Česká republika uplatňuje sankce na Ramzana Kadyrova v rozporu s Ústavou ČR

Česko se tedy řadí mezi státy, které přenesly výkon soudní moci na vládu. Jinak to nelze posoudit, protože uplatnění sankce (trestu) bez soudního rozhodnutí nelze jinak hodnotit. Tak postupují i diktátorské režimy, kde o právu ..

rozhoduje úzká skupina utlačovatelů.

Sankce na Kadyrova se provádí podle zákona č. 69/2006 Sb. o provádění mezinárodních sankcí. Ten je v příkrém rozporu s Ústavou České republiky. V ní v článku č.90 jsou výslovně povolány nezávislé soudy k rozhodování o vině a trestu za trestné činy a rovněž, aby poskytovaly ochranu právům. Tedy jsou povolány i rozhodovat spory o občanských právech ve sporech jednotlivců s výkonnou mocí. Rozhodování ve věci je rovněž upřesněno článkem č. 81, který praví, že soudní moc (posouzení zda byl porušen zákon) vykonávají jménem republiky nezávislé soudy. Nikde v Ústavě ČR nenajdete článek, který by takovou pravomoc svěřoval vládě ČR.

Protože Ústava ČR je ze své podstaty nadřazena Sbírce zákonů ČR, tak ani výše uvedený zákon neopravňuje vládu, aby ji porušovala. Nynější zpráva, že sankce podle neplatného zákona budou uplatněny proti prezidentu Čečenské republiky, který jistě požívá i diplomatický statut, je tedy důkazem, že nežijeme v právním státě.

V právním státě by se mohl Kadyrov proti takovému bezpráví úspěšně bránit u nezávislého soudu. Mohl by využít všech právních prostředků, aby dosáhl zrušení nezákonné sankce proti jeho osobě. Současně by mohl požadovat i náhradu nemateriální škody, kterou mu způsobila vláda jménem republiky znevážením jeho jména.

Naše soudy však budou vycházet z premisy, že zákon č. 69/2006 Sb. je stále platný a možná se nenajde soudce, který by podal ústavní stížnost pro porušení Ústavou zaručených práv. Tedy tato možnost zůstane jen na právnících Kadyrova po vyčerpání všech stupňů soudní soustavy ČR. To je však časově náročné a lze spíše očekávat, že se do té doby změní česká vláda a ta nová od sankcí ustoupí, protože jsou zjevně nesmyslné již nyní.

Viz zdroj:

 

http://www.denik.cz/z_domova/ceska-republika-zadrzi-zisky-dostihove-staje-cecenskeho-prezidenta-20150622.html

 

Autor: Jiří Soudek | úterý 23.6.2015 8:00 | karma článku: 23,34 | přečteno: 759x