativně  hůře.  Nejvíce chudých mají v Lotyšsku, Itálii či v Řecku, kde se podíl lidí s příjmem pod 60 procenty mediánového důchodu pohybuje nad dvacet procenty. Chudý Evropan se jeví Afričanovi  jako boháč. Chudý Lucemburčan se obdobně jeví Čechovi jako boháč, protože se tam za chudého považuje ten, kdo za rok nevydělá 19523 eur, což je v přepočtu necelých 44 tisíc Kč měsíčně.

Příjmy střední a nižší třídě již několik let nestoupají a vláda ČR zoufale hledala možnosti ke zvrácení tohoto trendu. Prozatím byly téměř všechny pokusy neúspěšné, protože nelze léčit ekonomiku potlačováním důsledků krize. Je více než vhodné odstranit příčiny. Od roku 2009 se stále více zvyšuje bohatství oligarchů bez toho, aby to nějak zlepšilo situaci drtivé části obyvatel ČR. Je tedy patrné z vývoje od roku 2009, že daňovým zvýhodňováním oligarchů k zlepšení nedošlo. Ti místo investování do reálné ekonomiky vkládají své peníze do hazardních her s deriváty.  I svoboda trhu má své hranice. Kdo to nechce pochopit, ten bude platit dluhy, které sám nezpůsobil.

Zdroj: http://www.penize.cz/hdp/54135-jak-chudy-bohaty-je-chudy-cech

 

 

http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/86713-chudoba-hrozi-asi-1-58-milionu-cechu-bude-potreba-vice-davek-a-duchodu/

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Kde-v-Cesku-lezi-hranice-chudoby-Podle-vseho-ji-dobre-zna-rada-pracujicich-299651

 

Autor: Jiří Soudek | čtvrtek 6.2.2014 8:26 | karma článku: 13,97 | přečteno: 751x