Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

avatar30

21. 5. 2011 11:31
Klause nemam rad, ale

jeho metoda byla mnohem uspesnejsi nez tzv. Komarkova (pomala) cesta k prechodu majetku do soukromeho vlastnictvi (staci se podivat na ukazatele nase a Madarska, ktere zvolilo pomalou cestu - mam na mysli ukazatele na konci 80 a 90ta leta). Problem byl v tom, ze s tim nebyl ruku v ruce budovan pravni ramec (dochazelo k urcitemu rozkradeni majetku) a ekonomove ani neocekavali, ze se lide budou ve velkem zbavovat "akcii". Celkove naklady transformace cini cca 520mld, z cehoz je ale nejvetsi podil v bankovnim sektoru (vice nez polovina), ktery musel byt tak jako tak sanovan a svete div se, i diky tomu se nam financni krize vyhla obloukem a stat nemusel nalit do bank ani halir.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

21. 5. 2011 11:42
Re: Klause nemam rad, ale

"dochazelo k urcitemu rozkradeni majetku" ??!! Rozkradlo se, co se dalo a to díky "odborníkům" typu pana Klause. Hodil do placu státní majetek, ale nestanovil pravidla, takže se stalo to, co se stalo. Rozkrádání a korupce se táhnou naší "svobodnou" ekonomikou stále. Jenom se divím, že je ještě z čeho brát.

0 0
možnosti
VV

Bílý rytíř

21. 5. 2011 11:19
Velmi

dobrý příspěvek a navíc pravdivýR^

0 0
možnosti
ZH

Zani

21. 5. 2011 10:40
Prostě velký Slušovice

Demokracie, je nejtěžší způsob vládnutí, to je stará vesta. Centrální plánování v Číně může fungovat jen proto, že v jiných hospodářsky rozvinutých zemích to tak nejni. Co by jste udělal Vy, kdyby jste byl vládcem Evropy a na ulici stálo 300 000 textiláků bez práce? Já bych zakázal dovoz textilu z Číny. To by si pak ten svůj naplánovanej růst mohli strčit někam, že jo. Ale hold máme demokracii a každej si může koupit ci chce. Za tuhle pošahanou globalizaci můžeme poděkovat Amíkům a měkkejm Evropskejm politikům. Centrálně plánovat se maj jen některý důležitý věci, jako energetické zdroje atp.

0 0
možnosti
J

jsoud

21. 5. 2011 10:53
Nejsou to pouze velké Slušovice!

Čína však otevřela svou ekonomiku dovozu a pouze využívá své konkurenční schopnosti. Tedy to oslavované "tele kapitalismu" ji nyní umožňuje vítězit nad zaostalými kapitalistickými firmami v Evropě. A v Číně dnes neplánují spotřebu toaletního papíru na jednotlivého občana, ale zabývají se podstatnými věcmi. Ostatek ponechávají na trhu.

0 0
možnosti
A

Azgalor

21. 5. 2011 10:12
Chci komunismus

Jsem zaměstnavatel a chci komunismus. Takový jako mají v Číně, to teprve uvidíte co to je dřít člověka z kůže. Nějaké normy na bezpečnost práce, pracovní dobu. Ha, to by se tu podnikalo ;-D By se možná někteří probudili, za pár dolarů týdně, 7 dní v týdnu, 10 hodin denně, spát v prázdné místnosti na matraci.

Co třeba ty jejich nový, naplánovaný města uprostřed ničeho, co sice stojí, ale nikdo tam nebydlí?

0 0
možnosti
PSV

Pavel Skeptik V

21. 5. 2011 10:06
Jenže,

Zakaríja nepíše, zda je to dobře nebo špatně!

A něco takového už tady bylo, jmenuje se to Indonesie!

Až zdevastuji zemi pomocí Velkých skoků a Kulturních revolucí, to budu mít růsty klidně 20%!

Já bych budoucnost Asie viděl spíše v Indii! Tam je ten růst přirozený a hlavně mají tam demokracii!

Moderní ekonomika bez demokracie není možná a Čína na ten svůj otrokářský systém dojede!

0 0
možnosti